Jobafklaringsforløb
Hvis du har opbrugt din sygedagpengeret, men stadig ikke kan arbejde pga. sygdom, kan du komme i jobafklaringsforløb.
Et jobafklaringsforløb giver dig mulighed for at få støtte til at vende tilbage i arbejde. I et jobafklaringsforløb tilrettelægges en indsats rettet mod at hjælpe dig i beskæftigelse, som passer til dine behov og dit helbred.
Hvis du vil vide mere om, hvad et jobafklaringsforløb er, og hvad der sker i og under et jobafklaringsforløb, så se den korte video herunder.
Rehabiliteringsplanens forberedende del
I forbindelse med rehabiliteringsteammøde skal du udfylde rehabiliteringsplanens forberedende del, som er et skema, som beskriver din situation, hvad du tidligere har lavet og dine ønsker for fremtiden.
Herunder kan du se en trin-for-trin vejledning til, hvordan du udfylder rehabiliteringsplanens forberedende del.
Du er overgået til et jobafklaringsforløb, og din sag skal derfor behandles af Rehabiliteringsteamet. Rehabiliteringsteamet vil komme med en indstilling til indholdet i dit jobafklaringsforløb.
Det er vigtig, at du deltager aktivt på rehabiliteringsteammødet samt i udarbejdelsen af rehabiliteringsplanens forberedende del, som bl.a. indeholder dit job- og uddannelsesmål og beskriver, hvordan du ser din egen situation i forhold til dit helbred.
Du får eller har fået en dato for hvornår, du skal møde på KompetenceCenter Ringkøbing, hvor du skal udarbejde rehabiliteringsplanens forberedende del med dine oplysninger.
Der vil være en introduktion til dette, samt mulighed for hjælp til at udfylde rehabiliteringsplanens forberedende del i det omfang, du har behov for hjælp.
Fra jobcenteret vil du få tilsendt rehabiliteringsplanens forberedende del inden du skal møde på KompetenceCenter Ringkøbing. Du har således mulighed for at orientere dig om, hvad planen skal indeholde. Dette vil blive uddybet på kurset på KompetenceCenter Ringkøbing, så du har forudsætninger for at kunne udfylde planen grundigt.
Det er meget vigtigt, at du møder og udarbejder denne plan, da den er udgangspunktet for behandlingen af din sag i det fortsatte jobafklaringsforløb.
- Du møder på KompetenceCenter Ringkøbing, hvor du udarbejder rehabiliteringsplanens forberedende del.
- Du indkaldes til en samtale med din koordinerende sagsbehandler, hvor rehabiliteringsplanens forberedende del gennemgås sammen med dig.
- Du bliver inviteret til et møde med Rehabiliteringsteamet. Rehabiliteringsteamet vil få relevant oplysninger i din sag inden mødet fx rehabiliteringsplanens forberedende del, lægeoplysninger og oplysninger om afklaringsforløb.
- Rehabiliteringsteamet udarbejder en indstilling til, hvad dit jobafklaringsforløb skal indeholde og længden på dit jobafklaringsforløb. Forløbet kan maksimalt vare 2 år.
- Du og din koordinerende sagsbehandler udarbejder en konkret plan, for det videre forløb ud fra indstillingen.
Du vil blive indkaldt til møde med din koordinerende sagsbehandler 15 minutter inden rehabiliteringsteammødet starter.
Grunden er, at du sammen med din koordinerende sagsbehandler gennemgår, hvad der skal ske til mødet og om der er sket ændringer siden jeres sidste samtale. En medarbejder fra Jobcenteret vil være mødeleder på rehabiliteringsmødet og vil hente dig og din koordinerende sagsbehandler.
Rehabiliteringsteamet er sammensat, så alle områder, som kan have betydning for din situation, er repræsenteret.
Du vil derfor kunne møde:
• En medarbejder fra Jobcenteret
• Evt. en medarbejder fra Sundhedscenter Vest
• Evt. en medarbejder fra Handicap og Psykiatri
• En læge fra Klinisk Socialmedicinsk afd. i Herning
• En medarbejder fra Børn & Familie (hvis du har børn under 18 år)
• Evt. en UU vejleder
• En referent
Taler du ikke dansk eller har svært ved forståelsen af dansk, vil Jobcenter bestille en tolk til mødet.
Din koordinerende sagsbehandler deltager i mødet.
Du må gerne tage en bisidder med til mødet.
Rehabiliteringsteamet har læst relevante oplysninger i din sag. Mødet foregår som en samtale om din samlede situation med fokus på dine ressourcer og det videre forløb. Rehabiliteringsteamet vil med afsæt i samtalen og de fremlagte oplysninger komme med en indstilling til indholdet i dit jobafklaringsforløb og længden på dit jobafklaringsforløb. Indsatser i et jobafklaringsforløb kan fx være: vejledning og opkvalificering, afklaring i virksomhedspraktik, fysisk træning m.m.
Efter deltagelse på rehabiliteringsmødet gennemgår du indstillingen med din koordinerende sagsbehandler og I aftaler det videre forløb.
Efter mødet med rehabiliteringsteamet har du løbende samtaler med din koordinerende sagsbehandler.
Fokus i samtalerne vil være at sikre iværksættelse af de aktiviteter, der kan hjælpe dig med at komme tilbage i arbejde. Det kan f.eks. være: Virksomhedspraktik, job med løntilskud eller gradvis tilbagevenden, hvis du allerede har en arbejdsgiver.
Det er en betingelse for at modtage ressourceforløbsydelse, at du tager imod de rimelige tilbud, som står i din rehabiliteringsplan, og at du møder til de planlagte individuelle samtaler.
Hvis du er ledig, er du forpligtiget til at stå til rådighed for et rimeligt tilbud om arbejde, som du kan klare, selvom du fortsat er delvist uarbejdsdygtig.
Hvis du ikke medvirker til ovenstående, er vi forpligtiget til at vurdere, om du fortsat opfylder betingelserne for at få ressourceforløbsydelse, og vi kan trække i din udbetaling.
Hvis du har modtaget ressourceforløbsydelse i en periode på 12 måneder, har du ret til at holde ferie i op til 5 uger. Det er muligt at opholde sig i udlandet under ferien. Ferien skal aftales med din koordinerende sagsbehandler mindst 2 uger inden, og skal primært lægges i de perioder hvor tilbuddene har ferie.
Et jobafklaringsforløb skal være så kort som muligt. Det kan maksimalt løbe i op til 2 år.
Herefter skal Rehabiliteringsteamet vurdere din situation på ny. Forløbet ophører, når du ikke længere er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom, eller hvis din helbredstilstand er stationær.
Uarbejdsdygtigheden skal vurderes både i forhold til det arbejde du tidligere har haft, og i forhold til andet arbejde du kan påtage dig.
Forløbet ophører desuden hvis det vurderes at du skal overgå til revalidering, fleksjob eller førtidspension.
