7. juni 2017

2/3 besparelse med LED og dagslys

2/3 besparelse med LED og dagslys

Selv om kommunens biblioteker har udvidet åbningstiden til 15 timer i døgnet, har de sparet mere end to tredjedele af lysregningen væk i Ringkøbing, Skjern og Tarm. De tre steder har fået LED-lys kombineret med anlæg, der skruer ned for pærerne, når der kommer dagslys ind.

Det fortæller Leif Meldgaard, der er energikoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Når vi arbejder med energirenovering, er LED-lys noget af det mest effektive. Besparelsen er på 60 pct., og når vi samtidig laver døgnlysstyring, får vi en endnu større effekt. Investeringen kan tjene sig selv hjem på to til fire år, alt efter forholdene, vurderer Leif Meldgaard.

Den bedste forretning er i Tarm, hvor de gamle neonrør er skiftet ud med lysende LED-plader. Afdelingsleder Dorthe Rosenkjær er supertilfreds.

- Det har givet et meget bedre lys end vores gamle lamper fra 80erne. Det var ikke til at skifte dem ud, når der gik en i stykker. Og så er det rart, at vi kan udnytte dagslyset fra de store vinduespartier, mener Dorthe Rosenkjær.

Skæv start i Skjern
Hun var en smule på vagt, da Leif Meldgaard kom med tilbuddet, for et tilsvarende projekt på Skjern Bibliotek løb ind i nogle vanskeligheder.

Afdelingsleder Ritta Degn Olesen fra Skjern kan bekræfte, at projektet fik en skæv start.

- Lyset var alt for blåt. Det var ikke til at holde ud, og vi havde også et nedbrud. Men vi fik det reguleret, og nu er lyset lige så godt som tidligere, siger Ritta Degn Olesen.

Hun har en lille fjernbetjening, som kan skrue op og ned for hver enkelt lampe eller hvert område.

- Det bruger vi meget til vores arrangementer. Så kan vi sætte ekstra spot på noget eller skrue ned et sted, hvis en musiker eller en optrædende ønsker det, forklarer afdelingslederen.

Historien er ikke kun positiv, for i starten af året fik Skjern Bibliotek besøg af en konsulent fra fjernvarmen. Han kunne fortælle, at bibliotekets varmeforbrug var steget uforklarligt meget. Efter en forgæves jagt på en læk eller en anden fejl, faldt mistanken på LED-lyset.

Når de nye lyskilder bruger langt mindre strøm, afgiver de også mindre varme. Og det koster på varmeregningen. Der er stadig en stor besparelse, men varmen skal med i regnestykket.

Varme skal med i beregningerne
Det er Leif Meldgaard opmærksom på.

- Vi skal have tallene ind og have dem med i vores beregninger, så vi har det helt rigtige grundlag. Men vi har noget at give af, så det er stadig en rigtig god forretning at skifte til LED-lys, lover Leif Meldgaard.

Til gengæld advarer han virksomheder mod blot at skifte gamle neonrør ud med LED-rør.

- For at gøre det rigtigt, skal man lave en beregning, som sikrer, at man har det nødvendige lys alle steder. Ud fra den kan man vælge rør eller paneler, som passer til behovet. . På biblioteket i Ringkøbing har det givet 25 pct. besparelse, fortæller Leif Meldgaard.

Nyt lys over bibliotekerne

StedInvesteringBesparelse pr. årBesparelse i %Tilbagebetalingstid
Skjern349.390 kr.54.099 kr.76,105,9 år
Tarm118.141 kr.61.282 kr.78,422,0 år
Ringkøbing229.451 kr.50.353 kr.63,643,6 år

 

Fakta

RKSK Energirenovering. Arbejdet med at skifte til LED-lys kører i alle kommunale bygninger i disse år. Kommunen bruger hvert år 10 mio. kr. på energirenovering af sine egne bygninger. En del af pengene kommer fra de besparelser, der er høstet tidligere år.

Energi2020 er Ringkøbing-Skjern Kommunes vision om at være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi i år 2020. Vores mål er:

  • I 2020 udnytter vi lokale vedvarende energiressourcer i Ringkøbing-Skjern Kommune.
  • I 2020 har vi en effektiv energi- og varmeforsyning baseret på vedvarende energi i Ringkøbing-Skjern Kommune.
  • I 2020 har vi reduceret og effektiviseret energiforbruget i Ringkøbing-Skjern Kommune.
  • Sammen skaber vi erhvervsvækst og værdi for borgere og virksomheder.