28. august 2019

Naturens Dag i Naturens Rige

Foto fra Danmarks Naturfredningsforening (må bruges i forb. m omtale af Naturens Dag

Er du til travetur og fortælle-pavillion, så er det på Lønborg Hede, det sker. Er du mere til svampejagt med en kyndig guide, skal du til Husby, mens der er cykeltur gennem den Grønne Korridor i Skjern og et væld af forskellige aktiviteter på Røjklit Havn og ved Provstgaards Jagthus.

Det er bare nogle af alle de arrangementer, der lokker i det fri, når der på søndag den 8. september afholdes åbent hus i Naturens Rige.

Landet over står Friluftsrådet, Danmarks Naturfredningsforening og en lang række foreninger, kommuner, naturvejledere, institutioner mv. bag Naturens Dag, og inviterer til et væld af forskelligartede naturarrangementer.

www.naturensdag.dk kan man læse mere om de mange oplevelser, der venter på Naturens Dag.

Bålbrød og rappelling

Som i resten af landet er der også lagt op til oplevelser med frisk luft og højt til himlen for alle – og for alle aldre - i Ringkøbing-Skjern Kommune. Foruden de allerede nævnte inviteres børnefamilier f.eks. på natur i børnehøjde ved Stadil Kirke. På programmet her er der bl.a. brødbagning på bål, saftevand ad libitum og en naturvandring gennem eng og rørskov på bare 1 kilometer, så de korteste ben også kan være med.

- Naturen holder altid ”åbent hus”, men nogle gange har vi brug for en anledning til at komme derud og opleve naturens gang og årstidernes skiften, siger Søren Frederiksen, naturvejleder og udviklingskonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Vi har en fantastisk natur omkring os, og Naturens Dag er netop en god anledning til at blive guidet komme ud og opdage, hvor mange forskellige og fantastiske oplevelser, man kan have i naturen, tilføjer han.

På Naturens Dag vil Søren Frederiksen selv køre foran på en cykeltur gennem Skjerns Grønne Korridor, som han kalder ”et fremragende eksempel på, at naturen også kommer til byfolket”.

Turen går ud forbi Pumpestation Nord, hvor Ringkøbing-Skjern Museum holder Naturens Dag ved Provstgaards Jagthus med aktiviteter, der spænder bredt og inkluderer rappelling ned ad pumpestationens betonmure, fuglekig med Dansk Ornitologisk Forening og deres kikkerter og teleskoper, biavler-tips og tricks, træskulptur-arbejde, jagthundetræning, et kig på lakseyngel og en fortælling om arbejdet med den kommende Nationalpark Skjern Å.

Igennem Den Grønne Korridor vil der ud over cykelturen også være gåture af varierende længde. Herudover kan man til arrangementer i hele kommunen møde en åben dør til naturens spisekammer, hvor man kan samle svampe, vilde bær og frugter – samt urter til vinterens hjemmelavede kryddersnaps.

- Vi vil gerne vise børn og deres familier naturens mange muligheder – og invitere dem med ud, hvor man kan mærke vinden i håret og høre suset fra træernes toppe. Vi glæder os til dagen og håber, at rigtig mange vil benytte sig af muligheden for at få fælles oplevelser i naturen, siger Ringkøbing-Skjern Kommunes Søren Frederiksen.

På programmet for Naturens Dag i Ringkøbing-Skjern Kommune er følgende:

  • Naturens Dag i børnehøjde, hvor DN er arrangør. Mødested: Stadil Kirke, Stadilvej 33, Tim. Kl. 14-16.
  • Naturens Dag Røjklit Havn. Holmsland Sogneforening arrangerer. Røjklitvej 14, Ringkøbing 6950 Kl. 10-20.30
  • Naturens Dag i Den Grønne Korridor Skjern, Skjern Udviklingsforum arrangerer. Fredensgade 17, Skjern 6900, kl 13-16.00
  • Naturens Dag ved Provstgaards Jagthus, Ringkøbing-Skjern Museum. Se yderligere oplysninger under ”Det sker” på www.levendehistorie.dk
  • Naturens Dag Lønborg Hede, Lønborg Hedelaug og Friluftsrådet Østerhedevej 9, Hemmet 6893, kl. 10-15.00

Ud over at åbne naturen for børn og deres familier på Naturens Dag, fejrer skoler og institutioner naturen i hele ugen op til. Det sker fra den 2. til 6. september, hvor lærere og pædagoger slipper børnene ud til en eller flere dages læring, undervisning og leg i naturen. I år er flere end 180.000 børn tilmeldt Naturens Dag via deres skole eller institution. 

 

Fakta om Naturens Dag:

Naturens Dag er Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforenings mærkedag for naturoplevelser. Naturens Dag er støttet af Nordea-fonden.

I 2018 deltog 190.000 børn fra skoler og institutioner i ugen op til Naturens Dag, mens op imod 60.000 troppede op om søndagen. 

Yderligere information om Naturens Dag: www.naturensdag.dk og Naturens Dags facebookside.