Anmeldelse af midlertidig overnatning (brandsikkerhed)
Her kan du læse, hvordan du informerer om midlertidig overnatning og hvilke krav, der skal overholdes.
Midlertidig overnatning er overnatning i en bygning, der ikke normalt benyttes til og er godkendt til overnatning.
Ofte er midlertidige overnatninger en del af mange institutioners og foreningers aktiviteter i forbindelse med skole- og sportsarrangementer. Midlertidige overnatninger kan foregå på skoler, institutioner, haller, spejderhytter mm.
Når der bruges lokaler til midlertidige overnatninger, skal retningslinjerne i Bygningsreglementet (BR 18), bilag 11b overholdes. Overholdes bestemmelserne i Bygningsreglementet (BR 18), bilag 11b, skal det anmeldes til Ringkøbing-Skjern kommune. Du bedes benytte selvbetjeningsløsningen her
Er det ikke muligt at overholde og efterleve de gældende krav i Bygningsreglementet (BR 18), bilag 11b, skal der søges om en byggetilladelse via portalen på Byg og Miljø
Vi gør opmærksom på, at både den ansvarlige for overnatningen samt den daglige ansvarlige for de lokaler der benyttes skal være bekendt med reglerne, inden overnatningen finder sted.
Det er ejer af bygningen, der bruges til den midlertidige overnatning, som er ansvarlig for, at bygningen ikke bliver brugt til overnatning mere end højst 50 døgn om året.
Er der tale om overnatninger med under 150 personer, skal det meddeles i god tid og senest 2 uger før første overnatningsdøgn.
Er der tale om overnatninger med over 150 personer, skal det meddeles i god tid og senest 4 uger før første overnatningsdøgn.
Se kravene i Bygningsreglement (BR 18)
Se kravene i bilag 11B i Bygningsreglement (BR 18)
Er der tale om overnatninger med under 150 personer, skal det meddeles i god tid og senest 2 uger før første overnatningsdøgn.
Er der tale om overnatninger med over 150 personer, skal det meddeles i god tid og senest 4 uger før første overnatningsdøgn.
Du skal udfylde og indsende en anmeldelse om midlertidig overnatning, når den midlertidige overnatning har en varighed af op til og med 7 døgn i træk og sker i bygningsafsnit henført til bygningsreglementets anvendelseskategori 2, 3 og 6.
Du udfylder og indsender anmeldelse af midlertidig overnatning her
Vi gør opmærksom på, at det er ejeren af bygningen, som bruges til den midlertidige overnatning, som er ansvarlig for, at bygningen ikke bliver brugt til overnatning mere end højst 50 døgn om året.
Det er vigtigt, at lokaler aldrig benyttes af flere overnattende, end de er godkendt til. Vær opmærksom på, at alle etager over stueetagen som udgangspunkt har en begrænsning på max. 50 overnattende personer i én brandsektion – dette gælder uanset antallet af lokaler. I stueetage må der gerne overnatte mere end 50 personer.
Et lokale, der benyttes til overnatning, skal have mindst 2 uafhængige flugtveje. I stueetage kan der også overnattes i lokaler med én flugtvej, hvis lokalet derudover har mindst 1 redningsåbning per 10 personer. Der må max. være 2 meter fra underkanten af redningsåbning til terræn.
Er der afvigelser fra ovenstående, skal der søges en byggetilladelse, hvor der redegøres for sikkerheden i forbindelse med afvigelser. Du kan læse mere i afsnittet: Ansøgning om byggetilladelse.
Vi anbefaler, at du tager kontakt til den ansvarlige for bygningen, hvis du skal bruge tegninger over lokaler, der skal anvendes til overnatning.
Er der ikke automatisk varslingsanlæg i bygningsafsnittet, hvor den midlertidige overnatning foregår, skal der opsættes røgalarmer både i selve overnatningslokalet og i tilhørende indendørs flugtveje, hvis overnatningslokalet ikke har direkte udgang til det fri. Røgalarmer skal opsættes, så der fra ethvert punkt i overnatningslokalet højst er en horisontal afstand på 10 m til den nærmeste røgalarm. Røgalarmer skal opsættes på de højeste steder – dog højst 11 m over gulvniveau. Opsættes flere røgalarmer, skal disse være sammenkoblede for hele bygningsafsnittet.
