8. december 2021

Lokale fotos får folk med demens i tale

Spjald Plejehjem. FotoGruppen MidtWest har fået tilladelse til at vi bruger fotoet

Da Tina Enevoldsen, den ene af Ringkøbing-Skjern Kommunes to demenskoordinatorer, for et par år siden havde en demens-konsulent med rundt for at se på, om kommunens ældrecentre kunne blive mere demensvenlige, stødte de på et maleri af en klovn på en af væggene.

- Det var måske ikke lige et billede, der skulle op i min stue, men det var et lidt abstrakt og meget farverigt billede, og jeg tænkte egentlig, at det var et ok billede – og at det jo i hvert fald var godt, at der hang noget på væggen at kigge på, fortæller Tina Enevoldsen.

Frem for at se glade farver, så demenskonsulenten dog forvirring, ligesom hun hæftede sig ved, at der var en tristhed i klovnens øjne.

- En tristhed, der kan sætte sig i humøret hos en borger med demens, forklarer Tina Enevoldsen og tilføjer på, at en dement hjerne ikke kan se i dybden, og derfor oftest aflæser et abstrakt billede som forvirring.

Klovnebilledet er nu taget ned, og traditionelle landskabsbilleder af kronhjorte og skovsøer er langt at foretrække frem for moderne kunst, hvis man spørger borgere med demens.

- Rolige billeder fra gamle dage og billeder med børn eller dyr vækker glæde og gode minder hos mange borgere med demens, forklarer Tina Enevoldsen.

Glade billeder på væggene

I Ringkøbing-Skjern Kommune er tæt på otte ud af ti beboere på ældrecentre og plejehjem borgere med demens.

Derfor blev Tina Enevoldsen involveret, da FotoGruppen MidtWest tilbød at hænge fotoudstillinger op på kommunens ældrecentre. Som en af kommunens demenskoordinatorer var det hende, der formidlede kontakten til ældrecentrene – og hende der kiggede med i fotoarkiverne for at udvælge demens-egnede fotos til udstillingerne.

Indtil videre har ældrecentre i Borris, Vorgod, Videbæk og Ringkøbing fået fotoudstillinger på væggene, og tidligere på ugen blev Spjald Plejehjem det femte ældrecenter, hvor FotoGruppen MidtWest har ophængt en af deres fotoudstillinger.

Mandag den 13. december kl. 14.00 er der fernisering på udstillingen, der vil hænge på væggene i Spjald de kommende tre måneder. Derefter vil udstillingen blive pillet ned, erstattet af en af fotogruppens andre plejehjems-udstillinger – og indgå i rotationen, så den bliver hængt op på et af de andre ældrecentre i kommunen.

- Der har været en overvældende interesse, og det positive problem eller dilemma er lige nu, at fotogruppen har svært ved at følge med efterspørgslen på deres udstillinger, fortæller Tina Enevoldsen.

Det bekræftes af Leif Bengtsson. Han er formand for FotoGruppen MidtWest, der har fået penge fra bl.a. Kulturelt Samråd under Ringkøbing-Skjern Kommune til at printe nogle af de 30 medlemmers mange fotos – og til at købe rammer til de printede fotos.

- Vi håber, at vi med tiden kan få fondsmidler nok til at printe og indramme 12 udstillinger, der cirkulerer på ældrecentre og plejehjem, fortæller han.

Billedbøger

Ligesom kommunens demenskoordinatorer har Leif Bengtsson også oplevet, hvordan fotoudstillingerne gør sig godt som samtalestarter blandt beboerne på ældrecentrene – ikke mindst de fotos, der har lokale motiver eller f.eks. fotos af museumsaktiviteter med gammeldags markredskaber:

- Når vi er ude for at hænge billederne op, kan vi høre, at der er rigtig meget indbyrdes snak mellem beboerne om billederne og de minder de vækker hos dem, fortæller han.

Ud over billederne på væggen har fotogruppen også printet de enkelte udstillinger i bøger med laminerede sider og solid spiralryg, der ligger i opholdsstuerne, så f.eks. gangbesværede ældre kan få glæde af de mange fotos.

Ligesom billederne fungerer bøgerne som afsæt for snakke med beboerne:

- En borger med demens kan have brug for alenetid, og her er bøgerne rigtig gode at sidde og kigge i. Så oplever vi f.eks., at et foto af en gammel bagebog kan få de ældre til at fortælle om dengang, de selv bagte julekager efter opskrifterne i den bog, fortæller Tina Enevoldsen.

 

FAKTA:

FotoGruppen MidtWest holder fernisering på Spjald Plejehjem mandag den 13. december kl. 14.00 og udstiller desuden udvalgte fotos på følgende kommunale ældrecentre:

Åstedparken i Borris

Vorgod Ældrecenter

Centerparken i Videbæk

Solhaven i Ringkøbing

Læs mere om FotoGruppen MidtWest på https://fgmidtwest.dk/