20. april 2020

Sundhedsuge i fællesskabernes tegn

Sundhedsuge i fællesskabernes tegn

Med et slag har coronavirusset ændret spillereglerne for, hvordan vi kan være sammen. I hvert fald midlertidigt. Men behovet for at holde sig frisk og sund både fysisk og psykisk har aldrig været større. Derfor sætter Sundhedsugen i år fokus på måder, man kan være sammen - hver for sig.
​​

Sundhedsugen i uge 17, der netop er gået i gang, har tradition for at have et bredt syn på sundhed. Et godt socialt liv og følelsen af at være en del af et fællesskab er en vigtig brik af at holde sig sund og frisk. At være en del af en fodboldklub kan være lige så vigtigt som selve de fysiske udfoldelser på det grønne græs.

Sundhedsugen har med meget kort varsel på grund af coronaepidemien måttet sadlet om, og skifte sit fokus fra de fysiske fællesskaber til de virtuelle af slagsen:

- I øjeblikket er foreningslivet og mange frivillige aktiviteter sat på pause for at mindske smittespredningen, men behovet for at være til nytte og for at tage del i et fællesskab er jo ikke forsvundet af den grund. Derfor giver vi i år inspiration til måder at vedligeholde kontakten på, siger Trine Bloch Burmølle, der er udviklingskonsulent ved Sundhedscenter Vest og tovholder på Sundhedsugen. Hun tilføjer:

- Mange har brugt kræfter på at skabe nytænkende begivenheder og aktiviteter i sundhedsugen, som ikke bliver til noget i år, men vi håber, at kunne præsentere dem til næste år, siger hun.

På sundhedsuge.dk  og på Sundhedscenterets side på Facebook vil der i løbet af ugen være inspiration at hente, og Sundhedsugen indrykker også annoncer i ugeaviserne med gode, lokale eksempler.

Dronningens fødselsdag viste vejen
Senest har dronning Margrethes 80-års fødselsdag på nationalt plan vist, at det er muligt at skabe nye former for meningsfulde og stærke fællesskaber, hvor man er sammen hver for sig:

- Vi kender til mange gode lokale eksempler, hvor man ved at tænke lidt alternativt har holdt sammen på fællesskaberne. Eksempelvis har Holmsland Skole haft en virtuel bankoaften. Et veloplagt kommentarspor viste, at det i høj grad var en fælles, lokal begivenhed, som mange endda havde forberedt med kagebagning, fortæller Trine Bloch Burmølle fra Sundhedscenter Vest.

Hver ugedag i Sundhedsugen vil der være tips til måder at holde kontakten til mennesker, man savner, og til at huske at få brugt kroppen - og også her, kan man være i fællesskab med andre på afstand:

- Det kan godt kombineres: Eksempelvis kan man tage en pose med på en gåtur og udfordre andre, man kender om, hvem der kan samle mest skrald på gåture ud af huset. Men det kan også være noget så simpelt som at huske at ringe, selvom man måske ikke føler, at man har så meget nyt at fortælle - det handler om at vise sin interesse og at man kerer sig om hinanden, siger Trine Bloch Burmølle.

Særligt for de isolerede
Sundhedsugen har fremstillet plakater til de af kommunens ansatte, der har kontakt med borgere, der på grund af coronarestriktioner er afskåret fra kontakt med andre. Plakaten har ideer og links til forskellige tjenester, der kan skabe nærvær på afstand. Eksempelvis ældretelefonen fra Ældre Sagen, hvor man kan få en telefonisk besøgsven og andre initiativer, der giver social kontakt uden fysisk kontakt.

På FrivilligVests hjemmeside kan man se en oversigt over frivillige initiativer. Her er tilbud uanset om man ønsker at være frivilligt, eller benytte sig af et tilbud.