En arbejdsgruppe på tværs af Sundhed og Omsorg og frivillige aktører har udarbejdet et notat, der beskriver centrale aspekter ved samarbejdet mellem Sundhed og omsorg og frivillige kræfter. Notatet har været i høring hos ledelse og FagMED i Sundhed og Omsorg og Frivilligrådet og Social- og Sundhedsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Spillereglerne er udformet så de giver vejledninger til det konkrete samarbejde mellem parterne og inspiration til hvordan der sikres et godt samarbejde.
Formålet har været at afklare de spilleregler der skal gælde for samarbejdet mellem de to parter, samt give inspiration til frivillige, medarbejdere og ledere om, hvordan et godt samarbejde opbygges og vedligeholdes.
Spillereglerne for samarbejdet mellem Sundhed og Omsorg og frivillige består af tre sammenhængende dele.
Derfor gælder det for samarbejdet, at:
Derimod er den frivillige indsats kun på de opgaver, der ikke visiteres til. Dette anerkender de ansatte. Det betyder, at den del af de omsorgsmæssige, sociale og rekreative aktiviteter, som ansatte ikke har mulighed for at udføre, i nogen grad udføres af frivillige.
Disse aktiviteter består oftest af mellemmenneskelige relationer og samværsaktiviteter borger til borger.
Da der ikke er en entydig opskrift på indhold og rammer af frivilligindsatsen, er et centralt ledelseselement at skabe rammer, der understøtter og giver retning og skabe en indsats, der opleves som meningsfuld af de frivillige, plejecentrenes ledelse og medarbejdere, foreningslivet, m.v.
Det er åbent for frivillige og enheder selv at vælge hvordan samarbejdet skal organiseres. Det er derfor muligt at samarbejde med en-kelte frivillige, foreninger eller netværk.
Erfaringer viser at det er mest hensigtsmæssigt, hvis de frivillige selv organiserer sig. Det giver en selvstændig og decentral organisering som gør, at både frivillige og ansatte oplever færre gnidninger i hverdagen. Herudover får de frivillige et forum, hvor helt nye ideer og tiltag kan blomstre.
Samarbejdet mellem frivillige og Sundhed og Omsorg skal bevæge sig i retningen af samskabelse. Dette er en naturlig videreførelse af idéerne i ”Naturens Rige” og målsætningerne i ”Politik for det gode liv” samt Ældre- og Sundhedspolitikken.
Et af de aspekter der er nyt ved samskabelse mellem det offentlige og frivillige kræfter er, at det offent-lige skal lære sig selv, at inddrage frivillige på et langt tidligere tids-punkt i problemløsningsprocessen i forhold til tidligere.
Hvis frivillige og enheder er opmærksomme på dette, vil det være til gavn for den velfærd der kan skabes i fællesskab.
Gode råd til medarbejdere og ledere der samarbejder med frivillige.