Som et alternativ til røgalarmer kan der være en fast vågen vagt til stede i selve overnatningslokalet. Vagten skal have mulighed for direkte at aktivere et varslingsanlæg eller på anden sikkerhedsmæssig forsvarlig måde at varsle alle i rummet, f.eks. ved brug af en megafon. Dette vil f.eks. være hensigtsmæssigt for idrætshaller eller tilsvarende store eller høje rum, hvor det vil være vanskeligt at dække hele rummet med røgalarmer.
I bygningsafsnit, hvor der er installeret automatisk varslingsanlæg, anses det som tilstrækkeligt til varsling.
I forbindelse med midlertidig overnatning skal der være nedskrevet en række ordensregler, som skal ophænges og overholdes. Ordensreglerne skal sikre, at brugerne ved, hvordan lokalerne må bruges.
I ordensreglerne er der væsentlige forhold, som skal overholdes. For eksempel skal flugtveje være frie og ryddelige. Der skal være opsat røgalarmer og fri adgang til brandslanger og håndslukningsudstyr. Døre eller lignende skal kunne lukke tætsluttende. Al form for åben ild og varmeredskaber er ikke tilladt og opladning af alt elektronik skal placeres på et ikke brandbart eller svært antændeligt underlag.
Vi anbefaler, at du tager kontakt til den ansvarlige for bygningen for at høre om de allerede har udarbejdet ordensregler.
Der skal være udarbejdet og nedskrevet en brand- og evakueringsinstruks, som skal ophænges. Brand- og redningsinstruksen skal være tilpasset det aktuelle bygningsafsnit. Instruksen bør indeholde informationer om varsling og alarmering i tilfælde af brand. Den skal også indeholde informationer om evakuering af de overnattende samt redning/slukning.
Du kan finde mere info og eksempler her
Vi anbefaler, at du tager kontakt til den ansvarlige for bygningen for at høre, om de allerede har udarbejdet en brand- og evakueringsinstruks.
Der skal udarbejdes en driftsjournal. Driftsjournalen benyttes som tjekliste og dokumentation for, at der er udført kontrol af de enkelte lokaler, flugtveje mm.
Driftsjournalen skal udfyldes før overnatningen og hver dag ved overnatninger over flere døgn. Driftsjournalen skal på forlangende kunne fremvises til bygge- eller beredskabsmyndighed ved et eftersyn eller brandsyn i forbindelse med arrangementet.
Belægningsplan kræves ved overnatning med over 50 personer i ét lokale.
Belægningsplan kræves ikke ved overnatning med under 50 personer i ét lokale.
Belægningsplanen er en tegning, som viser indretningen af det lokale, som benyttes til den midlertidige overnatning, heriblandt sovepladser, møbler, bagage, brandslukningsmateriel og flugtveje til det fri.
Belægningsplanen skal indeholde følgende:
- Mål på overnatningslokalet.
- Flugtveje fra overnatningslokalet til trapperum eller til det fri.
- De frie flugtvejspassager i selve overnatningslokalet (mindst 1,3 m. bredde).
- Sovepladser, inventar- og bagageområder angivet med mål eller antal sovepladser for hvert område. Til hver soveplads afsættes et areal på mindst L*B 2,5 m*0,75 m.
- Udgangsdøre fra lokalet angivet med mål på den frie passage samt flugtvejsarmaturer eller flugtvejspiktogram.
- Placering af røgalarm/er, hvis der ikke er installeret ABA-anlæg og automatisk varslingsanlæg.
- Placering af alarmtryk eller varslingstryk.
- Placering af fast vågen vagt.
- Ophængningssted for belægningsplanen.
- Det totale antal sovepladser.
- Målestok.
I rum uden belægningsplan skal der være et skilt, der angiver det maksimale antal personer, der må overnatte i rummet.
Når der er mere end 150 overnattende personer i bygningen kræves der, af sikkerhedsmæssige årsager, mindst én vågen vagt. For overnatning for børn og unge under 18 år, kræves mindst én myndig person tilstede.
Vagten skal rundere i bygningen over natten. Bygningsmyndigheden kan i andre tilfælde kræve én eller flere vågne vagter, hvis de finder det nødvendigt.
Hvis den midlertidige overnatning afviger fra Bygningsreglementets vejledning, kræver det altid en byggetilladelse, og du må derfor forvente en længere sagsbehandlingstid.
Når der skal ansøges om byggetilladelse til midlertidig overnatning, bedes du ansøge på portalen på Byg og Miljø
Se en vejledning til Byg og Miljø her
Er der tale om overnatning over 7 døgn, kræver det altid en byggetilladelse.
Vi anbefaler, at du tager kontakt til den ansvarlige for bygningen, hvis du skal bruge tegninger over lokaler, der skal anvendes til overnatning.