14. maj 2020

Godt nyt til læseheste

colourbox

Når bibliotekerne i Ringkøbing-Skjern Kommune genåbner fra på mandag, vil der i første omgang kun blive åbnet for afleveringer og udlån.

Desuden vil alle biblioteker åbne med nye bemandede åbningstider, og herudover være lukkede for den sædvanlige selvbetjening og for mange af de aktiviteter, der normalt er med til at trække mange mennesker til bibliotekerne.

- Selvom der i de seneste par måneder har været lånt rigtig mange digitale bøger på eReolen, så ved vi også, at mange af vores brugere har savnet at kunne komme på biblioteket netop i en tid, hvor mange har haft ekstra tid og ro til at læse og måske også et ekstra behov for at fordybe sig i en god bog. Og vi glæder os til at åbne bibliotekerne igen, siger Per Høgh Sørensen, afdelingsleder for Kultur, Natur & Fritid og Bibliotekerne i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Mens bibliotekspersonalet har været corona-hjemsendt har nye bøger, der venter på at blive mærket og sat på hylden, hobet sig op. Der er derfor nok at komme efter, selvom de nationale corona-retningslinjer foreløbig begrænser bibliotekernes tilbud til aflevering og udlån af bøger.

- I første omgang er vi nødt til at spærre de områder af, hvor brugerne normalt kan komme og læse avisen, bruge en PC eller lege i legehjørnet ligesom aktiviteter som f.eks. foredrag fortsat er aflyst, fortæller Ritta Degn Olesen, afdelingsleder ved Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne. Hun tilføjer:

- Retningslinjerne siger, at brugere kun må opholde sig på biblioteket for at aflevere eller låne materialer, og at de ikke må tage ’siddende ophold’ på biblioteket.

Allerede nu opfordrer Ritta Degn Olesen til, at man afleverer sine lånte materialer i bibliotekernes postkasser – og at man afbestiller en gammel reservation, hvis man ikke længere er interesseret i at låne det pågældende materiale.

- Vi skal nok sørge for at registrere afleverede bøger i postkassen, og det vil være en stor hjælp for os, hvis reserverede materialer som man måske har skaffet ad anden vej under corona-nedlukningen bliver afbestilt, siger hun.  

Desuden peger hun på, at reserverede materialer, som man stadig ønsker at låne skal hentes i løbet af bibliotekernes første åbningsuge for at reservationen oppebæres.

Til gengæld vil de brugere, der har bøger liggende, hvor den oprindelige afleveringsfrist for længst er overskredet, få helt frem til den 31. maj til at aflevere materialerne, før der bliver skrevet gebyr på.

Bibliotekerne vil løbende kommunikere og opdatere på www.riskbib.dk og på facebook.com/riskbib.

 

FAKTA:

Genåbning af Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne:

Bibliotekerne i Ringkøbing, Skjern, Videbæk og Tarm åbner fra mandag d. 18. maj kl. 10.00.
Hvide Sande Bibliotek åbner fra tirsdag d. 19. maj kl. 10.00.

Åbningstiderne vil være reducerede og der vil ikke være åbent for selvbetjening:

Åbningstider med personale i Ringkøbing og Skjern:

mandag 10-17, tirsdag 10-15, onsdag 10-15, torsdag 10-17 (Kr. Himmelfartsdag lukket), fredag 10-15, lørdag 10-12, søndag LUKKET.

Åbningstider med personale: Videbæk og Tarm:
mandag 10-17, tirsdag 10-15, onsdag 10-15, torsdag 10-17 (Kr. Himmelfartsdag lukket), fredag 10-15, lørdag og søndag LUKKET.

Åbningstider med personale i Hvide Sande:
mandag LUKKET, tirsdag 10-15, onsdag 10-15, torsdag LUKKET, fredag 10-15, lørdag og søndag LUKKET.

Der vil primært være åbent for aflevering, afhentning og udlån af materialer

 • Borgere må kun opholde sig på biblioteket for at aflevere og låne biblioteksmateriale og der må altså ikke tages siddende ophold på biblioteket.
 • Lånere må gerne tage kortvarigt stående ophold for at udvælge biblioteksmaterialer til hjemlån.

Der vil være begrænset adgang til bibliotekets services i perioden:

 • Man må ikke tage ophold på biblioteket. Enkelte områder vil være skærmet af.
 • Legetøj og legeområder kan ikke benyttes.
 • Aviser kan ikke benyttes.
 • Borger PC’ere kan ikke benyttes.
 • Der kan forekomme uregelmæssigheder omkring status på materialer samt forsinkelser på at fremskaffe bestilte materialer.

 

Der tilskrives ikke gebyrer i resten af maj:

 • Materialer kan afleveres i resten af maj måned uden at der tilskrives gebyrer.
 • Reserverede materialer vil kunne hentes i løbet af genåbningsugen (uge 21).

Borgere må gerne tjekke reserveringer og aflevere materialer allerede nu:

 • Har man reserveringer hos os, må man gerne tjekke om man fortsat har brug for dem - hvis ikke, må de gerne slettes.
 • Har man materialer til aflevering, så må man allerede nu gerne aflevere dem i postkasserne på bibliotekerne. Det vil vi sætte pris på - og vi skal nok registrere dem.

 

Personale på Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne:

 • Der vil i perioden være personale på Tarm Bibliotek, som ellers normalt er med selvbetjening.
 • Personalet vil fortsat arbejde hjemmefra, hvor det er muligt.
 • Personalet som betjener bibliotekerne vil have hel-dagsvagter for at minimere kontakt mellem personalet.

Håndsprit og afskærmning, så bibliotekerne kan åbne sikkert:

 • Vi arbejder på højtryk med at gøre bibliotekerne klar til genåbningen, hvilket indebærer opsætning af afskærmning ved infopunkterne og mellem selvbetjeningsautomater, gøre håndsprit tilgængeligt, opsætte plakater med retningslinjer og anbefalinger, sørge for at afstandskrav og ekstra rengøring kan efterleves mm.

Ved tegn på sygdom skal borgere og personale blive hjemme i to døgn efter symptomophør