3. marts 2023

Næsten 160 tyskere til INFOTAG på rådhuset i Ringkøbing

Her er et glimt fra den første INFOTAG sidste efterår i Rådhushallen i Ringkøbing (Foto: flytmodvest.dk)

Ringkøbing-Skjern Kommunes første INFOTAG i november 2022 var så stor en succes blandt potentielle tyske tilflyttere, at der holdes endnu en på mandag den 6. marts i Rådhushallen i Ringkøbing. Næsten 160 tyskere er tilmeldt denne gang, og de kommer for at møde lokale virksomheder, myndigheder og blandt andre også tyskere, der allerede bor her. Der var 120 tilmeldte første gang.

-Vi er rigtig glade for, at så mange tyskere vil tage turen hertil for at møde nogle af vores virksomheder og få mere at vide om, hvad vi kan byde på i kommunen. Flere af vores virksomheder mangler arbejdskraft og har allerede gode erfaringer med at have tyske medarbejdere. Derfor vil vi gerne formidle kontakten, siger Søren Elbæk, formand for Arbejdskraftrådet og Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

-Tyskerne udgør den største gruppe af vores mange turister. De kender os og er glade for området. Den gode balance mellem arbejde og privatliv, tilliden imellem danskere og naturen, særligt Vesterhavet, tiltrækker tyskerne. Så kan de få et job her, vil mange gerne vælge en fremtid i Ringkøbing-Skjern Kommune, forklarer Søren Elbæk.

Næsten 48 procent flere tyskere er flyttet til Ringkøbing-Skjern Kommune på fem år

Flere og flere tyskere har da også i de senere år taget springet og er flyttet til Ringkøbing-Skjern Kommune, siden kommunens profilerings- og bosætningsteam for fem år siden startede det målrettede arbejde med at få flere tyskere til at flytte til kommunen.

-Det har for alvor givet positive resultater i det seneste år. I løbet af 2022 flyttede 163 tyskere til kommunen og flere er kommet til i år, så antallet af tyske borgere i kommunen er i dag steget til 537 (2. marts 2023). I starten af 2018 var der 363 tyskere bosat i kommunen, så det svarer til en stigning på næsten 48 procent på fem år, fremhæver Søren Elbæk.

Han håber på, at endnu flere tyskere kan være med til at afhjælpe manglen på kvalificeret arbejdskraft i de lokale virksomheder i fremtiden.

Der er brug for international arbejdskraft

17 procent af alle jobs i Ringkøbing-Skjern Kommune varetages i dag af international arbejdskraft og der er forsat en meget lav ledighed i kommunen.

-Vi får brug for at tiltrække mere international arbejdskraft til vores virksomheder, siger Søren Elbæk. Han henviser til, at den demografiske udvikling i de kommende år vil betyde et fald i arbejdsstyrken overalt i landet og dermed også mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for mange forskellige brancher.

- Derfor er det vigtigt at holde løbende kontakt med interesserede tyskere. Vi kan jo ikke forvente, at eksempelvis alle deltagere i INFOTAGEN på mandag lige kan komme hertil fra den ene dag til anden.

- Det er et stort spring at skulle flytte til et andet land. Det skal overvejes grundigt og flere skal f.eks. have solgt et hus, inden de kan flytte hertil. Mange skal også indstille sig på, at de måske på grund af sproget ikke lige kan få deres ønskejob fra dag 1. Men en del af de tyskere, vi allerede har kontakt med, har dog overvejet og forberedt sig så længe, at de er klar, hvis det rigtige jobtilbud er der, påpeger Søren Elbæk.

Tysk tilflytterguide og tyske nyhedsbreve

Kommunen har nu direkte kontakt med godt 1.300 potentielle tyskere tilflyttere. De har indsendt et mini-CV, så der direkte kan formidles relevante jobopslag, og de modtager løbende flytmodvest.dk´s tyske nyhedsbreve med informationer om bl.a. job-, bolig- og fritidsmuligheder.

Kommunens tyske tilflytterguide, Chris Wantia, har desuden løbende personlig kontakt på mail, telefon og møder med landsmænd, når de har brug for mere konkret vejledning om at flytte hertil.

FAKTA:

Det sker på INFOTAG. Efter en kort velkomst ved borgmester Hans Østergaard vil de tyske deltagere kl. 10-13 frit kunne gå rundt og besøge de stande med virksomheder eller emner, som har deres interesse.

  • Her kan de møde virksomhederne: Esmark Feriehusudlejning, Kott Fritid Hvide Sande, IPL Production A/S, Sydbank Skjern, Naturkraft, Lind Jensen Maskinfabrik A/S, Lalandia Søndervig, RUNI A/S, Baettr Sales & Services A/S, Hotel Fjordgaarden og Billig-arbejdstøj.dk
  • Der bliver også stande med folk fra: EDC Ringkøbing, Ringkøbing-Skjern Boligforening, den internationale borgerservice ICS West Aarhus, SKAT, UCplus - Sprogcenter Ringkøbing-Skjern, Ringkøbing-Skjern Kommunes afdelinger for Dagtilbud- og Undervisning, Sundhed og Omsorg og Virksomhedsservice/Jobcenter samt Ringkøbing Gymnasium.
  • Kommunens tyske tilflytterguide og et par andre tyskere, der er flyttet hertil, er også med.
  • INFOTAG-deltagerne kan desuden vælge mellem fire forskellige korte møder med oplæg i Byrådssalen, hvor der også bliver mulighed for at stille spørgsmål. En repræsentant fra SKAT kommer med det ene oplæg  og tre oplæg kommer fra tyskere, der bidrager med deres egne erfaringer og gode råd om at være flyttet til kommunen.

De tyske deltagere betaler selv for rejsen og evt. overnatning i forbindelse med informationsdagen, men kommunen byder deltagerne på en kop kaffe/the ved ankomsten og en hotdog til frokost.

På hjemmesiden www.flytmodvest.dk/deutsch/zugezogene-treffen, fortæller blandt andre Carla og Thomas Merker om deres erfaringer med at være flyttet til Ringkøbing-Skjern Kommune. Parret deltager på INFOTAG med et oplæg med overskriften ”Sproget er nøglen”.