1. oktober 2025

Åkanden serverer mad for smagspanel – ingen hviler på laurbærrene

Åkanden serverer mad for smagspanel – ingen hviler på laurbærrene

Den seneste tilfredshedsundersøgelse af Åkanden viste, at 98,2 procent af de 500 adspurgte er enige i, at maden fra Åkanden smager godt. 98 procent er enige i, at maden er af god kvalitet, 99,7 procent mener, det er nemt at ændre i dagens menu, og 96 procent mener, at maden er godt tilberedt.

Det kunne måske få medarbejderne i det kommunale køkken Åkanden til at læne sig tilbage og fortsætte med ”plejer”. Men nej.

To gange om året inviterer de en gruppe velsmagende og ærlige borgere ind for at prøvesmage maden, som hver dag serveres hjemme hos omkring 1000 borgere.

- Vi er meget nysgerrige på, hvad I synes om maden i dag, og jeg håber, vi får en konstruktiv dialog, siger Birgit Jespersen, udviklingsansvarlig ved Køkkenet Åkanden, da hun byder velkommen.

Smag og debat

Dagens smagspanel består af pensionisterne Else Broberg, Asta Pedersen, Lennard Mortensen, Erik Pedersen, Benny Dueholm og leder af Sundhedscenter Vest Theresa Wollenberg.

”Dækkeservietten” er et skema, hvorpå smagsdommerne skal give karakter til madens udseende, smag, konsistens og ”mundfornemmelse”. Med ”kommune-vin” (vand) i glassene begynder serveringen.

Første ret er en fiskeret, kullergryde, og der er begejstring hele vejen rundt om bordet. Maden serveres i fade, men der bliver også sendt en vakuumpakket version rundt, så vi kan se, hvordan maden ser ud, når den lander hjemme hos borgeren.

- Vi opfordrer altid til, at borgerne tager maden ud af pakken og serverer den på deres egen tallerken. Måske man også har persille i haven eller vindueskarmen, så øjnene kan få et lille grønt drys, siger Birgit Jespersen.

Fiskeretten er dejligt krydret og det afføder en snak om krydderier:

- Nogen får medicin, som kan påvirke smagsløgene, så det kan være svært med krydderier. Ellers tænker vi altid, at man hjemme nemmere selv kan give det lidt salt, hvis man synes, det mangler, fortæller Birgit Jespersen og tilføjer:
- Inden maden sendes ud af huset, er vi altid mindst to personer, der smager maden til og gerne tre. Der er forskel på, hvordan maden smager, så hvis flere har smagt, er der større enighed om dagens smag.

fortsætter under billedet

Bløde eller sprøde grønsager

Mad er ikke bare mad. Det ved vi alle. Så ud over krydderier, bliver der også tid til en snak om kartofler og grønsager: Skal de være godt kogte, sprøde eller bløde? Som altid med mad er det smag og behag., men i Åkanden kan de tilpasse maden til flere end 120 forskellige diæter og individuelle behov.

- Så der er ofte gang i mange små gryder, siger Birgit Jespersen.

Ret to er mørbradgryde – mere mør end mange ville kunne lave den. Med cremet svampesauce, og der er masser af mmm mmm mmm-lyde hele vejen rundt om bordet.

Tredje hovedret er – viser det sig – et forsøg. Den er altså ikke på menukortet.

- Ja, I er prøvekaniner i dag, siger Birgit Jespersen, mens skålene sendes rundt.

I skålene er der kartoffelmos, rødbeder og millionbøf.

Der er noget med smagen her. Og lidt med konsistensen.

Det viser sig, at det er en ret, hvor der er eksperimenteret med at halvere mængden af kød og i stedet supplere med ”grønne proteiner”, som i dette tilfælde består af protein lavet på ærtemel og hestebønner.

- Hvad synes I om tanken om at skære ned på kødet? Og hvad ville man kunne kalde denne ret på et menukort, hvis det kommer dertil, spurgte Birgit Jespersen.

Deltagerne var ikke afskrækkede over at erstatte kødet med andet – så længe man stadig kan genkende retten, og den smager, som den skal.

- Men jeg vil nu også gerne vide, hvad jeg spiser, siger Else Broberg til spørgsmålet om, hvor vidt man kan kalde det millionbøf.
- Men hvis man skriver på menuen af det er millionbøf med 50 procent kød og 50 procent grønt protein, ville det nok være fint, siger hun.

Efter serveringen af to meget velsmagende desserter; citronfromage med flødeskum og tykmælksfromage med appelsinsauce, en snak om flødeskum og værdien af at spise i fællesskab, er dagens smagspanel afsluttet.

- For os har det stor værdi at høre direkte, hvad borgere synes om maden. Vores opgave er at servere nærende og sunde måltider, men vi vil også gerne, at maden er velsmagende og ser lækker ud - for maden skal jo spises, før den gør godt, siger Birgit Jespersen.

Der holdes cirka to smagninger hvert år.