27. februar 2024

El-aftale giver kommunale besparelser for millioner af kroner

El-aftale giver kommunale besparelser for millioner af kroner

Hvert år skal kontorer, institutioner og bygninger i Ringkøbing-Skjern Kommune bruge 7000 MW el. Det koster penge. Og det kan koste mange penge.

Men for at sikre, at kommunen får den bedste pris på el-markedet, har man vedtaget at købe el på det, der kaldes el-børsen, og som er sammenlignelig med en aktiebørs:

En ekstern konsulent sidder og holder øje med prisudviklingen på el, og når prisen er god, kan mægleren købe ”stort ind” til den lave pris.

Det har vist sig at være en god ide.

Der er netop lavet en opgørelse over kommunens udgifter til el siden 2017. Ser man på den gennemsnitlige el-pris i forhold til den pris, som Ringkøbing-Skjern Kommune har betalt, så har kommunen sparet hele 90 procent (11 millioner kroner) på el-posten i perioden siden 2017.

- Vi ved, at vi skal bruge 7000 MWh el hvert år. Når vi køber ind, kan man sige, at vi bundter indkøbene, og så slår vi – eller mægleren - til, når prisen er god. Det har givet de gode resultater, siger udbudskonsulent Britta Nørgaard.

I kommunens udbudsafdeling sidder man med alle kommunens indkøbsaftaler - alt lige fra biler, til el og til bleer til institutioner. På alle områder skal der købes ind til de bedste priser, der skal laves aftaler og markeder skal afsøges. Der er nok at se til i et meget bredt indkøbsfelt – og derfor kan der ikke sidde én medarbejder og dagligt følge med på el-børsen.

Det er også grunden til, at der for 12 år siden blev truffet beslutning om at benytte sig af en ekstern mægler. Det sikrer ekspertisen og den daglige opfølgning, der er nødvendig for at købe ind, når prisen er bedst.

- Og så har vi selvfølgelig i vores indkøbsstrategi en beslutning om, at vi som udgangspunkt køber grøn strøm, tilføjer Britta Nørgaard.

Det er indlysende, at det er godt at spare 11 millioner kroner på el-indkøb. Men de seneste to år har el-aftalen især været af særlig stor værdi, da el-priserne som bekendt røg på himmelflugt som en af konsekvenserne af Ruslands invasion af Ukraine.

- Vi har netop landet en ny aftale for de kommende fire år, så vi kan sikre, at vi også fremover kan købe den nødvendige el ind til så fordelagtig en pris som muligt, siger Britta Nørgaard.