21. april 2020

Nu skal insekter også i skole og børnehave

Paller til insekthoteller

Det er en vindersag for alle, når skole- og daginstitutionsledere i disse dage modtager en e-mail fra Ringkøbing-Skjern Kommune med et tilbud om et insekthotel kvit og frit leveret til døren – eller til et grønt hjørne af legepladsen eller skolegården.

For som et led i genåbningen efter corona-nedlukningen anbefaler myndighederne, at børnene i skoler og daginstitutioner tilbringer mere tid end sædvanligt udendørs. Dét var dem, havnefogeden på Ringkøbing Havn, Niels Tarpgaard havde i tankerne, da han for nylig fik tilbudt ikke mindre end 416 næsten nye paller til en billig pris og sammen med naturvejleder Søren Frederiksen fra Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling for Kultur, Natur og Fritid fandt på at snedkerere insekthoteller til glæde og gavn for både børn og insekter:

- Insekterne er i tilbagegang på verdensplan, fordi de mangler føde og levesteder. Størstedelen af vores jord er opdyrket, men vild, urørt natur giver som udgangspunkt de bedste tilflugtssteder for insekter som vilde enlige bier og humlebier, forklarer Søren Frederiksen og peger på, at man ved at bygge et insekthotel i haven – eller på legepladsen og i skolegården - kan man være med til at give insekterne bedre levevilkår.

- Det siger sig selv, at vi i Naturens Rige også har fokus på tilbagegangen af insekter. Vores hang til prydhaver og til at rydde op i væltede træer og ufremkommeligt buskads betyder, at insekterne mangler naturlige habitater. Erfaringen har vist, at vi kan tiltrække insekter ved at tilbyde dem et tilflugtssted.

Da corona-nedlukningen pt har givet havnefogeden lidt ekstra tid, er Niels Tarpgaard nu gået i gang med at tømre pallerne sammen i tårne af ti styks, der i al sin enkelthed udgør grundelementet i et insekthotel.

Samtidig har Søren Frederiksen udarbejdet en simpel vejledning i at være en god insekthotelvært og har desuden skrevet rundt til skole- og daginstitutionsledere med tilbuddet om levering af grundelementet til mange timers praktisk, udendørs og nyttig biologiundervisning for de mindste.

- Vi leverer selve palletårnet og en skriftlig vejledning, og så må børnene og deres lærere fylde hullerne ud med kviste, grene, kogler, blade og nogle af de andre ting, man kan finde i naturen og som insekterne kan gemme sig i. På den måde kan børnene være med til at bestemme, hvilke insekter, de vil tiltrække; vilde bier foretrækker f.eks. et tørt bo væk fra jorden, mens regnorme helst vil have fugtighed og skygge, forklarer han.

Søren Frederiksen opfordrer skolerne og daginstitutionerne til at tage fotos undervejs i indretningen og pasningen af insekthotellet. Planen er, at han efterfølgende vil samle de bedste billeder på en plakat under overskriften ”Børnene i RKSK hjælper insekterne”.

- Vi sørger selvfølgelig for, at insekthotellerne vil være desinficerede ved afsendelsen, og opfordrer så i øvrigt til, at man ude på skoler og daginstitutioner er opmærksom på regler og anbefalinger fra Sundhedsstyrelen ved modtagelsen af insekthotellerne, siger Søren Frederiksen.

Skoler og daginstitutioner kan bestille et eller flere insekthoteller i uge 17 eller 18, og vil få dem leveret senest i uge 19.

Se vejledningen til, hvordan man indretter et insekthotel her: