8. august 2017

Tidslommer og beskeder til fremtiden i Nygade på NY

Tidslommer og beskeder til fremtiden i Nygade på NY

Den gamle gade i hjertet af Ringkøbing er blevet endevendt af gravemaskiner, har fået nye ledninger og nu er et sjak af brolæggere godt i gang med at lægge nye fliser efter gamle traditioner. Imens har Teater Seachange endevendt gadens historie under temaet Nygade på NY.

Nu forener teatret igen fortid, nutid og fremtid med to mandags-events den 14. august og igen den 21. august, hvor borgere – store som små – kan sende en hilsen til fremtidens ringkøbingensere, alt i mens tableauer af tidligere tiders borgere dukker op i tidslommer og blander sig i nutidens menneskevrimmel i gaden.

- Vi håber, at mange kan se det fascinerende i en tidskapsel - en slags flaskepost til fremtiden, så jeg vil gerne opfordre alle interesserede til at være med og putte en lille fortælling i tidskapslen, eller blot opleve de historiske tidslommer, siger Maria Vandborg, kulturkonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Alle, der bidrager til tidskapslen, vil blive bedt om at få taget et portræt-foto, der skal stykkes sammen til et stort mosaik-fotoværk, der vil blive monteret i Ringkøbing centrum. På den måde vil hver deltager blive en lille, vigtig del af noget stort. 

En tidskapsel udformet som en gennemsigtig postkasse har i den seneste tid vandret gennem Nygades butikker, og alle som har lyst, har kunnet lægge en besked til fremtidens borgere i Ringkøbing deri. 

Tidskapslen vil mandag d. 14. og mandag d. 21 august befinde sig foran Vestjysk Bank, hvor alle kan give deres bidrag, og det er kun fantasien, der sætter grænserne; et brev, et postkort, en tegning, en indspilning, et billede, et foto, en dagbogsside, en artikel, en fotocollage, indspilninger af hverdagslyde eller musik er alt sammen mere end velkomment.

Samme tid og sted kan man også møde kunstnerne bag og få sig en snak.

Sænkes ned under Nygade
Ved renoveringsarbejdets afslutning, inden den sidste brosten lægges, bliver alle beskederne i postkassen overført til en vand- og lufttæt beholder, som sænkes ned i jorden under selve gaden.

Når Nygades belægning en gang i fremtiden skal renoveres, kan fremtidens borgere få mulighed for at læse om, hvordan vor tids borgere opfattede livet i Ringkøbing af i dag, hvilke tanker og drømme, de havde om og for fremtiden, for deres liv, for Ringkøbing og for verden som sådan. Og de, som er børn nu, vil måske som gamle kunne møde sig selv som børn på ny.

Frivillige genskaber tidslommer
De to mandage fra klokken 15.30 til 17.30 vil man også i Nygade kunne se "genfærd" fra andre perioder af Ringkøbings historie.

D. 14. august falder Nygade i en tidslomme fra 1500-tallet, fra dengang gaden var en landsbygade med småkårsfolk, håndværkere og masser af husdyr i baggårdene. En lydinstallation sætter scenen, og i gaden og husene færdes folk som dengang.

D. 21. august er scenen 1800-tallet, og her bliver også masser af liv, når musikere fra Ringkøbing Amts Spillemænd leverer lydbilledet til tidslommen med Nygades beboere fra 1800-tallet.

Alle medvirkende i de to tidslommer er fra Ringkøbing og omegn, den yngste er seks og den ældste 66.

Tidslommerne er ikke teaterforestillinger, men stemningsbilleder fra fortiden, som blander sig med nutidens gadebillede - så man oplever glimt af fortid og nutid side om side på sin tur gennem Nygade.

Fakta
Teater Seachange står bag Nygade på Ny som også indgår i det regionale projekt MOVING SPACES, som er en del af Aarhus 2017, hvor seks scenekunstnere aktiverer byrum i otte større byer i Region Midtjylland.