4. juli 2023

Kommunen giver 250.000 kroner til bedre internet på landet

Kommunen giver 250.000 kroner til bedre internet på landet

Politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune vil gerne, at så mange adresser på landet som muligt kan få gode internetforbindelser. Siden 2018 har de lokale politikere derfor bevilget 2.248.000 kroner til den kommunale bredbåndspulje. Derudover har landdistriktsrådet bevilget 31.000 kroner, så der i alt er givet 2.279.000 lokale kroner til at få bredbånd ud til adresserne i landdistrikterne i Ringkøbing-Skjern Kommune.

De lokale midler fordeles efter først-til-mølle-princippet med 1000 kroner til hver ansøger, der også får bevilget tilskud fra den nationale bredbåndspulje.

- Vi støtter, fordi vi i Ringkøbing-Skjern Kommune gerne vil have aktive lokalsamfund. Det skal være attraktivt at bo i centerbyerne men også i landdistrikterne, og det kræver i dag en ordentlig internetforbindelse - både for familierne men også for dem, der ønsker at drive virksomhed i et landområde. Derfor vil vi gerne give et tilskud som en hjælp til de lokale projekter, så endnu flere kan få en god internetforbindelse, siger Hans Østergaard, borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

I finanslovsaftalen for 2023 er der afsat 100 millioner kroner til årets bredbåndspulje. Siden 2016 har staten dermed givet godt 680 millioner kroner til bedre internetforbindelser på landet - og de penge har betydet, at knap 28.000 adresser i Danmark kan få eller har fået bedre internet.

2200 lokale adresser

Siden 2018 har 2.200 adresser i Ringkøbing-Skjern Kommune fået penge fra den nationale bredbåndspulje. Når man søger, går man sammen med naboerne i et område, og sammen indsender gruppen en ansøgning, også kaldet et projekt. Adresserne har indtil nu fordelt sig på 43 projekter under den almindelige ordning og ni projekter under den særlige ordning, hvor enkeltstående adresser kan søge puljen. 

Der resterer 79.000 kroner i den kommunale bredbåndspulje fra sidste år. Med den nye beslutning om at bevilge yderligere 250.000 kroner vil den kommunale bredbåndspulje kunne komme 329 husstande til gavn, da der gives 1.000 kroner fra den kommunale bredbåndspulje i støtte pr. adresse, som også modtager støtte fra den nationale bredbåndspulje. Puljen søges efter først-til-mølle-princippet.

Siden 2018 har lokale adresser i kommunen fået i alt 66,5 millioner kroner i tilskud fra den nationale bredbåndspulje hos Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.

- Det er virkelig mange penge og en uvurdérlig hjælp til de borgere, der ellers ikke på almindelige markedsvilkår ville have en chance for at få en god internetforbindelse. Det er dyrt at få rullet bredbåndet ud til enkeltstående adresser, så den nationale bredbåndspulje er en altafgørende medspiller for, at livet på landet også kan være attraktivt i 2023 for en moderne familie og virksomhed. Derfor opfordrer vi også alle, der fra styrelsen har fået besked om muligheden for at søge, til at få sendt en ansøgning enten sammen med naboerne eller selv via den særlige ordning for enkeltstående adresser, siger Lotte Finnerup, landdistriktskoordinator ved Ringkøbing-Skjern Kommune.  

Der er stadig cirka 750 adresser, som mangler stadig at få etableret bedre internet i Ringkøbing-Skjern Kommune og for hvem, det derfor vil være relevant at søge om tilskud.

Puljen åbnede i begyndelsen af juni. Se ansøgningsfrister etc for de enkelte puljer på styrelsens hjemmeside, så ansøgningen ikke sendes for sent.

På Bredbåndskortet kan man se, hvilke adresser i lokalområdet, der er tilskudsberettigede. Her kan man også se, om man kan søge via den ene eller den anden ordning.

- Vi har allerede holdt et par informationsmøder i lokalområderne om ordningerne i puljen. Er der et lokalområde, som gerne vil vide mere, er man velkommen til at henvende sig til os, så vil vi se, om vi kan komme ud og fortælle mere. Alternativt kan man også bare ringe eller skrive til mig og på den måde få hjælp til, hvordan man bedst muligt griber et projekt an, siger kommunens digitaliseringskonsulent Kasper Barsted Christensen.

 

Fakta

  • Gennem bredbåndspuljen kan tilskudsberettigede adresser, både private og erhverv, søge økonomisk tilskud til bedre internet ved Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI).
  • Styrelsen sender et brev via Digital Post til alle tilskudsberettigede boligejere om muligheden for at søge puljen. 
  • Tilskudsberettigede adresser kan søge sammen med andre tilskudsberettige adresser, der ligger tæt på hinanden under den almindelige ordning.
  • Derudover kan en mindre gruppe af adresser, der ligger alene, søge den særlige ordning for enkeltstående adresser. Knap 100 adresser i kommunen kan søge den særlige ordning.
  • På Bredbåndskortet kan man se, hvilke adresser i lokalområdet, der er tilskudsberettigede, samt om man kan søge den ene eller den anden ordning. 
  • 25 millioner kroner af den nationale puljes 100 millioner kroner er afsat til ansøgninger til den særlige ordning for enkeltstående adresser.
  • Læs mere om den nationale pulje HER
  • Den nationale bredbåndspulje blev introduceret i 2016 og har hjemmel i de årlige finanslove. I perioden 2016 til 2022 er der udmøntet godt 680 mio. kr. Der er givet tilsagn til knap 28.000 adresser i Danmark for at give bedre internet hos de dårligste dækkede adresser i Danmark.