12. oktober 2020

Åbent brev:

colourbox

”Stop aflivningen af raske besætninger og indfør teststrategi i overvågningszoner” skriver borgmester Hans Østergaard og Ikast-Brande-borgmester Ib Lauritsen i et åbent brev til medlemmer af Folketinget. Borgmestrene efterlyser desuden en ændring af kompensationsordningen, så også besætninger med smittede dyr kompenseres fuldt ud for deres driftstab.

I brevet, der er afsendt mandag, advarer de to borgmestre om, at minkavlerne og deres familier og medarbejdere er hårdt ramt af covid-19-situationen, og peger på, at en række virksomheder, som leverer varer og ydelser til pelsdyravlerne, ligeledes vil komme under stort pres. Borgmestrene tilføjer, at sandsynligheden for, at mange må bukke under er ’endog meget stor’.

”Manglende kompensation til pelsdyravlere med smittede besætninger og aflivning af raske mink er en helt uoverskuelig tragedie for de berørte pelsdyravlere samt deres familier og medarbejdere”, lyder det i det åbne brev, der mandag blev sendt til fødevareminister Mogens Jensen, medlemmerne af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, samt til MF’erne Jakob Ellemann-Jensen, Inger Støjberg, Kristian Jensen, Kristian Pihl Lorentzen og Carsten Kissmeyer.

”Vi mener, at der er et stort behov for at genoverveje strategien og sikre, at den krise pelsdyravlerne lige nu befinder sig i ikke skal blive væsentligt forstærket af tiltag, som der ikke er evidens for virkningen af”, skriver borgmestrene med henvisning til den manglende evidens for, hvorfor det netop er inden for en zone på 7,8 kilometer fra en smittet besætning, at man nu slår raske dyr ned.

Læs brevet i sin fulde længde her: