7. december 2020

Flere penge til grøn omstilling i små og mellemstore virksomheder

Papirfabrikken Skjern

En grøn forretningsmodel er en god forretningsmodel. Det ved de i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor Energisekretariatet nu har søgt og fået yderligere 5,5 mio. kr. fra Erhvervsfremmebestyrelsen til at hjælpe små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland med at give den grønne omstilling en helt central placering i produktionsprocessen.

Det såkaldte ECSMV-projekt, der har kørt i knap to år og foruden Ringkøbing-Skjern Kommune ledes af Aarhus og Skive kommuner, skal fremme energieffektivitet og CO₂-besparelser i små og mellemstore virksomheder i 18 kommuner i Region Midtjylland.

Det er anden gang, at Ringkøbing-Skjern Kommune på vegne af projektet sikrer en tillægsbevilling, efter at Erhvervsfremmebestyrelsen også allokerede 2 mio. kr. til projektet i sommer.

Med et oprindeligt budget på 42 mio. kr. skal ECSMV-projektet fra sekretariatet i Ringkøbing bistå 200 virksomheder med at udvikle og implementere grønne forretningsmodeller.

De ekstra 5,5 mio. kr., der nu er tilført projektet vil ifølge Henrik Westerby, leder af ECSMV-projektet, bl.a. gå til arbejdet med at identificere og udnytte eller skabe værdikæder og industrisymbioser på tværs af virksomhederne.

- En virksomheds affald er en ressource for andre virksomheder. Dét skal vi hjælpe virksomhederne med at udnytte og dermed optimere deres produktion og ressourceforbrug, forklarer Henrik Westerby.

I projektet kan små og mellemstore virksomheder – og som noget nyt nu også større virksomheder og iværksættere - desuden få medfinansieret anskaffelsessummen på grønne investeringer, der øger virksomhederne konkurrenceevne og mindsker deres klimaaftryk.

- Med et tilskudsbeløb på op til 200.000 kr. kan virksomhederne få dækket en tredjedel af omkostningerne til indkøb af maskiner og udstyr, der forbedrer klimaregnskabet, siger Henrik Westerby, og tilføjer, at den hjælp til grøn omstilling, som virksomheder typisk ellers kan få, oftest vil være i form af rådgivning:

- Økonomisk støtte til anlægsudgifter er usædvanligt, men ved at tilbyde den, kan projektet hjælpe virksomhederne direkte med at reducere deres energiforbrug eller mindske deres CO₂-udledning – og derved styrkes deres konkurrenceevne, forklarer han.

Stor interesse blandt lokale virksomheder

Fælles for de grønne forretningsmodeller er, at de handler om at omstille virksomhederne i en mere bæredygtig retning. Det kan f.eks. ske ved at effektivisere energiforbruget og/eller reducere ressourceforbruget, og derigennem nedbringe udledningen af CO₂.

Af de 70 virksomheder, der indtil videre er med projektet, er 11 beliggende i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Her peger formand for Erhvervs- og Vækstudvalget, viceborgmester Søren Elbæk da også på, at en midtvejsevaluering af projektet viser, at virksomhederne opfatter projektet som både relevant og effektivt.

- I dagens Danmark er erhvervsudvikling og grøn omstilling to sider af samme sag, og midtvejsevalueringen af projektet viser, at hjælpen ude i virksomhederne bliver opfattet som både relevant og effektiv, samtidig med, at der er en anerkendelse af, at bistanden fra projektet fører til resultater i en bæredygtig retning, siger Søren Elbæk og tilføjer:

- Lokale virksomheder har netop placeret Ringkøbing-Skjern Kommune på en meget flot 5. plads i DI’s årlige erhvervsvenlighedsmåling, og jeg er overbevist om, at den hjælp, virksomhederne får tilbudt bl.a. gennem ECSMV-projektet er med til at trække vores karaktér op hos virksomhederne.

Søren Elbæk peger på, at det er anden gang, at ECSMV-projektet modtager en ekstra bevilling fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, der i sommer tilførte yderligere 2 mio. kr. fra en Covid-19 pulje – penge der var målrettet til at få den grønne omstilling tilbage på sporet i virksomheder, som led under forårets corona-nedlukning.

- Ringkøbing-Skjern Kommune er sekretariat for projektet, og med tillægsbevillingerne er det lykkedes at positionere Ringkøbing-Skjern Kommune som en væsentlig aktør for den grønne omstilling i Region Midtjylland, siger han.

I midtvejsevalueringen, der er udarbejdet af konsulentvirksomheden COWI, er en af konklusionerne da også, at projektet har bidraget til at fremme den grønne dagsorden i midt- og vestjyske virksomheder. Eller som der står:

”Projektet har etableret et værdifuldt samarbejde mellem regionens kommuner, som fremadrettet kan understøtte projektets fremdrift og har desuden en selvstændig værdi i forhold til at fremme grønne forretningsmodeller i regionen.”

I Ringkøbing-Skjern Kommune er det Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, der varetager samarbejdet med virksomhederne. Interessen for projektets tilskudsmuligheder er stor, og der samarbejdes allerede nu med en række virksomheder om udvikling af grønne forretningsmodeller.

Det gælder f.eks. Skjern Paper, der deltager med et projekt om cirkulær økonomi. Læs evt. mere i linket her: https://www.rksk.dk/nyheder/kommunen/juni/lokale-virksomheder-i-front-med-groen-omstilling

På projektets hjemmeside er der flere cases fra lokale virksomheder https://ecsmv.dk/.

FAKTA:

ECSMV er et samarbejde mellem kommunerne i Region Midtjylland.

Projektet støttes af Erhvervsstyrelsen og Region Midtjylland og forventes at screene op til 800 virksomheder og skabe grønne forretningsmodeller i 240 virksomheder fordelt over hele Region Midtjylland. Sekretariatet består af to personer som en del af Ringkøbing-Skjern Kommunes Energisekretariat. Operatørrollen deles med Skive og Aarhus Kommuner.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er projektet forankret i Erhvervsrådet. Her har der siden projektstart i foråret 2019 været afholdt 28 møder med præsentation af ECSMV. 19 lokale virksomheder er screenet for muligheder i forhold til betalt rådgiverhjælp, og der er indtil videre indledt rådgiverforløb med 11 af virksomhederne. Målet for hele projektperioden, der varer frem til 31/12 2022 er 48 screeninger hos lokale virksomheder.

Læs om midtvejsevalueringen på ECSMV's hjemmeside.

Se punktet om ECSMV-projektet i referatet fra Erhvervs- og Vækstudvalgets møde.