8. juni 2017

Genslynget Hover Å indvies med løjer og ørred-yngel

Genslynget Hover Å indvies med løjer og ørred-yngel

Et af de hidtil største naturgenopretningsprojekter i kommunen er nået godt i mål og indvies fredag den 16. juni med plastik-ænder i kapsejlads, festtaler og udsætning af ørredyngel på ny-anlagte gydebanker i Hover Å.

Det er strækningen fra Øltoft ved Hee til Voldbjerg Mølle i vest, der er lagt tilbage og slynget omkring Gammel Mølle Åen, som ligger ude midt i ådalen. Arbejdet begyndte i sensommeren 2016, og her i foråret 2017 har Ringkøbing-Skjern Kommunes gravefolk lagt sidste hånd på arbejdet.

Vandløbet er blevet forlænget med et par hundrede meter og i alt er cirka 2 kilometer af åen blevet restaureret og genslynget, ligesom der er etableret nye gydestryg.

Formål med projektet er blandt andet at forbedre vandrefiskenes op- og nedgangsforhold fra åen og ud til Ringkøbing Fjord. Ved at forbedre de fysiske forhold, er der skabt mere varierede vandløbsforhold for fiskene og smådyrene i åen. Åen løber nu igen gennem engarealer i sine oprindelige slyng og har fået sin oprindelige hydraulik tilbage.

Desuden er der udlagt en lang række store kampesten som fiskeskjul, for at gøre åen ekstra indbydende for blandt andet laks og ørreder.

Projektet er blevet til i et godt samarbejde med de involverede lodsejere, Voldbjerg Mølle Fiskeri, entreprenørfirmaerne JPK ApS og Hee Entreprise A/S, Danmarks Center for Vildlaks og Ringkøbing-Skjern Kommune.

Lodsejerne i området har kunnet se en fordel i at få genskabt nogle herlighedsværdier i de områder, hvor de har svært ved at dyrke jorden.

Projektet har kostet ca. 2,4 millioner kr., som dækker udgifterne til anlægsarbejder i projektområdet og til erstatninger til Voldbjerg Mølle Fiskeri. De samlede projektudgifter er afholdt af Ringkøbing-Skjern Kommune.

Officiel indvielse af Hover å-projektet fredag den 16. juni 2017:

Alle interesserede er velkomne til at deltage i indvielsen.

Kl. 13.30: Velkomst og officiel indvielse med taler af bl.a. udvalgsformand Ole Kamp, Ringkøbing-Skjern Kommune.

Kl. ca. 14.00: Danmarks Center for Vildlaks udsætter ørred-o g lakseyngel på de ny-anlagte gydebanker i Hover å. Evt. demonstration af el-fiskeri på gydebankerne.

Kl. ca. 14.15: En lille forfriskning og en bid brød.

Kl. ca. 15.00: Kort besigtigelse og information om projektet. Herefter kapsejlads med plastikænder i Hover å. Præmier til nr. 1, 2 og 3.

NB. Husk det er et naturprojekt – så medbring praktisk tøj og gummistøvle