11. december 2021

Festival skal sætte lys på den mørke tid

Foto Dina abu Hamdan

Ja, det er ved at være godt vintermørkt og -koldt derude.

Men der er liv og lys og varme på vej. I Ringkøbing-Skjern Kommunes kulturafdeling arbejder de nemlig netop nu intenst på planlægningen af en årligt tilbagevendende lysfestival.

Vinterlys, som festivalen kaldes, finder sted den 19.-26. februar 2022 – primært i Alkjær Lukke i Ringkøbing – og formålet er at sætte lys og glæde på en for mange lidt mørk og trist tid.

Det skal ske gennem kunstinstallationer med lyset i fokus.

- Februar kan, trods sine få dage og spæde forårsoptakt, føles som årets længste og mørkeste måned, fordi alle julelysene er væk og hverdagen er begyndt igen. For at sætte lys under vinteren arrangerer vi lysfestival med masser af lys og glæde, siger Dina Abu Hamdan.

Hun er den ene af Ringkøbing-Skjern Kommunes to tilknyttede huskunstnere, og var bl.a. kvinden bag det imponerende lysshow, der fuldendte Aarhus 2017 Kulturhovedstadsåret ved afslutningsshowet i Hvide Sande i december 2017.

Sammen med kommunens anden huskunstner, Inge Agnete Tarpgaard, bruger Dina Abu Hamdan sit netværk til at involvere Europas bedste lyskunstnere i Vinterlys.

Herudover er det særlige ved Ringkøbing-Skjern Kommunes Vinterlys-festival, at den er målrettet børn og unge – og involverer dem via interaktive elementer som installationer, skulpturer, live events, land art, cirkuskunst, performing arts, digital kunst.

- Samtidig indgår lysinstallationerne i naturen – for at gå hånd in hånd med kommunens identitet som ”Naturens Rige”, fortæller Dina Abu Hamdan.

Vinterkampagne

- Formålet med festivalen er at åbne døre og – i samarbejde med skoler, kulturinstitutioner og foreninger rundt i hele kommunen - tilbyde børn og unge flere kunstneriske tilbud af høj kvalitet, forklarer leder af Kultur, Natur og Fritid i Ringkøbing-Skjern Kommune Per Høgh Sørensen.

Kultur- og Fritidsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune afsatte i begyndelsen af november 100.000 kr. til en vinterkampagne, der skal give en håndsrækning til kunst- og kulturlivet i kommunen.

Vinterkampagnen vil sætte fokus på temaet lys og har til formål at inspirere, involvere og skabe ejerskab til lysfestivalen på tværs af kultur- og fritidslivet.

- Lys kan sættes i spil på mange måder på tværs af aktiviteter, og målet med kampagnen er, at rigtig mange aktører har lyst til at deltage i festivalens program rundt i kommunen, tilføjer Per Høgh Sørensen.

For netop at involvere børn og unge i Vinterlys, har kommunens kulturafdeling nu udsendt invitationer til kulturinstitutioner, lokale kunstnere og foreninger med en opfordring til at søge beløb på op til 5.000 kr. fra vinterkampagnen. Pengene er øremærket kulturinitiativer, der kan blive en del af Vinterlys.

Lysfestivalen har som ambition at blive en tilbagevendende kunstnerisk begivenhed, der flytter rundt i kommunen og en samlende event, der skal skabe netværk på tværs af skoler, institutioner og foreninger gennem de mørke vintermåneder - i forberedelserne til festivalen, under afviklingen og i tiden efter lysfestivalen.

 

FAKTA:

Vinterlys er navnet på Ringkøbing-Skjern Kommunes kunst- og kulturinitiativ, der årligt skal sætte lys på den mørkeste tid. Lysfestivalen løber af stablen den 19.-26. februar 2022 – primært i Alkjær Lukke i Ringkøbing og vil involvere både kunstnere, skoler og foreninger for børn og unge.

Læs mere om lysfestivalen på linket her