19. juli 2018

Madiværksættere på vej til Fødevaremarkedet

Madiværksættere på vej til Fødevaremarkedet

Fra København til Cairo og fra New York til New Delhi har de street food – gademad, der i mere eller mindre kontrollerede omgivelser tilberedes og spises lige dér på gadeplan.

I den kulinariske rugekasse i Fødevareparken i Borris leger de med råvarerne – og tilsyneladende også med ordene. Og derfor har de nu slået en kolbøtte med begrebet og oprettet en Food Street – eller en madgade.

Madgaden er første gang åben, når Fødevarepark Skjern Enge den 25.-26. august endnu engang lægger matrikel til det traditionelle Fødevaremarked – og der kan godt forventes lidt kø.

På plads på standene langs mad-gaden er nemlig nogle af de mange madiværksættere, der allerede har lejet sig ind i Ringkøbing-Skjern Kommunes 2000 kvm store kulinariske rugekasse i Fødevareparken. Nogle sælger allerede deres produkter til butikkerne, andre holder foreløbig fast i fuldtidsjobbet og kører madiværksætteriet som en nebengeshäft ved siden af.

Men fælles for dem er, at de præsenterer spændende nicheprodukter i form af håndlavede nyfortolkninger af gode, vestjyske råvarer.  

Udstillingsvindue

- Start-up virksomhederne har nogle virkelig gode og interessante varer på hylderne, men de har fokus på omkostningerne, og især i opstartsperioden, kan det være svært at få råd til f. eks at komme på fødevaremarkeder, hvor de kan præsentere deres varer for de besøgende, fortæller Kis Thy, projektleder ved Center for Fødevareudvikling under Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd.

Derfor har Center for Fødevareudvikling inviteret madiværksættere med ind på årets Kulinariske Fødevaremarked kvit og frit, så de har en mulighed for at hente gode råd og tips hos de etablerede udstillere – og så de kan møde potentielle kunder og byde dem på en snak og en smagsprøve:

- Vi vil gerne give ”start-up” virksomhederne muligheden for at opleve et marked eller en madmesse. Vi vidste ikke, om der ville være interesse, men vi har fået rigtig god respons og et pænt antal tilmeldinger allerede, siger Kis Thy og tilføjer, at nye mad-iværksættere stadig kan nå at være med:

- Har de et godt produkt, som de gerne vil vise frem, så kan de bare henvende sig. Så skal vi nok finde en plads i Food Street til dem, lover hun.

Råvarer og rådgivning

Kis Thy opfatter det gode tilbud til de nye producenter som en win-win situation. For de besøgende på Fødevaremarkedet får også en ekstra oplevelse ud af at tage turen til Kulinarisk Fødevaremarked i Borris:

Blandt de varer, de nye udstillere kommer med, er økologiske håndristede nødder, økologisk mikrogrønt, håndværkergedeost, kød, whisky, gin, gourmet chokolade og meget andet grønt og godt.

For de besøgende, der måske udgør fremtidens madiværksættere, giver markedet desuden en mulighed for at få en snak om, hvilken hjælp Center for Fødevareudvikling kan tilbyde:

- Der er masser af hjælp at hente, hvis man har mod på at prøve at få et produkt ud over rampen fra hjemmeproduktion til et kommercielt niveau. I Fødevareparken har vi fødevaregodkendte køkkenfaciliteter, som man kan komme og benytte sig af, på meget fleksible vilkår, når man vil producere til kommercielt salg. Der er iværksættervejledning og en fødevarekonsulent tilknyttet, og et attraktivt fødevarenetværk i Kulinarisk Vestjylland, der har kontor i Fødevareparken. I det hele taget har vi rigtig mange muligheder for at hjælpe madiværksættere til at starte deres virksomhed op, forklarer Kis Thy.

Udover madiværksætterne i Food Street udstiller en lang række af de etablerede fødevarevirksomheder fra det kulinariske Vestjylland også på Fødevaremarkedet i august.

 

FAKTA:

En komplet liste over udstillere på Fødevaremarkedet, ses på www.kulinariskvestjylland.dk.

Kulinarisk Fødevaremarked finder sted den. 25.-26. august begge dage klokken 10-16 i Fødevarepark Skjern Enge, Feldsingvej 3, 6900 Skjern.

Fødevarer er en af Ringkøbing-Skjern Kommunes erhvervsmæssige styrkepositioner, og Center for Fødevareudvikling, som er en del af Erhvervsrådet, er facilitator på kommunens fødevarepolitik

Læs mere om Center for Fødevareudvikling