Referat: 11. december 2023 kl. 14:00
Deltagere
- Lisette Haunstrup Møller
- Ulla Svendsen
- Jette Elstrøm-Jørgensen
- Kathrine Stig Andersen
- Susanne Høj Henriksen
- Janne Nielsen
- Mette Bjerrum Jensen
- Anne Mette Rye
- Anja Thoft Bach
- Line Loldrup
- Anette Ørbæk Andersen
- Carsten Gilbert Madsen
- Hans Østergaard
- Stella Overgaard
- Hans Christensen
- Pia Thomsen
- Kim Ulv Christensen
- Poul Gregersen
- Lotte Sekkelund Finderup
- Mette Ballegaard
- Christina Van Diemen
- Jette Haislund
- Lene Brodde
- Henriette Pirchert
- Allan Østergaard
- Jonas Caben Iversen
- Jens Erik Damgaard
- Per Høeg Sørensen
- Kristian Andersen
- Lene Hindbo
- Annette Ørskov
- Lykke Nielsen Høj
- Lisbeth Høvinghof Jakobsen
- Niels Rasmussen
- Elisabeth Gardarsson
- Andreea Oprea
- Janne Kruse
- Majbrit Pind
- Jeanette Laursen
- Mette Bjørg Krarup Helth
- Trine Bloch Burmølle
Referat
Kopier link til punktet - Print
1: Velkommen
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningJens Erik Damsgaard Formand for Social og Sundhedsudvalget byder velkommen
Kopier link til punktet - Print
2: Oplæg om digital sundhed ved Jacob Aastrup fra Center for Digital Pædagogik.
Sagsnr: 23-025664
SagsfremstillingEt af de tre overordnede målsætninger i Sundhedspolitikken omhandler den digitale trivsel og færden i den digitale verden.
Den digitale verden åbner nye muligheder, som er positive for sundhed og fællesskab, og det giver adgang til viden og begrænser udfordringen ved store fysiske afstande. Aktiviteter, der foregår i fællesskab om en digital platform, øger fællesskabsfølelsen og strækker den sociale oplevelse længere.
Sociale medier og øget brug af computere, smartphones og diverse spillekonsoller kan også give øget stress, en negativ påvirkning på familiens indbyrdes relation og øget bekymring for at gå glip af noget, og nattesøvnen kan blive forstyrret. For personer, som ikke føler sig trygge i brugen af de digitale løsninger, kan det skabe utryghed og følelsen af mangel af kontrol.
Den overordnede målsætning og målsætning fra Sundhedspolitikken lyder således:
At borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune oplever digital trivsel med viden om, tryghed i og bevidsthed om medieforbrug.
- At der er fokus på, hvordan man kan have en god balance imellem det digitale og det fysiske liv.
- At udnytte den digitale verden som adgang til sundhedsfremmende aktiviteter.
- At motivere, inspirere og skabe viden og tryghed om at agere i og anvende den digitale verden.
Det har været et ønske at Sundhedsrådet og de forpligtende samarbejder præsenteres for viden om de forskellige målsætninger i Sundhedspolitikken samt inspiration til handling. Derfor kommer Jacob Aastrup fra Center for Digital Pædagogik med et oplæg som beskriver de særligt de unges adfærd på digitale medier og hvordan dette påvirker andre aspekter af livet, som fx sundhed, søvn, fællesskaber mm. Jacob Aastrup vil i sit oplæg også komme ind på hvordan man i kontakten med borgerne kan inddrage hvilken betydning det online liv har for borgerens samlede situation.
I oplægget indgår en prezipræsentation. Denne deles som udgangspunkt ikke efterfølgende, men det vil være muligt at bede om specifikke billeder.
Der vil være mulighed for at stille spørgsmål undervejs.
Denne del er et hybridmøde, hvor medlemmer af de forpligtende samarbejder er inviteret til at deltage virtuelt.
Oplæg incl. spørgsmål forventes at vare 1 time og 15 minutter. IndstillingTil orientering og drøftelse
BilagIngen bilag.
BeslutningOplægget bringer viden og erfaringer om digital adfærd og trivsel, hovedsageligt med fokus på børn og unge, til Sundhedsrådet.
Der bliver i oplægget både lagt vægt på fordele og ulemper ved forskellige elementer af digital adfærd, sociale medier, apps og digitalt baserede fællesskaber.
Tak Til Jacob
Kopier link til punktet - Print
3: Røgfri Fremtid i Naturens Rige
Sagsnr: 23-025664
SagsfremstillingPå Sundhedsrådsmøde i september blev der givet en kort orientering og status på indsatsen ”Røgfri Fremtid i Naturens Rige”. Her blev et muligt samarbejde med DGI om deres koncept ”Tobaks- og nikotinfrit idrætsliv”. det blandt andet drøftet.
Siden Sundhedsrådsmøde i september er forskellige spørgsmål vedrørende denne indsats blevet afklaret. Der har været afholdt møde, hvor hallerne har drøftet hvorvidt de var interesserede i at arbejde med tobaks- og nikotinfrit idrætsliv. Hallerne var ikke afvisende overfor indsatsen, men udviste en skepsis i forhold til når der holdes fester og lignende arrangementer. Nogle af hallerne har også tidligere givet udtryk for en interesse for at arbejde med emnet, særligt i forhold til nikotinposer. Det er derfor administrationens vurdering at hallerne er interesserede i at indgå i et samarbejde, såfremt det tydeliggøres at indsatsen omhandler tobaks- og nikotinfrit idrætsliv, men at private fester og lignende arrangementer adskilles fra indsatsen.
