20. februar 2020

Ministersvar om genbrugsgebyrer flugter med lokal linje

Ministersvar om genbrugsgebyrer flugter med lokal linje

Det er ikke kun i læserbrevsspalterne i Dagbladet Ringkøbing-Skjern, at det rimelige i at frivilligt drevne foreninger og humanitære organisationer skal betale gebyr for at benytte genbrugspladsen drøftes. Senest har klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen på et udvalgsspørgsmål svaret, at han synes gebyrbetalingen er i orden.

- Det er vigtigt for mig at sikre, at de frivillige organisationer har mulighed for at sælge de varer, som nogen ikke vil have, til dem, der vil have dem. Det er godt for klimaet og vores planet, og overskuddet går til et godt formål i Danmark eller ude i verden.

Samtidig synes jeg, at der kan argumenteres for rimeligheden i, at de frivillige organisationer - ligesom alle andre virksomheder og borgere - betaler for håndteringen af deres affald efter, at de har solgt deres varer. Det svarer eksempelvis til, at de frivillige organisationer - ligesom alle andre virksomheder og borgere – også betaler for strøm, varme og vandforsyning.

Dette er med til at sikre overensstemmelse med det grundlæggende princip om, at forureneren betaler, som giver incitament til at begrænse mængden af affald, samt EU’s statsstøtteregler.

Sådan lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i det skriftlige ministersvar.
Et svar der er blevet bemærket af formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune:

- Ministeren kommer med sit svar rundt om de emner, vi også har haft oppe at vende i udvalget ad flere omgange.  Vi anerkender fuldt ud værdien af det frivillige arbejde, men på samme tid er affaldshåndteringen - på linje med det at få leveret strøm og varme - en udgift, der hviler på os alle, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget John G. Christensen, og tilføjer:

- Vi har lavet så smidig og enkel en ordning, vi kan, for at komme organisationerne i møde. Men samtidig siger vi lige så stilfærdigt, at vil man støtte foreningslivet, kan man med fordel finde andre og mere oplagte måder at gøre det på end via gebyret for adgang til genbrugspladserne, siger John G. Christensen.

Ministersvaret kan læses i sin fulde længde på Folketingets hjemmeside

Lempeligere vilkår end andre forretningsdrivende
I Ringkøbing-Skjern Kommune er reglerne nu sådan, at foreninger, organisationer og genbrugsbutikker med CVR nummer er sidestillet med virksomheder og skal købe et klistermærke til forruden for at få adgang til kommunens genbrugspladser. Men i modsætning til de øvrige virksomheder, kan de nøjes med at købe én adgang, som kan bruges til mere end et køretøj.

Et klistermærke, der giver adgang til at aflevere materialer på genbrugspladsen og tømme containere på genbrugspladsen koster 2.012 kr. for et årskort og 503 kr. for et månedskort

- Vi har valgt, at foreningerne kan nøjes med et enkelt klistermærke uanset antallet af biler, de benytter, og vi synes derfor, at der er fundet et godt kompromis mellem at anerkende det gode formål og holde os til princippet om, at forureneren betaler, siger John G. Christensen.

Genbrugsgebyret betales ikke dobbelt
Der har i læserbreve været fremført synspunkter om, at affaldshåndteringen allerede er dækket af det gebyr som de private borgere, der donerer tøj og møbler til foreningerne betaler. Det synspunkt tilbageviser Teknik- og Miljøudvalgsformanden:

- Man kan ikke gøre det op på den måde. Virksomheder og organisationer, der ønsker at benytte kommunens genbrugsstationer, betaler et gebyr baseret på de mængder, de samlet set gennemsnitligt afleverer årligt. Omkostningerne for det øvrige affald fordeles på kommunens borgere. Skulle foreningerne fritages, ville taksten i stedet stige for private, forklarer John G. Christensen.

Der har også været en opfattelse af, at indførslen af affaldsgebyret er det samme som at det frivillige arbejde ikke er påskønnet

- Vi både anerkender og værdsætter det store arbejde kommunens frivillige leverer hver dag. Eksempelvis stiller vi også containere til rådighed, hvor borgere kan forære deres brugte ting og sager til foreninger. Det ændrer bare ikke ved, at regningen for affaldshåndteringen skal betales, og at der er indført en løsning, der tager hensyn til, at om man er en velgørende forening, siger John G. Christensen.

Fakta

Find ministersvaret her

Senest behandlede teknik- og miljøudvalget spørgsmålet på dets møde den 26. november 2019