10. juni 2025

Ringkøbing-Skjern opretter nyt internt vikarkorps

Ringkøbing-Skjern opretter nyt internt vikarkorps

Lotte Boserup, områdeleder Hjemmepleje og Akutfunktion,
Ringkøbing-Skjern Kommune. Pressefoto

Det er lidt som et Kinder-æg; Der er mindst tre gode ting ved det nye interne vikarkorps, som Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune har oprettet:

- Når det er vores egne medarbejdere, der får en vikarvagt, modtager kollegerne en vikar, som allerede kender vores værdier og arbejdsmåder. De skal på den måde ikke starte helt fra nul, når vikaren træder ind ad døren. Det vil samtidig give borgerne tryghed da vikaren kender værdierne, kulturen og faglige retningslinjer

Det fortæller Stine Danielsen, der er udviklingskonsulent i Sundhed og Omsorg og en af initiativtagerne til det interne vikarkorps.

Økonomi, kompetencer og indflydelse

Udover kvalitetsløftet ved at vikarerne i forvejen kender kulturen i Sundhed og Omsorg, så er en anden gevinst en forbedret økonomi: Det er dyrt at bruge eksterne vikarkorps. De faste medarbejdere får selvfølgelig en tillægstakst, når de tager vikarvagter, så når faste medarbejdere får flere vikartimer, bliver udgiften til vikarer lavere.

De fleste medarbejdere i plejeområdet i Sundhed og Omsorg er i dag ansat i deltidsstillinger. Flere af dem tager allerede afløservagter, men bliver de en del af vikarkorpset, får de udover den bedre betaling også større indflydelse på, hvor og hvornår de vil tage en ekstra vagt. Og så giver vikartimer endnu en mulighed:

- Det kan meget nemt gå hen og blive en del af den enkelte medarbejders egen kompetenceudvikling. Hvis man til daglig er ansat i én enhed og så opsøger vikarvagter på en anden enhed, måske med et andet speciale – så får man på den måde en bredere erfaring og anden indsigt, end hvis man blot går på sit almindelige velkendte arbejde, siger Stine Danielsen.

Der er altså både økonomiske og faglige fordele ved, at faste medarbejdere bliver en del af det interne vikarkorps, men i Sundhed og Omsorg har de stadig fokus rettet målrettet på den daglige kerneopgave:

- Når man bliver ansat i vikarkorpset, bliver det understreget, at det ikke må være på bekostning af det almindelige faste job, man har. Man skal selvfølgelig først og fremmest passe sit faste arbejde, understreger Stine Danielsen.

Bred arbejdsgruppe

Det er ikke første gang, en kommune forsøger at oprette en internt vikarkorps. Flere kommuner har prøvet det med større og mindre succes. I Ringkøbing-Skjern Kommune har man derfor forsøgt at komme udfordringerne i forkøbet ved, at arbejdsgruppen bag korpset består af en personale-konsulent, en økonomi-konsulent, fællestillidsrepræsentanten og FOA, foruden udviklingskonsulent Stine Danielsen og områdeleder for Hjemmepleje og Akutfunktion, Lotte Boserup:

- For os har det været vigtigt at skabe et system, hvor det bliver nemt for en leder i en enhed at få en god og kompetent vikar. Vi har kigget på mange modeller at gøre det på men er nu gået med denne model, hvor man bliver ansat i korpset på nul timer – og så er det op til den enkelte at melde sig til vagter, når der er behov, siger Lotte Boserup.

Den måde at organisere sig på hænger også sammen med de nye tendenser, man ser på dagens arbejdsmarked. Faget vil i fremtiden have en udfordring med at tiltrække tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft. Derfor gælder det om at indrette sig efter de behov, tidens medarbejdere har, og de efterspørger i større grad fleksibilitet og medindflydelse på arbejdsdagen:

- Mange i denne branche er ansat på deltid, fordi de så ved at tage ekstra vagter kan få flere timer – og selv bestemme hvornår. Når vi opretter vikarkorpset på denne måde, bliver det endnu mere fleksibelt for medarbejderne at tage ekstra vagter og samtidig få det til at passe med familieliv, fritidsinteresserer og hvad man ellers gerne vil nå i sit liv, siger Lotte Boserup.