9. april 2020

Lokalsamfund, kommuner og turisme svigtes, når museumsattraktioner ikke får den rigtige corona-hjælp

Skyfish RKSK

Ringkøbing-Skjern Kommune har gjort kulturminister Joy Mogensen og Folketingets Kulturudvalg opmærksom på, at de ikke er i mål med den netop aftalte hjælpepakke til museerne. Den er ellers lanceret som en hjælpepakke til alle museer, men i realiteten er der meget stor forskel på, hvordan landets museer er skruet sammen.

Ringkøbing-Skjern Museum har formået at lave en museumsattraktion ud af den lokale kulturhistorie. Det gør de så godt, at ikke mindre end 226.000 besøgte museet sidste år. Men den netop vedtagne hjælpepakke tilgodeser ikke museer, som er dybt afhængige af de penge, de kan tjene gennem entre og salg i butik og caféer. I 2019 fik Ringkøbing-Skjern Museum 15 mio. kr. ud af et samlet budget på 31 mio. kr. på dén konto – og står derfor nu over for et milliontab, som vil koste arbejdspladser. Staten er tvunget til at finde en særlig ordning for den type museer, for ellers risikerer de konkurstruede museer at stå med hatten i hånden hos kommunen.

- Jeg vil kraftigt opfordre til, at der vedtages yderligere en hjælpepakke, så museer, som Ringkøbing-Skjern Museum kan blive kompenseret for de indtægter de mister, hver dag de er lukkede. Ringkøbing-Skjern Museums tab bliver betydelige. Hvis ikke museerne kompenseres mere direkte for de manglende indtægter, lander regningen på kommunernes borde. Det er i modstrid med det, der tidligere er blevet meldt klart ud - nemlig at kommunerne skal holdes økonomisk skadesløse i forbindelse med coronakrisen, siger borgmester Hans Østergaard.

Ringkøbing-Skjern Museum er afgørende for både lokalsamfundet og turismeerhvervet

Ringkøbing-Skjern Museum har gennem mange år bygget en sund museumsforretning op med populære attraktioner. Museet har været så dygtigt til at skabe en god indtjening ud af vestjysk kulturhistorie, at det i dag er en vigtig medspiller i den kraftigt stigende turisme, der er et vigtigt erhverv i Ringkøbing-Skjern Kommune. Museet styrker også den lokale identitet og giver de lokale en stolthed over deres egen historie. En stolthed, der kun bliver større, når de oplever, hvor mange udenlandske gæster, der søger de lokale kulturhistoriske oplevelser i deres ferie.

- Ringkøbing-Skjern Museum har en enorm betydning for den vestjyske identitet og den vestjyske egn, og dets aktiviteter er til stor glæde for både borgere og turister. Det undrer mig, at museer, der forstår at tjene pengene selv, ikke har fået opmærksomhed, da man forhandlede om kulturinstitutioner i Danmark. Museets manglende indtægter vil trække dybe spor i fremtiden, så jeg håber man vil sætte sig til forhandlingsbordet igen, siger viceborgmester Søren Elbæk.