Er du bekymret for et barn eller en ung?
Hvis du får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling, seksuelle overgreb eller lever under forhold, der bringer barnets sundhed eller udvikling i fare, har du pligt til at underrette Børn og Familie, Familierådgivningen i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Er du i tvivl om dine muligheder som borger eller professionel med kendskab til børn og unge, der ikke trives, har du mulighed for at kontakte Familierådgivningens Frontvagt pr. telefon.
Ved akut bekymring for et barn, bedes du kontakte Frontvagten på telefonnummer 99 74 10 04 mandag 8-17, tirsdag til torsdag 8-15.30 og fredag 8-13.30 .
Uden for disse tidspunkter, samt på lukke- og helligdage, kan du i stedet ringe til politiet på 114.
Du kan desuden døgnet rundt sende en underretning via borger.dk
Alle, der får kendskab til, at et barn udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling, har ifølge loven pligt til at underrette kommunen. Det samme gælder hvis barnet lever under forhold, der kan bringe dets sundhed eller udvikling i fare. Når du underretter kommunen om et konkret barn eller en ung, skal kommunen inden for seks hverdage sende en kvittering på underretningen. Da du som underretter ikke bliver part i sagen, får du ikke efterfølgende oplysninger om, hvilken hjælp eller støtte, kommunen vælger at give barnet.
Offentligt ansatte og personer, der udøver offentligt hverv, har en skærpet pligt til at underrette de sociale myndigheder, hvis de får kendskab til bekymrende forhold. Fagpersonen får en orientering om, hvorvidt underretningen har ført til opfølgende undersøgelser eller foranstaltninger.
Du kan kontakte kommunen, på den måde der passer dig bedst. Du kan gøre det digitalt, skrive et brev eller en e-mail, ringe, møde frem osv. Underretningen kan også være anonym, hvis du ønsker det.
Kommunen skal undersøge forholdene
Når kommunen modtager en underretning, har den pligt til at vurdere, om der er grundlag for at undersøge barnets forhold. I sager om overgreb mod børn og unge kan myndighederne udveksle oplysninger mellem kommune, politi og anklagemyndighed samt mellem de involverede myndigheder, hvor et børnehus benyttes.
Ankestyrelsen kan også handle
Hvis du ikke oplever, at kommunen handler tilstrækkelig hurtigt og alvorligt på baggrund af din underretning, kan du underrette Ankestyrelsen om din bekymring. På Social-, Børne- og Integrationsministeriets hjemmeside kan du læse mere om underretningspligten.
Rådgivning om underretning
Er du i tvivl om et barns trivsel, kan du ringe og få rådgivning hos ForældreTelefonen hos Børns Vilkår.
Guide til professionelle
Hvad gør jeg, når jeg via mit arbejde møder børn og unge, der ikke trives?
Som offentlig ansat har du en skærpet underretningspligt. En bekymring drøftes altid med nærmeste leder. Der henvises til den lovpligtige skærpede underretningspligt, som alle offentlig ansatte er underlagt. Underretningspligten kan ikke tilsidesættes.
Ved mistanke om vold og seksuelle overgreb skal Frontteamet straks kontaktes på telefon 9974 1004.
Underret her
Underret kommunen via løsningen her
- Vælg "Start med NemID"
- Benyt din institutions eller skoles virksomhedscertifikat.
Du skal IKKE bruge dit eget NemID, når du underretter som professionel.
Ingen virksomhedscertifikat
Kan du ikke logge ind med et virksomhedscertifikat, kan du vælge "anonym", men husk at oplyse dit navn, din stilling og ansættelsessted.
Guide til borgere
Hvad gør jeg som borger, når jeg får kendskab til børn og unge, der ikke trives?
Du har som borger pligt til at underrette Familierådgivningen, hvis du får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling, seksuelle overgreb, vold eller lever under forhold, der bringer barnets sundhed og udvikling i fare. Dette gælder også, hvis du får kendskab til kommende forældre, der har problemer, der giver dig en formodning om, at barnet vil få behov for særlig støtte umiddelbart efter fødsel.
Senest 6 hverdage efter, at vi har modtaget din underretning vil du modtage en bekræftelse på modtagelsen. Du vil som privatperson ikke have aktindsigt i sagen, og derfor ikke høre mere om Familierådgivningens behandling af sagen.
Du vil ikke modtage bekræftelse af underretningen, hvis du underretter anonymt.
Underret her
Underret kommunen via løsningen her
- vælg "Start anonym" i trin 1, hvis du vil være anonym.
Særligt om anonyme underretninger
Du bestemmer selv, om du vil oplyse dit navn, når du henvender dig til Ringkøbing-Skjern Kommune med en bekymring for et barns trivsel.
Vælger du at være anonym, vil parterne i sagen ikke kunne få at vide, at det er dig, der står bag underretningen.
Ringkøbing-Skjern Kommune opfordrer til, at du ikke underretter anonymt. Hvis du alligevel vælger at være anonym, opfordrer vi dig til som minimum at beskrive din relation til det barn, du underretter om.
Vi har notatpligt
Når du henvender dig telefonisk, har vi notatpligt. Det betyder, at hvis du ønsker at være anonym, skal du ikke opgive navn eller andre kontaktoplysninger,
Anonym underretning via mail
Hvis du ønsker at indgive en anonym underretning via mail, skal du sende den fra en mail, som er anonym. Det vil sige en mail, hvor hverken dit navn eller dine kontaktoplysninger fremgår.
Vi kan ikke garantere din anonymitet
Hvis du opgiver dit navn eller kontaktoplysninger på telefonen, i din mail eller i en skriftlig underretning, kan vi ikke garantere din anonymitet.
In english
Børn og Familie
6920 Videbæk
Børn og Familie
6920 Videbæk