13. marts 2018

Biologiforsøg med osteløbe og enzymer hos Arla

Gymnasieelever på virksomhedsbesøg - her et tidligere besøg hos KP Komponenter i Spjald

19. marts er der endnu engang sat et X i kalenderen for et pilotprojekt, der involverer Ringkøbing-Skjern Kommune, ungdomsuddannelserne og en række markante virksomheder i kommunen, når eleverne i 1. d på Ringkjøbing Gymnasium flytter biologitimen ud til mejerivirksomheden Arla.

Gymnasieeleverne, der har biologi på A-niveau og kemi på B-niveau, er inviteret på rundvisning efterfulgt af en teoretisk gennemgang af processen i ostefremstilling på Arlas mejeri i Nr. Vium. Derefter skal de både deltage i osteproduktionen, smage på forskellige oste og høre om job- og karrieremulighederne som bl.a. mejerist hos Arla.

Besøget er et led i det Factory Tours-pilotprojekt, som kommunen har faciliteret for at sikre, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune får mere viden om, hvilke job- og karrieremuligheder virksomhederne i kommunen tilbyder.

Forud for Factory Tours-virksomhedsbesøgene er der brugt tid og kræfter underviserne og virksomhederne imellem for at sikre, at elevernes læringsmål indgår som en del af besøget.

Lærerige besøg

Hos Arla den 19. marts vil 1. d derfor også få en grundig oplæring i, hvilken betydning bakterier, enzymer, temperatur og pH-værdi har for osteproduktionen, samt lære, hvilke bindinger, der dannes og brydes.

Derudover vil de få osteløbe og enzymer med tilbage på gymnasiet, hvor de studerende skal prøve kræfter med varierende betingelser for temperatur, mængder af enzym og pH-værdi i deres egen ostefremstilling.

Planen er, at eleverne herefter skal lave en fremlæggelse om deres resultater fra forsøget i biologitimen den efterfølgende fredag, hvor repræsentanter fra Arla vil være på besøg i klasseværelset.

Udveksling af erfaringer.

Seks lokale virksomheder og to gymnasier i Ringkøbing er tilknyttet pilotprojektet, der evalueres senere på foråret og herefter ventes udbredt til alle interesserede virksomheder og ungdomsuddannelser i kommunen.

- Virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune mangler allerede kvalificeret arbejdskraft, og vi vil rigtig gerne sikre, at vores unge bliver i området – eller vender hjem igen efter endt videregående uddannelse. Det overordnede formål med Factory Tours er derfor, at de unge ved hvilke job- og karrieremuligheder, der er hos virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune, så de kan tage en beslutning ud fra et kvalificeret grundlag den dag de står og skal vælge videregående uddannelse, forklarer Dorthe Frydendahl, bosætningskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune.  

Også på Ringkjøbing Gymnasium er det udelt tilfredshed med projektet. Her siger rektor Tonny Hansen, at han er ’rigtig glad for Factory Tours, der har åbnet en masse døre til de lokale virksomheder, så gymnasieeleverne kan se, at deres teoretiske viden faktisk bruges i hverdagen på virksomhederne:

- Det er især stærkt motiverende for drengene. Vi får noget anvendelsespraksis ind i undervisningen, samtidigt med, at de unge ser nye jobmuligheder i deres lokalområde, som de kan vende hjem til, når de en gang har taget en videregående uddannelse, forklarer Tonny Hansen.

 

FAKTA:

Følgende virksomheder deltager i Factory Tours-projektet:

Vestas

Arla

RAH

Wiese Ringkøbing

Vestjysk Marketing

KP Komponenter

 

Samt Ringkjøbing Gymnasium og Gymnasiet HHX Ringkøbing.

Idéen til projektet kommer fra USA, hvor alle kan tilmelde sig virksomhedsbesøg gennem factorytoursusa.com hjemmeside.

Sidste virksomhedsbesøg i pilotprojekt-fasen er den 4. april hos RAH i Ringkøbing. Herefter vil projektet blive evalueret. Forventningen er at pilotprojektet udmunder i en fremtidig model, der gør virksomhedsbesøg let for såvel ungdomsuddannelser og virksomhederne, samt at virksomhedsbesøg i højere grad bliver en del af undervisningen.