25. oktober 2018

Åben anonym rådgivning gøres til permanent tilbud

Modelfoto

Små problemer skal helst løses, inden de udvikler sig til store problemer.

Det er derfor, Lisette Haunstrup Møller betegner det som en ’ubetinget succes’, at rigtig mange børn og unge og deres familier har gjort brug af det pilotprojekt om åben anonym rådgivning til de 6-15 årige, som Ringkøbing-Skjern Kommune indførte i maj 2017.

Hun er teamkoordinator i Familiecenteret under Ringkøbing-Skjern Kommunes Børn og Familie-afdeling, hvor de fagpersoner, som børn og unge og deres forældre har kunnet møde i den åbne anonyme rådgivning er tilknyttet.

- Mange familier tumler med problematikker, som i nogle tilfælde kan klares med en enkelt telefonopringning til den åbne rådgivning. Og ingen problemer er som udgangspunkt for små at henvende sig om, forklarer Lisette Haunstrup Møller og tilføjer:

- Det er den forælder eller det unge menneske, der henvender sig til os, der bestemmer, om deres problematik er for svær at håndtere uden hjælp.

Gennem de seneste ca. 18 måneder har der været stor søgning på åbningstiderne hver mandag kl. 12.30-17.30, og derfor er det nu besluttet at gøre Åben Rådgivning til en permanent ordning. Samtidig er aldersgruppen for de børn og unge, som det gratis og anonyme rådgivningstilbud henvender sig til, udvidet til at gælde børn og unge på 3-17 år og deres familier.

- Ikke fordi vi tror, at unges problematikker nødvendigvis slutter, når de fylder 18, men fordi vi så har andre tilbud, der dækker dem som voksne, forklarer Lisette Haunstrup Møller.

Rusmiddelkonsulent tilføjet

I Åben Rådgivning, der flytter rundt mellem Ringkøbing, Skjern og Videbæk hver uge, kan man møde en familiekonsulent og en socialrådgiver.

Rådgiverne kan se, at socialt pres og forbrug af rusmidler er problematikker, der dukker op i stadigt flere unges liv – og på et tidligere tidspunkt end før. Derfor er en rusmiddelkonsulent nu også tilknyttet rådgivningen – en konsulent som vel at mærke også kan tale med unge og deres forældre om problematikker, der er opstået pga. forbrug af rusmidler blandt forældrene.

- Når vores forskellige fagligheder arbejder sammen, kan vi bedre komme hele vejen rundt om den udfordring, en ung eller hele familien har brug for hjælp til, siger Lisette Haunstrup Møller.

Hun tilføjer, at målet er at finde løsninger sammen med den enkelte familie – og siger, at den åbne anonyme rådgivning til tider derfor også henviser unge og deres forældre til andre kommunale, frivillige eller regionale tilbud, hvis de kommer med problematikker, som bedre tackles under et andet tilbud.

- Det kunne f.eks. være, hvis en ung har så udtalt angst, at der skal psykologer ind over, eller hvis vi støder på noget så alarmerende som selvmordstanker, så refererer vi videre til Klinik for Selvmordsforebyggelse, forklarer hun.

Grundlæggende er Åben Rådgivning et gratis, anonymt og uforpligtende tilbud til børn og unge og deres forældre, hvor fokus er på den tidlige forebyggelse, og hvor ens henvendelse ikke registreres – bortset fra de særlige tilfælde, hvor rådgiverne blive bekendt med forhold, der er så alarmerende, at deres skærpede underretningspligt tager over. 

- Jeg tror, det er mere trygt for mange at henvende sig til os, fordi det er et anonymt tilbud, hvor man ikke bliver oprettet som en sag i kommunen. Og det er jo i alles interesse, at der bliver taget hånd om problematikkerne i en tidlig fase, siger Lisette Haunstrup Møller.

FAKTA
I Åben Rådgivning kan man få råd og vejledning om fx forældrerollen, familiedynamikker, kommunikation i familien, forældrekonflikter, misbrug, mobning, trivselsvanskeligheder og skilsmisse.

Åben Rådgivning finder sted en gang om ugen, og det foregår på skift i Ringkøbing, Skjern og Videbæk om mandagen kl. 12.30 til kl. 17.30.

Se mere i folderen her