3. april 2017

Anonym og gratis terapeut- og psykologhjælp til kommunens unge mellem 15 og 21 år

Anonym og gratis terapeut- og psykologhjælp til kommunens unge mellem 15 og 21 år

Unge, der hele tiden føler sig triste, lever med mindreværd eller måske har svært ved at sove for tankemylder kan nu få hurtig og direkte hjælp fra det gratis og anonyme tilbud Bag Facaden. Kommunens Ungdomsråd kalder hjælpen for en solstrålehistorie.

Er du slet ikke rigtig glad inderst inde, selvom du måske kan virke sådan på overfladen? Har du nogle udfordringer, som er ved at vokse dig over hovedet? Har du tanker og følelser, som du ikke ved, hvor du skal gå hen med? Lever du med præstationsangst eller andre former for angst?

Spørgsmålene stammer fra en plakat, der er sat op på bl.a. uddannelsesstederne i Ringkøbing-Skjern Kommune. Den skal få de unge til at stoppe op og læse om det nye tilbud, Bag Facaden, som består af en til fem samtaler hos en psykoterapeut eller psykolog.

Bag Facaden er et forsøgsprojekt, der i første omgang kører i to år eller indtil midlerne er brugt. Formålet er at skabe en hurtig og direkte mulighed for psykologisk og terapeutisk hjælp til unge med ondt i livet. For Lennart Qvist, formand for Børne- og Familieudvalget, er det vigtigt at afprøve en ordning som Bag Facaden:

- Vi ved, vi har nogle unge mennesker, som ikke trives. Det kan være unge, som kan se ud til at have det godt nok på overfladen, som klarer sig fint i skolen og derhjemme, har venner osv. Men som så alligevel har nogle problemer, de tumler med for sig selv, og som de ikke rigtig kan få løst.

I Ringkøbing-Skjern Kommune var der for nogle år siden en række selvmord blandt unge mennesker, som kom fra helt almindelige velfungerende hjem.

 – Der var ingen, der kunne have forudset disse ulykkelige situationer, men bagefter var vi mange, der tænkte, om vi kunne have hjulpet dem, langt før de tog den tragiske beslutning. Det er det, vi vil med Bag Facaden. Her giver vi de unge muligheden for at snakke med en psykolog eller psykoterapeut uden, at de skal igennem udredninger og ventelister først. De kan så at sige gå ind fra gaden og komme direkte i kontakt med en professionel voksen, siger Lennart Qvist.

Han håber, at Bag Facaden kan hjælpe de unge med at få løst problemerne på et meget tidligt tidspunkt, og inden de vokser sig for store og måske bliver uløselige.

- Men jeg håber ikke på en massiv søgning, forstået på den måde, at jeg ikke håber, vi har et samfund, hvor alle unge mennesker har behov for terapeutisk behandling – så er det i hvert fald på tide at kigge indad. Men jeg håber bestemt, at de unge, der har behov for det, vil bruge Bag Facaden, siger han.

Ordningen er ikke tænkt til de unge, som f.eks. har en sag i Socialrådgivningen, er i et psykiatrisk forløb i regionen eller kommer fra en sårbar familie, som er i familiebehandling, men til unge som ellers ikke har haft kontakt med det sociale system.

Martine Brumsbjerg er formand for Ringkøbing-Skjern Ungdomsråd, og hun synes det er rigtig positivt, at Bag Facaden er blevet til virkelighed

– Det er jo en solstrålehistorie. Ordningen kan virkelig gøre en god forskel for unge. Vi i Ungdomsrådet har snakket med vores venner om det, og alle synes, det er en god ide. Alle kender jo en, som slås med noget – ikke fordi de er psykisk syge, men fordi de har svært ved at finde ud af, hvor de lige skal gøre af sig selv. Og Bag Facaden er en håndsrækning til dem i den gråzone, siger hun.

Hun er både glad for selve ordningen, men også rigtig glad for processen, hvor Ringkøbing-Skjern Ungdomsråd har været involveret.

- Udover at det har været fedt at få lov at bidrage, så har vi også selv kunne bruge det til noget, fordi vi har lært noget om, hvordan det politiske system fungerer. Det har været et godt samarbejde, fordi vi løbende har været med – og for fremtiden vil vi meget gerne være med til flere beslutninger og projekter, fortæller Martine Brumsbjerg.

Fakta

  • Bag Facaden er for unge mellem 15-21 år, som har folkeregisteradresse i Ringkøbing-Skjern Kommune, og som ikke er i psykologisk eller terapeutisk forløb i forvejen
  • Bag Facaden består af en til fem samtaler hos en psykoterapeut eller psykolog fordelt i forskellige byer inden for kommunegrænsen
  • Den unge kontakter selv psykoterapeuten eller psykologen direkte, kan være anonym og behøver ikke at have sine forældre indblandet. Alle tilknyttede psykologer og psykoterapeuter kan findes på www.rksk.dk/bagfacaden
  • Bag Facaden er et forsøgsprojekt, der i første omgang kører i to år eller indtil midlerne er brugt op, hvorefter Ringkøbing-Skjern Kommune evaluerer projektet
  • Byrådet har afsat 1,6 mio. kr. til forsøgsprojektet