Der er lagt op til en samarbejdsaftale som involverer tre matrikler med tilhørende foreninger. I denne aftale indgår der dialogmøder med haller og foreninger tilknyttet de udvalgte matrikler, herunder også workshops og udarbejdelse af den lokale tobaks- og nikotin-politik og opfølgning med de enkelte foreninger. Dertil kommer lokalt formidlingsmateriale i form af fx plakater, korte film, skiltning mm.
ØkonomiPlanlægning, koordinering, udarbejdelse af tobakspolitikker, dialog med foreninger og haller mm: 61.500 kr.
Udarbejdelse af kommunikationsmaterialer til de lokale anlæg: 19.500 kr.
Transport og øvrige udgifter: 8.000 kr.
I alt: 89.000 kr.
Se bilag for detaljeret budget.
Indsatsen foreslås finansieret fra puljen afsat til sundhedsfremme og forebyggelse.
IndstillingIndstilling: Til drøftelse og beslutning vedr. om der bør indgås et samarbejde med DGI om indsatsen ”Tobaks- og nikotinfrit idrætsliv”.
Bilag- Budget samarbejdsaftale med DGI om tobaks- og nikotinfrit idrætsliv.docx
- DGI om Tobaks- og nikotinfrit idrætsliv
Trine Burmølle orientere om processen for røg og nikotinfri fremtid. Her under de private virksomheder der er gået med i samarbejdet for røgfri arbejdstid.
HovedMED har nedsat en arbejdsgruppe der skal revidere personale politikken, her under rygepolitikken i kommunen.
Beslutning:
Der indgås et samarbejde med DGI om røg og nikotinfri fremtid, med fokus på hallerne.
Kopier link til punktet - Print
4: Tilbagemelding fra De Forpligtende Samarbejder
Sagsnr: 23-025664
SagsfremstillingDialogen i De Forpligtende Samarbejder afspejler, at der i høj grad er mange tværgående indsatser i gang som understøtter målsætninger og mål i Sundhedspolitikken. Indsatserne foregår på tværs af forskellige områder og med relevante parter involveret, men ikke udelukkende for aktører, som er repræsenteret i de forpligtende samarbejder.
Det tyder på at det i høj grad er blevet naturligt, når der tænkes i større indsatser at indgå samarbejder på tværs af relevante fagområder. Dette medfører også at det er vanskeligere at pege på nye relevante indsatsområder, der primært er forankret via de forpligtende samarbejder. Eksempelvis findes der allerede i Dagtilbud og Undervisning en IT strategi, ”Fra teknologi til didaktik”, som har til formål at børn og unge skal lære at forstå og agere i den digitale verden, herunder også kompetenceudvikling hos de ansatte i Dagtilbud & Undervisning. Og der arbejdes i Handicap og psykiatri med flere forskellige indsatser for at hjælpe borgere med digitale løsninger.
Således fungerer de forpligtende samarbejder som et godt forum til at skabe overblik over indsatser på tværs af fagområder og til skabe kendskab til indsatserne hos de, som ikke er direkte involverede i indsatsområdet, men som stadig kan være en relevant sekundær samarbejdspartner. De forpligtende samarbejder giver på denne måde mulighed for at se på hvilke områder der eventuelt mangler indsatser og til at understøtte, at der ikke laves indsatser som overlapper hinanden i forskellige konstellationer.
Det er derfor administrationens forslag at det drøftes, om de forpligtende samarbejder kan gentænkes, så de i stedet bruges til at skabe overblik over tværgående indsatser fremfor primært at være et forum til at etablere nye indsatser med henblik på at nå målene i Sundhedspolitikken. De Forpligtende Samarbejder kan eventuelt også bruges som afsæt for at etablere arbejdsgrupper om relevante emner, hvor der opdages et behov for en øget indsats.
Der er for længe siden planlagt et fællesmøde for alle de forpligtende samarbejder d. 8. januar med henblik på at samle op på input og indsatser fra de tre forpligtende samarbejder. Både for at sikre gennemsigtighed og skabe synergi for de involverede fagområder, men også for at drøfte hvordan disse samarbejdsfora bedst udnyttes fremover.
På Sundhedsrådsmøde d. 11. december præsenteres eksempler på de indsatsområder, der har været drøftet i de forpligtende samarbejder mhp. at nå målene i Sundhedspolitikken. IndstillingDrøftelse og beslutning om hvorvidt De Forpligtende Samarbejders fremtidige rolle kan gentænkes, og om det kan dagsordenssættes på fællesmødet i De Forpligtende Samarbejder i januar måned 2024.
BilagBeslutningTrine Burmølle og Ulla Svendsen skitsere hvilke igangværende aktiviteter og projekter der pågår i de forskellige forpligtende samarbejder.
Strukturen for de forpligtende samarbejder skitseres, bør det være opgaven der sætter holdet? Derfor lægges der op til at rammerne for de forpligtende samarbejder drøftes d. 8. januar.
Beslutning:
Der er positiv stemning for at gentænke strukturen.
Kopier link til punktet - Print
5: Møder i 2024 – og placering af disse
Sagsnr: 23-025664
SagsfremstillingForslag til møde i Sundhedsrådet 2024:
10.04.2024
02.09.2024
02.12.2024 - i Ringkøbing
BilagIngen bilag.
BeslutningDe nævnte datoer for fremtidige møder er godkendte.
- 10.04.2024
- 02.09.2024
- 02.12.2024
Der er stemning for at besøge andre lokationer i kommunen.
Sekretær for Sundhedsrådet
6950 Ringkøbing