6. november 2023

200 tyskere vil vide mere om at bo og arbejde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Her er et glimt fra den seneste INFOTAG i foråret 2023 i Rådhushallen i Ringkøbing (Foto: flytmodvest.dk)

200 tyskere er med til INFOTAG i dag i Rådhushallen i Ringkøbing.  

Rigtig mange tyskere drømmer om at bosætte sig nær Vestkysten i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor de elsker at holde ferie. Mange har allerede taget springet for at opfylde drømmene, og flere er på vej. Ringkøbing-Skjern Kommune har siden 2018 arbejdet målrettet med at få tyskere til at bo og arbejde i kommunen, og det er netop opgjort, at kommunen siden da har fået 67,4 procent flere tyske borgere.

I dag, mandag 6. november 2023, har 200 potentielle tyske tilflyttere taget turen fra hjemlandet for at deltage i dagens INFOTAG, som er kommunens tredje informationsmesse for tyske tilflyttere på rådhuset i Ringkøbing. Den gode balance mellem arbejde og privatliv her, tilliden imellem danskere og naturen, særligt Vesterhavet, tiltrækker tyskerne. De kommer derfor for at få mere at vide om mulighederne for at arbejde og bo i kommunen.

Der er brug for international arbejdskraft

-17 procent af alle jobs i virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune varetages i dag af international arbejdskraft, og der er forsat en meget lav ledighed i kommunen.

-Vi er derfor meget glade for de tyske tilflyttere, som allerede nu er med til at afhjælpe manglen på arbejdskraft i vores virksomheder, og vi ser frem til at få flere, som kan være med til at dække behovet i fremtiden. Så det er en fornøjelse, at så mange tyskere møder op i dag for at få mere at vide om at bo og arbejde her, siger Søren Elbæk, formand for Arbejdskraftrådet og Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Langsigtet investering

-Selvom mange virksomheder måske lige nu kan være lidt tilbageholdende og afventende i forhold til den aktuelle udvikling, så ved vi jo, at der i fremtiden bliver endnu større mangel på kvalificeret arbejdskraft, påpeger Søren Elbæk. Han henviser til, at den demografiske udvikling i de kommende år vil betyde et fald i arbejdsstyrken overalt i landet. Det vil give yderligere mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for mange forskellige brancher.

-Vi er derfor også glade for, at virksomhederne bakker op om INFOTAG, og kan se det som en langsigtet investering at få kontakt med potentielle tyske tilflyttere og den arbejdskraft, de byder ind med, siger Søren Elbæk og tilføjer:

-Vi kan jo ikke forvente, at alle deltagere i INFOTAG i dag lige kommer hertil i næste måned. Det er et stort spring at skulle flytte til et andet land. Det kræver grundige overvejelser, og det tager f.eks. tid at få solgt et hus.

-Men en del af de tyskere, vi allerede har kontakt med, har dog overvejet og forberedt sig så længe, at de er klar, hvis det rigtige jobtilbud er der, siger Søren Elbæk.

Tyske tilflytterguider hjælper

Kommunens profilerings- og bosætningsteam har allerede kontakt med over 1.560 potentielle tyske tilflyttere, og her i efteråret er kommunens tilbud til tyskere, der er på vej hertil, udvidet.

De potentielle tyske tilflyttere med faglige kvalifikationer, som områdets virksomheder særligt efterspørger, kan nu få direkte hjælp fra den tyske tilflytterguide, Chris Wantia, til at få kontakt med relevante virksomheder - og omvendt.

En ny tysk tilflytterguide, Holger Hampe-Hecht, er med sin sundhedsfaglig baggrund som sygeplejerske desuden klar til at hjælpe blandt andre tyske sygeplejersker, der er interesserede i at arbejde i Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er et område, der også ser ind i en fremtid med mangel på arbejdskraft.

De tyske deltagere i dagens INFOTAG betaler selv for rejsen og evt. overnatning i forbindelse med informationsdagen, men kommunen byder deltagerne på en kop kaffe/the ved ankomsten og en hotdog til frokost.

 

FAKTA

  • I de første tre kvartaler i 2023 er der foreløbig flyttet 108 fra Tyskland til Ringkøbing-Skjern Kommune.
  • Fra 2018 er antallet af tyskere borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune vokset fra 362 til 606 pr. 1.10.2023 - en stigning på 67,4 procent.
  • 169 voksne og 34 børn er tilmeldt dagens INFOTAG i Ringkøbing.
  • Børnene kan besøge biblioteket, mens de voksne kl. 10-13 kan gå rundt i Rådhushallen og frit besøge standene med de virksomheder og områder, som har deres interesse.
  • På INFOTAG kan deltagerne blandt andre møde repræsentanter for: VM Tarm A/S, Kott Fritid Hvide Sande, Sydbank Skjern, Naturkraft, Lalandia Søndervig, RUNI A/S, Hotel Fjordgaarden, EDC Ringkøbing, Estate Vestjylland, Ringkøbing-Skjern Boligforening, den internationale borgerservice ICS West Aarhus, UCplus - Sprogcenter Ringkøbing-Skjern, kommunens afdelinger for Dagtilbud- og Undervisning, Sundhed og Omsorg og Virksomhedsservice/Jobcenter, Dansk Metal, Ringkøbing Gymnasium og de tyske tilflytterguider.
  • Potentielle tyske tilflyttere kan også finde informationer og gode råd om at flytte til Ringkøbing-Skjern Kommune på www.flytmodvest.dk/deutsch.
  • Billedet er fra den seneste INFOTAG i foråret 2023 i Rådhushallen i Ringkøbing (Foto: flytmodvest.dk)