6. april 2020

Stor respons på appel om værnemidler

Foto: Mads Krogsgaard

Fredag sendte Ringkøbing-Skjern Kommune og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd i fællesskab en appel til kommunens virksomheder om overskydende værnemidler til sundhedspersonalet. Og responsen har været overvældende. Desuden 3D-printer kommunens eget Makerspace-laboratorie pt. 200 plasticvisirer i døgnet.

”Producerer I værnemidler, eller ligger I inde med et overskydende lager af værnemidler, så hører vi meget gerne fra jer”.

Sådan lød appellen fredag i en direkte e-mail fra borgmester Hans Østergaard og i Erhvervsrådets nyhedsbrev til alle medlemsvirksomheder. Og der gik ikke mange minutter, før den første virksomhed meldte sig på banen med overtræksdragter, mundbind og handsker.

Senere er andre kommet til, og i løbet af weekenden er der indløbet 11 konkrete henvendelser fra virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune, som enten producerer værnemidler eller har et overskydende lager, som kommunen kan få lov at aftage. De er mandag blevet kontaktet af kommunens afdeling for Sundhed og Omsorg med henblik på at sikre, at værnemidlerne lever op til sundhedsmyndighedernes krav.

- Enkelte virksomheder har endda videresendt appellen i deres netværk, så vi har faktisk også fået en henvendelse fra en virksomhed uden for Ringkøbing-Skjern Kommune, fortæller sekretariatsleder Jette Delfs Clausen.

Hun tilføjer, at hun desuden er blevet kontaktet af en syerske, der tilbød at sy mundbind, som lever op til sundhedsmyndighedernes krav.

- Hun kendte flere syerske som helt sikkert også ville sy mundbind, hvis det havde vores interesse, fortæller Jette Delfs Clausen.

Fantastisk at opleve

- Jeg kender vores erhvervsliv, så det er ikke som sådan nogen overraskelse for mig, at folk byder sig til. Men det er alligevel fantastisk at opleve, hvordan folk fra alle brancher og hjørner af kommunen er klar til at række en hjælpende hånd, så vi kan sikre vores sundhedspersonale bedst muligt – og sikre, at de ikke risikerer at bringe smitte med ind til udsatte, plejekrævende borgere, siger borgmester Hans Østergaard og tilføjer:

- Vi er meget taknemmelige over for alle, der byder ind med værnemidler, og jeg kan forstå, at vi stadig kan komme til at mangle bl.a. overtrækskitler, så hvis der er flere derude, som tænker, at de har noget, vi måske kan bruge, så hører vi stadig meget gerne fra dem.

I forbindelse med Corona-krisen har kommunen et stort behov for værnemidler på plejecentre, plejehjem, i børnepasningens nødberedskab, i madproduktionen til ældre og andre steder, hvor både pasningskrævende borgere og personalet skal beskyttes mod smittespredning.

- Vi forudser, at vi i de kommende uger kan komme til at stå i en situation, hvor vi mangler værnemidler.  Derfor undersøger vi alle muligheder for at indsamle, forklarede borgmester Hans Østergaard før weekenden.

Dén melding fik bl.a. mange til at kigge lagrene igennem.

- For eksempel fik vi en henvendelse fra Skjern Tekniske Skole, der havde et lager af engangshandsker, som vi kunne aftage – og det samme havde Ringkøbing-Skjern Museum, fortæller Jette Delfs Clausen.

3D-printere på døgnarbejde

På kommunens teknologiske udviklingslegeplads Makerspace er de også gået i gang med at producere værnemidler.

Som et led i det landsdækkende initiativ ”DK Makes mod Corona” har Makerspace samlet en del af skolernes 3D-printere på Ringkøbing Skole og sat de i alt 16 printere i gang med at printe holdere til ansigtsvisirer.

DK Makes mod Corona har sørget for printfilerne og sørger for hele logistikken til regionerne, vi sørger for at printe, siger Mads Krogsgaard, konsulent på RKSK Makerspace.

- I skabene fandt vi en ordentlig stak stive, transparente plasticark af den slags man engang brugte til overheads. Dem er der jo ikke nogen, der bruger mere, så dem bruger vi nu som selve visiret, fortæller han.

Mads Krogsgaard har også været i skolens håndarbejdslokale for at finde elastik til at holde visiret fast på holderen

- Vi havde egentlig ikke rigtig spurgt nogen om lov. Vi gik bare i gang med de plasticlagre, vi havde og regnede med, at vi nok vil få tilgivelse. Vi syntes jo bare, at formålet var godt, forklarer Mads Krogagaard og tilføjer, at produktionen af visirer, der kan redde liv, går hånd i hånd med Makerspace’ dannelsestilgang til teknologi:

- Vi viser jo eleverne med det her eksempel, at vi via teknologiske løsninger kan være med til at ændre verden. Der er en anvendelighed ved teknologien, som giver den mening.

Sammen med to kolleger har Mads Krogsgaard lavet en turnus, så de i øjeblikket sætter printerne i gang fire gange i døgnet. Dermed kan de printe 180-200 visirholdere i døgnet.

Foreløbig har kommunens afdeling for Sundhed og Omsorg aftalt at aftage 500 visirer, men printerne fortsætter, så længe der er et landsdækkende behov.

De værnemidler, der fortsat kan komme til at mangle er:

  • Kirurgiske mundbind, eller andre mundbind af type II, hvilket betyder, at mundbindene har en hvis tæthedsgrad/er flerlags
  • Overtrækskitler med lange ærmer, enten én gangs og væsketætte eller i bomuld, så de kan vaskes
  • Undersøgelseshandsker/engangshandsker i enten Latex eller Nitril
  • FFP3 masker

Virksomheder eller andre, der ligger inde med overskydende værnemidler eller kan producere f.eks. visirholdere på private 3d-printere, kan fortsat kontakte kommunens udbudskonsulent Kell Christensen på tlf. 9974 1636 eller mail kell.christensen[mail]rksk.dk eller sekretariatschef Jette Delfs Clausen på tlf. 2968 5559 – mail: jette.clausen[mail]rksk.dk

Kommunen betaler naturligvis for de værnemidler, der aftages.