31. august 2021

Enigt byråd står bag budgetaftale

logo

Budgetaftalen indeholder flere indsatser for den grønne omstilling og et nyt akut- og aflastningscenter

Det er et enigt byråd, der står bag dette års budgetaftale i Ringkøbing-Skjern Kommune. En budgetaftale, der kommer i kølvandet på et år præget af corona og forud for kommunalvalget i november.

Budgetaftalen kommer oven på et stramt finanslovsforslag fra regeringen samt en aftale mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen, der er præget af tilbageholdenhed, men hvor der er afsat penge til at imødekomme den demografiske udvikling. I Ringkøbing-Skjern Kommune betyder den demografiske udvikling flere ældre borgere.

På driftsbudgettet i den budgetaftale, som byrådet fredag blev enige om, er der derfor afsat 4 mio. kr. ekstra i 2022 på Sundheds- og Omsorgsområdet til at imødekomme den ændrede demografi. Et tilsvarende beløb er afsat på Handicap og Psykiatri-området.

Samtidig oprettes der som en ’investering i den gode udvikling’ tre nye stillinger under Børn og Familie med henblik på at fastholde den positive udvikling, der har været på anbringelsesområdet.

På driften er der desuden afsat penge fra vækstpuljen til videreførelse af kommunens filmsatsning, der bl.a. foreløbig har ført til TV-serien ’Hvide Sande’. Satsningen forventes at føre til nye filmprojekter, der dog også er afhængige af lokal opbakning og finansiering.

Akut- og aflastningscenter på anlægsbudget

På anlægsbudgettet har byrådet indtil videre afsat 15 mio. kr. til byggeri af et nyt akut- og aflastningscenter, der skal styrke et nært og sammenhængende sundhedsvæsen ved at forebygge hospitalsindlæggelser og ved at imødekomme, at behandlingskrævende borgere udskrives tidligere fra hospitalet.

Under anlægsbudgettet er der desuden afsat penge til at omdanne eksisterende ældreboliger til plejeboliger; en post, der igen afspejler den demografiske udvikling, hvor befolkningen i kommunen bliver ældre.

Derudover afspejles den grønne omstilling også i anlægsbudgettet, hvor der bl.a. er afsat penge til elbiler på Handicap og Psykiatri-området, til kystsikring, til klimasikring og til el-ladestandere.

- Det går godt i Ringkøbing-Skjern Kommune. Vi har en solid økonomi og en fornuftig drift. Derfor er det en gedigen og god budgetaftale, vi er nået frem til, siger borgmester Hans Østergaard og tilføjer: 

- Jeg vil gerne takke mine byrådskolleger for villigheden til at mødes i enighed om en budgetaftale, uanset at der er et kommunalvalg på vej. Det betyder meget både for den kommunale organisation og for borgerne, at der er enighed.

Nyt byråd skal drøfte økonomiske mål

Med en ’gedigen og god’ budgetaftale har byrådet samtidig aftalt, at det byråd, der er på plads efter kommunalvalget, skal drøfte kommunens langsigtede økonomiske mål – herunder hvilket anlægsbudget byrådet ønsker, samt hvor robust kassebeholdningen skal være.

Derfor er det aftalt, at det nye byråd i marts måned samles for bl.a. at se på ønsker til anlægsbudgettet de kommende år – og for at se på, hvordan et eventuelt forhøjet anlægsbudget skal finansieres.

/Files/Nyheder/1.August2021/Resultatopgoerelse-2022-25.pdf

/Files/Nyheder/1.August2021/Nye-Tiltag-2022-25.pdf

/Files/Nyheder/1.August2021/Anlaeg-Skattefinansieret-2022-25.pdf

/Files/Nyheder/1.August2021/DUT-2022-25.pdf

/Files/Nyheder/1.August2021/Forsyning-Anlaeg-2022-25.pdf