24. februar 2023

Flere borgere til Ringkøbing-Skjern Kommune for andet år i træk

Flere borgere til Ringkøbing-Skjern Kommune for andet år i træk

Befolkningstallet i Ringkøbing-Skjern Kommune var i begyndelsen af januar 56.348. Det er en stigning, som viser, at der nu bor 145 flere borgere i kommunen, end der gjorde for et år siden.

- Jeg er meget glad for, at vi er er blevet flere borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune det seneste år, siger borgmester Hans Østergaard og tilføjer:

- Vi lever i en tid, hvor der er behov for alle de borgere, vi kan tiltrække. Lige som mange andre kommuner, bliver vi også i Ringkøbing-Skjern Kommune udfordret af, at vi bliver flere ældre og færre yngre. Derfor er vi glade for alle, der kommer til kommunen og bosætter sig.

Tilvæksten skyldes blandt andet, at der i 2022 kom 430 ukrainske flygtninge til kommunen. Men udover de ukrainske flygtninge tæller også tyske tilflyttere godt med i statistikken:

I 2022 har 163 tyskere sat nøglen i egen dør i Naturens Rige. Det er flere end dobbelt så mange tyskere som året før, hvor 75 tyskere fik et dansk sundhedskort. Tyskerne har typisk lært området at kende gennem en eller flere ferier, før de vælger at flytte hertil, købe bolig og få et arbejde.

- Vi ved, at de lokale virksomheder er rigtig glade for de tyske medarbejdere, så kommunens bosætningsteam arbejder meget målrettet på at tiltrække tyske medarbejdere og borgere – og det lykkes heldigvis i høj grad, siger Hans Østergaard.

For at tiltrække netop de tyske medarbejdere har kommunens bosætningsteam blandt andet oprettet en database med kontaktoplysninger og cv’er på 1300 tyskere, som er interesserede i at arbejde i Ringkøbing-Skjern Kommune. Kommunen står bag informationsdage, hvor tyskere kan høre mere om jobmuligheder og hvordan man kan etablere sig i Naturens Rige, ligesom man også er vært ved webinarer for tyskere, som gerne vil arbejde i sundhedssektoren i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Nye ukrainske borgere  

Som nævnt skyldes befolkningstilvæksten også, at 430 ukrainere kom til Naturens Rige i 2022– og det er, som bekendt, på en trist baggrund:

- Da Rusland invaderede Ukraine for et år siden, blev hundredtusindvis af ukrainere sendt på flugt ud af deres eget land. Nogle af dem søgte her til os, og selvom det er på en frygtelig baggrund, er jeg glad for, at de her har fundet et sted at være i fred og ro, siger borgmesteren og tilføjer:

- Vi kan se, at hele 79 procent af de arbejdsdygtige voksne ukrainere her har fået et job. På landsplan er det tilsvarende tal 60 procent. Det viser mig, at vores nye naboer besidder en usædvanlig styrke, at jobcenteret har gjort en kæmpe indsats, og at det lokale erhvervsliv virkelig er trådt til og har hjulpet i en ellers frygtelig situation, siger borgmesteren.

 

Udvalgte tal:

De ukrainske flygtninge fordeler sig med 136 børn i alderen 0-15 år, 271 voksne i alderen 16-66 år og 26 ældre i alderen 67 år og opefter. Hovedparten er kvinder.

Den største gruppe tilflyttere i Ringkøbing-Skjern Kommune kommer fra Rumænien. I 2022 flyttede 250 rumænere til kommunen, mens kun 14 rumænere flyttede herfra igen. De tilsvarende tal er for 2019: 199/33, 2020: 137/22 og 2021: 230/17.

I 2022 var der 201 flere dødsfald end fødsler i kommunen. Det samme tal er for 2019: 48, 2020: 80, 2021: 86.

Flytningerne imellem kommunerne ligger stabilt ift. de seneste år.