1. oktober 2021

Ny aftale sporer HF-elever ind på kommunale praktikpladser

Anja Thoft Bach, Catarina Kastrup (VGT) Henrik Juul Kjær, Flemming Nielsen - har alle givet mundtligt samtykke til billedet

Et rigtigt win-win-partnerskab så dagens lys, da Ringkøbing-Skjern Kommune og HF på Vestjysk Gymnasium Tarm onsdag underskrev en aftale om et forpligtende samarbejde om praktikpladser på tre af kommunens fagområder.

Med aftalen får HF-eleverne let adgang til praktikforløb i institutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune. Samtidig får kommunen lejlighed til at vise de mange jobmuligheder frem inden for fagområderne Handicap og Psykiatri, Dagtilbud og Undervisning samt Sundhed og Omsorg, hvor der i fremtiden er brug for flere hænder. Håbet er, at partnerskabet på sigt kan få flere af de unge til efter deres HF-eksamen at videreuddanne sig inden for et af fagområderne.

Praktikforløb skal inspirere

I løbet af uddannelsen skal HF-eleverne på Vestjysk Gymnasium Tarm ud i et kort praktikforløb på en arbejdsplads eller en uddannelsesinstitution efter eget valg. Aftalen med praktikstederne skal eleverne selv indgå, og det har vist sig, at det kan være svært at finde relevante praktiksteder, der vil åbne dørene for eleverne. Her kommer det nye partnerskab ind i billedet.

- Det er en rigtig god aftale, der er med til at åbne døre for HF-eleverne. Mange af dem læser fagpakker som for eksempel Krop & Sundhed og Pædagogik & Læring, der peger naturligt ud mod job i kommunalt regi fx pædagog, SOSU-assistent, ergoterapeut, folkeskolelærer og mange andre spændende typer job. Med vores nye aftale får eleverne et konkret overblik med kontaktoplysninger til kommunens mange institutioner. Samtidig sørger Ringkøbing-Skjern Kommune for, at medarbejderne på de kommunale fagområder på forhånd ved, hvad HF-elevernes praktikforløb går ud på og kræver, så de er klar til at åbne op for eleverne og give dem et inspirerende indblik i hverdagen i et givent job, siger rektor på VGT, Catarina Kastrup.

Et salgsvindue til trængte fag

Også hos Ringkøbing-Skjern Kommune er der glæde over den nye aftale, der skal være med til at vise de mange jobmuligheder frem for de unge studerende.

- Jeg håber, aftalen kan give de unge en tryghed og en nysgerrighed, og at den kan inspirere dem til at komme og se, hvordan arbejdslivet er på sundhed- og omsorgsområdet og derved give dem et mere nuanceret billede af hverdagspraksis end det, de får fra medierne – både i forhold til, om det ender med at blive et tilvalg eller et fravalg, siger fagchef for Sundhed og Omsorg, Anja Thoft Bach.

Også på kommunens Handicap- og Psykiatriområde er fagchef Henrik Juul Kjær sikker på, at aftalen kommer til at betyde ’rigtig meget’:

- Aftalen giver os en sendeflade ind til de unge, så de også får stiftet bekendtskab med, at det at være faguddannet inden for velfærdsområdet ikke kun handler om unge og gamle mennesker, men også om alle dem midt imellem. De unge får et bedre indblik i, hvad er det for nogle fagligheder, man skal mestre, og samtidig får vi skabt nogle relationer og noget nysgerrighed i forhold til, hvad det fag, som de overvejer faktisk kan levere på i praksis.

På dagtilbud- og undervisningsområdet håber fagchef Flemming Nielsen, at aftalen vil medvirke til at skabe brobygning mellem en boglig folkeskole og en praktisk verden udenfor:

- Vi har den udfordring, at vi grundlæggende driver folkeskole for middelklassens piger, hvilket betyder, at man som elev i folkeskolen mest bliver sporet ind på boglige uddannelser. I folkeskolen øver vi os i disse år i at sikre, at eleverne også får udstukket andre karriereveje, og der er det vigtigt, at man har noget praksis med, så eleverne ikke skal sidde og læse i en bog, at man også kan blive sosu’er eller håndværker. Så vi har i dén grad brug for nogle partnerskaber, hvor vi begynder at trække folk ind og hvor vi har vores elever ude, så vi får brobygget i forhold til, at eleverne også ser og oplever de praktiske fag, siger han.