4. december 2017

Det gode liv i Ringkøbing-Skjern Kommune

85 procent af borgerne er godt tilfredse med tilværelsen

85 procent af borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune er tilfredse med deres liv.  

Derudover vurderer 8 ud af 10 borgere, at de på baggrund af deres aktuelle situation, egne ressourcer og nuværende bopæl har gode muligheder for at realisere deres drømme og ambitioner.

Det er bare et par af de positive meldinger, man kan læse i undersøgelsen Det Gode Liv 2017, hvor Ringkøbing-Skjern Kommune har bedt kommunens såkaldte Borgerpanel vurdere, hvor tilfredse de er med deres dagligdag.

De mest tilfredse

Undersøgelsen viser, at borgere i hovedbyerne er mere tilfredse med livet end borgere udenfor hovedbyerne, ligesom kvinder er mere tilfredse med livet end mænd.

Undersøgelsen afslører derudover, at personer med en husstandsindkomst på 1.000.000 kr. eller derover er mere tilfredse med eget liv end alle andre indkomstgrupper, mens personer med en indkomst på under 200.000 kr. er væsentlig mindre tilfredse end alle andre indkomstgrupper.

For indkomstgrupperne 200.000-999.000 kr. er der ikke nogen signifikant forskel på tilfredsheden med livet.

Sundhed og bolig betyder mest

Borgerne i panelet er generelt enige om, at sundhed og boligforhold er mest betydningsfuldt for deres livskvalitet.

Uanset køn, alder og bosted rangerer borgerne sundhedstilstand som havende størst betydning for deres livskvalitet.

Boligforhold har næststørst betydning for borgernes livskvalitet, men blandt de 18-57 årige er boligforhold ikke lige så vigtigt som at have en fornuftig balance mellem arbejde og fritid samt sociale relationer.

Hvor borgerne i hovedbyerne peger på indkomst som det tredje vigtigste element for livskvaliteten, er en fornuftig balance mellem arbejde og fritid vigtigere for borgere i kommunens mindre byer og på landet.

Flere arbejder frivilligt

Borgernes engagement i frivilligt arbejde er steget siden 2015. I 2017 angiver næsten hver tredje borger i kommunen, at de indenfor de seneste 12 måneder har arbejdet frivilligt eller for velgørende foreninger mindst én gang om ugen. Dette gjaldt kun for hver fjerde borger i 2015.

 

 

FAKTA

 

Om borgerpanelet

Borgerpanelet består af ca. 2000 borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune og er repræsentativt for borgere over 18 år i kommunen. 1906 borgere i kommunen har modtaget spørgeskemaet. 867 besvarede spørgeskemaet, hvilket giver en svarprocent på 45.

 

Om Det gode liv

Der følges op på politikken om Det Gode Liv hvert andet år gennem en borgerpanelundersøgelse, da det er borgerne, der definerer det gode liv. Resultaterne af undersøgelserne skal være med til at sikre rammerne for det gode liv i kommunen.

 

Undersøgelsen om Det gode liv blev gennemført første gang i 2015. Målet med undersøgelsen er at vurdere borgernes oplevelse af det gode liv målt på en række parametre som uddannelse, arbejde, balance mellem arbejdsliv og privatliv, sociale relationer, mulighed for at komme politisk til orde, personlig sikkerhed, naturen, sundhedstilstand, bopæl og indkomst.

 

Læs hele undersøgelsen her: