29. april 2019

Har du tjek på passet før ferien?

Har du tjek på passet før ferien?

Solcremen er pakket i kufferten sammen med badetøjet og de store forventninger om en dejlig stressfri sommerferie. Men hvordan er det lige med passet? Er der tjek på det? Eller er det eventuelt udløbet – eller blevet væk - siden sidste rejse over grænsen?

Erfaringsvist er tiden umiddelbart før sommerferien travl i Ringkøbing-Skjern Kommunes Borgerservice, fordi mange skal have udstedt pas. Derfor holder Borgerservice i Ringkøbing og Skjern ekstraordinært åbent lørdag d. 4. maj og lørdag den 15. juni kl. 09.00-12.00 for udstedelse af pas.

- Vi ved, hvor stressende det kan være, når hele ferien er planlagt – og passet så er udløbet, eller når man i sidste øjeblik pludselig opdager, at passet ikke er i den skuffe, hvor det normalt ligger. Derfor opfordrer vi borgere, der skal udenlands i sommerens løb til allerede nu at tjekke deres pas – og til at møde op i god tid i Borgerservice for at få bestilt et nyt pas, siger leder af Borgerservice Torben Andersen.

Han understreger, at man stadig kan få udstedt pas i den almindelige åbningstid i Borgerservice, men peger på de to ekstra lørdagsåbne dage som et tilbud til borgere, der kan have svært ved at nå på rådhuset i åbningstiden, der er 10-17 på mandage, og 10-13.30 på alle andre hverdage.

Leveringstiden for et nyt pas er to-tre uger.

Hvad skal du have med?
Når passet skal fornyes er det vigtigt, at medbringe det gamle pas. Hvis man ikke har haft et pas før, skal man medbringe sin originale navne- eller dåbsattest. Det gælder også, hvis man har mistet sit pas. Herudover skal man medbringe sit sundhedskort (sygesikringsbeviset), hvis ens personnummer ikke står på selve navne- eller dåbsattesten.

Endelig skal man sørge for et pasfoto, der opfylder de gældende krav. Det er muligt at få taget et foto i Borgerservice. Det koster 100 kroner. Børn under fem år henvises til en fotograf.

Det er en fordel lave forarbejdet hjemmefra via kommunens hjemmeside på www.rksk.dk/pas. Det giver en hurtigere ekspedition. 

Til børn under 18 år medbringes samtykkeerklæring fra begge forældre, med mindre de begge er med i Borgerservice. Samtykkeerklæringen kan laves online via kommunens hjemmeside www.rksk.dk/pas og underskrives med NemId.

- Vi oplever desværre ind imellem, at én forældre møder op med et barn for at få lavet et pas, uden at have det nødvendige samtykke fra den anden forældre. Der er vi nødt til at afvise at lave et pas, siger Torben Andersen.

Alle børn skal have deres eget pas. Barnet skal være med, når passet bestilles, og barnets gamle pas skal også med. Hvis barnet ikke har haft pas før, skal original navne- eller dåbsattest i stedet medbringes.

Pas kan udstedes i alle kommuner, uafhængigt af hvor man bor.