23. august 2023

Kolonihave giver åndehul til borgere på kanten

Preben Holm, Å-Center Syds Venner

Naboer og andre interesserede er velkomne til indvielsen af kolonihave og -hus for udviklingshæmmede borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune. Venneforeningen for Å-Center Syd håber samtidig, at flere får lyst til at melde sig som frivillig ven.

Vimpel og Dannebrogsflag ligger fortsat i originalindpakningen, og på græsset ligger flagstangen. Den er nemlig præcis så spritny som resten af det 40 kvm store kolonihavehus, som foreningen Å-Center Syds Venner har fået bygget på adressen Birkeallé 26 i kolonihaveforeningen Birkeallé Jordbruget i Skjern.

Men når venneforeningen den 31. august kl. 11.00-13.00 indvier kolonihaven for brugere og besøgende, lover formand Preben Holm, at flaget bliver strøget til tops. Han lover også, at de tomme højbede er på plads og fyldte. Højbedene er bygget af brugere af MeTri, der er et værkstedstilbud under Å-Center Syd.

Ligesom MeTri, Skovbrynet og de øvrige tilbud under Å-Center Syd vil kolonihaven og -huset fremover fungere som et tilbud til voksne med betydelig og varig nedsat fysisk og psykisk funktionsevne. Og flere af brugerne har allerede været involveret i byggeriet af f.eks. terrassen – og i at holde haven og f.eks. slå græs og plante hæk.

Udover at være et fristed, er kolonihaven nemlig også tænkt som et sted, hvor udviklingshæmmede borgere kan få lov at gå til hånde i haven og i det værksted/redskabsrum, der vil blive indrettet.

Arv banede vej for fristed

Han er formand for foreningen Å-Center Syds Venner og en af hovedkræfterne bag virkeliggørelsen af den drøm om kolonihave og -hus, der startede med en arv fra to tidligere brugere af Å-Center Syd. Tilsammen efterlod de sig 425.000 kr. som skulle bruges ’til gavn for nuværende brugere’.

Udover arven har venneforeningen desuden søgt og fået i alt 375.000 kr. fra fonde, og pengene er gået til at ’købe’ lejen af kolonihaven, og bygge kolonihavehuset.

- Kolonihaven og -huset er tænkt som et fristed og et udflugtsmål for en gruppe mennesker, der ikke kommer på ferie og som godt kunne bruge nogle flere gode udflugter og oplevelser. De skal have mulighed for at komme her med pårørende eller personale, fortæller Preben Holm.

Han tilføjer, at kolonihaven allerede har betydet, at flere af brugerne er langt mere motiverede for en gå- eller cykeltur:

- Vi hører, at det er nemmere at motivere brugerne til at tage herover end til at gå eller cykle en tur uden et formål, fortæller han.

Og ture til kolonihaven vil have et formål, siger Preben Holm:

- Planen er, at brugerne skal være med til at så blomster og dyrke grøntsager, når de er her i stedet for at sidde foran fjernsynet, som de ellers nemt kommer til. Her har vi slet ikke installeret et tv, forklarer han og tilføjer, at kolonihaven og -huset skal være med til at bringe den enkelte borgers ressourcer i spil – også i socialiseringen med bl.a. naboerne.

Betænkelighed blev til fint naboskab

- Vi har et rigtig fint naboskab allerede. Vi mødte en smule skepsis i starten. Hvis man ikke ved, hvem en udviklingshæmmet er, kan man danne spøgelsesbilleder, så der var en vis betænkelighed, siger han.

Å-Center Syds Venner inviterede derfor naboerne til informationsmøde på MeTri, og siden er mange af naboerne mødt op til både 1. spadestik og rejsegilde i kolonihaven.

Udover et godt naboskab håber Preben Holm nu, at kolonihaven og -huset kan være med til at åbne de udviklingshæmmede borgeres hverdag så meget for andre, at flere får lyst til at melde sig som frivillige kræfter i Å-Center Syds Venner.

- Vi er en god, solid gruppe af frivillige i Å-Center Syds Venner, og vi har fået fantastisk hjælp af medlemmer fra Lions Skjern/Tarm. Men der er også 180 brugere af botilbud og dagtilbud, så der er grænser for hvor meget vi magter i forhold til udflugter og arrangementer, så hvis nogen sidder og tænker, at de gerne vil give en hånd med, skal de bare tage kontakt, siger Preben Holm.

 

FAKTA:

Å-Center Syd består af dagtilbuddene MeTri og Skovbrynet og botilbuddene Langagerparken, Engdraget og Bakkehusene. I alt er ca. 180 borgere med betydelig og varig nedsat fysisk og psykisk funktionsevne tilknyttet Å-Center Syd.

Å-Center Syds Venner er en frivillig forening, der bl.a. arrangerer udflugter og sociale arrangementer for brugerne. Det er også venneforeningen, der står bag kolonihaven og -huset – og som inviterer til indvielse på torsdag den 31. august kl. 11.00-13.00 på adressen Birkeallé 26 i Skjern.

På programmet for indvielsen af kolonihaven og -huset er:

•                           Velkomst og tale

•                           Besøg af ”Dronning Margrethe”

•                           Flaghejsning

•                           Sang

•                           Spil og sjove lege i haven

•                           Musikalsk indslag, v/ Musik- og kulturskolen

•                           Lidt at spise og drikke.

Ønsker man at deltage i indvielsen, vil Å-Center Syds Venner gerne have en tilmelding senest den 24. august pr sms på 24 60 96 90 eller pr e-mail til: prebenholm6950[mail]gmail.com