17. februar 2023

Det frivillige engagement lyser også op på Vinterlys

FrivilligVests West Crew

Blandt internationalt anerkendte kunstneres lysinstallationer i Fredskoven i Skjern er der kreationer af skolebørn og unge studerende såvel som af borgere tilknyttet kommunale dagtilbud eller aktivitetscentre, når Lysfestivalen Vinterlys tænder for lys i vintermørket den 18.-25. februar.

Det er frivillige iført FrivilligVests orange jakker, der fra på lørdag kl. 18.00 står klar til at tage imod besøgende til lysfestivalen Vinterlys i Fredskoven i Skjern.

I festivaltiden varetager de frivillige rollen som guider, svarer på spørgsmål fra de besøgende og sørger for deres sikkerhed, ligesom de hjælper omkring aktiviteterne.

Men allerede inden den anden udgave af Vinterlys åbner for offentligheden, har frivillige kræfter lagt både tid og … kræfter i at stable festivalen på benene. 

- Vinterlys har to hovedformål: Vi vil gerne tænde et lys i vintermørket ved at skabe et internationalt event med lyskunst i verdensklasse, og vi vil give rum for samskabelse og bringe mennesker med forskellige baggrunde og kompetencer sammen i kreative processer, hvor alle kan være med, fortæller festivalens kunstneriske leder og kulturkonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune Dina Abu Hamdan.

Kreative borgere

Derfor har kommunens kulturafdeling igen i år rakt ud mod bl.a. områderne for Sundhed & Omsorg samt Handicap & Psykiatri, og derfor har borgere, der er tilknyttet kommunale tilbud som Café Me-Tri, dagtilbuddene Skovbrynet og Me-Tri i Skjern samt daghjemmet på Center Bakkehuset i Videbæk lavet stjerner, som under lysfestivalen vil hænge ned fra et træ i skoven og lyse op i mørket med et budskab om at hylde mangfoldigheden og diversiteten.

På samme måde har brugere af de fem aktivitetscentre, AktivitetsCenter Skjern, Seniorgården Tarm, Seniorstedet Videbæk, Aktivitetshuset Ringkøbing og Aktivcentret Hvide Sande, været i sving med at kreere hjerter af alt fra refleksveste og garn til beton og træ til installationen ’Her er der hjerterum’, der ligeledes vil hænge fra et træ i skoven.

Skjern Udviklingsforum har helt fra start været en tæt samarbejdspartner i planlægningen af festivalen, og Kunst- og kulturgruppen under Skjern Udviklingsforum har bidraget med kunstværker til lysfestivalen.

Herudover har børn fra skoler og dagtilbud i hele kommunen UV-malet laks, der vil springe i skoven få hundrede meter fra Skjern Å i den fælles installation ”Mod strømmen”, ligesom elever fra FGU i Skjern har bidraget med bl.a. fuglehuse, vipper og gynger – sidstnævnte bygget af aflagte skateboards. På Den Kristne Friskole i Skjern har elever arbejdet med Vinterlys festivalens tema "Mystisk skov" og har bl.a. monteret små døre på træer i værket ”Liv i skovbunden?

Desuden har eleverne på Design- og Håndværksefterskolen i Skjern taget udgangspunkt i gamle skandinaviske sagnfigurer som f.eks. mosekonen, ellefolk, skovhekse, feer, lygtemænd, trolde og mange flere i arbejdet med temaet ”Det forheksede lys”.

Lang tak for hjælpen-liste

- Vi er meget taknemmelige for, at så mange frivillige lokale har haft lyst til at bruge tid og kræfter på at bidrage til, at Vinterlys også i år skal blive en fantastisk og magisk pause fra den lidt vintergrå hverdag. Dybest set er de stjernerne, der driver showet, siger Dina Abu Hamdan.

Og hun har mange flere lokale aktører på sin lange tak for hjælpen-liste:

- Vi er virkelig taknemmelige for, at Vestas stiller deres batteri med vindenergi fra møllerne i Lem Kær til rådighed for festivalen – og for vores lokale el-partnere RAH, Wiese og teamet hos Ringkøbing-Skjern Installationsforretning, der er hos os dag og nat og sørger for opstart og nedlukning af Vestas-batteriet og for at sikre, at der er lys på lysfestivalen, siger hun og tilføjer, at det frivillige arbejde bag kulisserne kommer i forskellige former:

- Udover at være formand for kommunens Kultur- og Fritidsudvalg er Erik Viborg også manden bag ideen til at bruge Vestas-batteriet, ligesom han meldte sig frivilligt til at tage idéen med til Vestas-ledelsen. Herudover har vi kolleger i kommunen, som om dagen står bag deres skriveborde, men som om aftenen melder sig frivilligt til at jonglere med ild, lave bålshows, hjælpe spejderne og andre daglige aktiviteter, fortæller Dina Abu Hamdan.

Sidste års Vinterlysfestival i Ringkøbing tiltrak 15.000 besøgende, og Dina Abu Hamdan håber, at rigtig mange mennesker – både lokale og udefra – igen i år vil kigge forbi og være med til at nyde og påskønne de mange kreative kræfter såvel som de helt store lyskunstinstallationer.

Hun tilføjer, at selv når lysene slukkes og magien går til ro hver aften, vil det også være frivillige, der natten igennem passer godt på installationerne.

Den tjans har hundeførere fra Schæferhundeklubben kreds 20 i Tarm nemlig påtaget sig sammen med deres årvågne firbenede samarbejdspartnere.

 

FAKTA:

Lysfestivalen Vinterlys åbner i Fredskoven i Skjern på lørdag den 18. februar kl. 18 og vil være åben dagligt kl. 18.00 – 21.30 (fredag og lørdage dog til kl. 22.00) til og med den 25. februar.

Vinterlys har igen i år fokus på samspillet mellem mennesker og natur.

Under temaet ”Mystisk skov” er hele lysfestivalen ”Powered by Vestas”, hvilket betyder, at Vinterlys som den første lysfestival nogensinde udelukkende bruger vedvarende energi fra et kæmpe Vestas-batteri. Læs mere om den bæredygtige festival på her https://www.rksk.dk/nyheder/kommunen/lysfestival-vil-oplyse-vintermoerket-med-vedvarende-energihttps://www.rksk.dk/nyheder/kommunen/lysfestival-vil-oplyse-vintermoerket-med-vedvarende-energi

Der er indgang til Vinterlys-festivalen bag tennisklubben for gående og cyklende. Kommer man i bil, er der P-pladser i Skolebyen. Der er gratis entré alle dage. Det er muligt at købe både mad og drikkevarer fra en foodtruck i Fredskoven.

Udover lyskunstinstallationer fra anerkendte lyskunstnere og lokale kreative sjæle byder festivalen også på musik og underholdning med bl.a. Koret Stok og Sten, Skjern Garden, Ringkøbing Gardens DrumTribe, foruden gymnastikopvisning, ild-jonglering, åbent bibliotek i skoven, spejder spot, mulighed for at spille natminton – eller badminton i mørket og meget, meget andet.

Programmet for hele Vinterlys-festivalen ligger her: https://vinterlys.rksk.dk/

Følg også Vinterlys på Facebook-siden Vinterlys Festival