Røgfri fremtid i Naturens Rige
I årevis har fokus været på at få folk til at stoppe med at ryge. Nu vil Sundhedscenter Vest inddrage lokalsamfund, foreningslivet og arbejdspladser i at gøre det svært at begynde at ryge.
Enhver ryger ved, at det kan være rigtig svært at lægge den dårlige vane på hylden og stoppe med at ryge.
Derfor er budskabet i den ”Røgfri fremtid”-kampagne, som Ringkøbing-Skjern Kommune nu lancerer da også, at vi parallelt med rygestop-initiativer også skal gøre det svært at begynde at ryge.
Kampagnen, der lægger sig op ad det nationale ”Røgfri fremtid”-logo, henvender sig til både rygere og ikke-rygere, foreninger, arbejdspladser, forældre og bedsteforældre med budskabet om, at rygning ikke er naturligt, og derfor heller ikke skal have lov til at have en synlig plads i vores hverdag.
- For blot en generation siden var rygning en fuldt integreret del af alle sammenkomster: Til middagsselskaber blev cigaretterne sendt rundt på et sølvfad, børnene sad i en røgsky på bagsædet af familiebilen, og man kunne pulse løs ombord på flyene. Det var helt almindeligt engang, men det sendte også det signal videre til børn, at rygning var normalt. Nu vil vi gerne sende det modsatte signal; at rygning er usædvanligt og ikke noget, børnene skal møde på deres vej, fortæller teamkoordinator i Sundhedscenter Vest, Lene Vinkler Brodde.
Hun tilføjer:
- Når børn og unge vokser op med rygning, bliver de helt fra små vant til, at rygning er almindeligt og ufarligt, for ville deres forbilleder virkelig risikere livet for en cigaret? Men rygning er ikke almindeligt. Vi ved, at det kan være svært at stoppe, så lad os sammen gøre det svært at begynde.
Gode rollemodeller
Med hjælp fra lokale rollemodeller sætter Sundhedscenter Vest, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og Ringkøbing-Skjern Kommunes Kultur, Natur og Fritidsafdeling i fællesskab derfor ind for at sikre, at rygning ikke skal blive en del af børn og unges dagligdag.
Det gør de bl.a. gennem en kampagne med videoer og plakater på sociale medier, på virksomheder, i foreninger og idrætshaller:
En af de lokale rollemodeller, der stiller op i kampagnen, er parataekwondo-udøveren og OL-guldmedaljevinderen Lisa Gjessing fra Stauning. Hun træner seks gange om ugen, og i en ”Røgfri Fremtid”-video, slår hun fast, at sport og rygning er et rigtig dårligt match:
”Hvis en af mine holdkammerater havde brug for at gå ud og ryge under en af vores træninger, så ville jeg simpelthen synes, at det var så superdårlig stil.”
- Om man som voksen idrætsudøver vælger at ryge, er ens eget valg. Vi vil gerne hjælpe med rygestop-forløb, men vi blander os ikke i, om man tager imod tilbuddet. Derimod vil vi gerne appellere til, at man som voksen idrætsudøver er med til at sikre, at børn og unge ikke ser rygning som en integreret del af hyggen i 3. halvleg, forklarer Sundhedscenterets Lene Vinkler Brodde og tilføjer:
- Det sender et skidt signal til børn og unge, når de på vej ind til håndboldtræning eller gymnastik i hallen skal gå igennem en mur af røg, fordi voksne idrætsudøvere eller tilskuere står foran hallens indgang og ryger.
Hvad er det i mandens hånd?
At rygning allerede er langt mindre udbredt og almindeligt viser de små videoer, som Sundhedscenter Vest har fået produceret. Her kommenterer børn på ca. 6-10 år billeder af de rollemodeller, der er knyttet til ”Røgfri Fremtid”-kampagnen – og spekulerer f.eks. oprigtigt på, hvad det mon er, ’manden gør med sin hånd’.
’Manden’ er stifteren af Primo Tours, Bjarke Hansen, der understreger den kulturændring, der allerede er sket med rygning idet han fabulerer over, hvordan man for ganske få år siden kunne sidde i en flyver fuld af rygere:
”I dag er det helt utænkeligt, at man kunne finde på at tænde en cigaret eller bare en e-cigaret inden i sådan en flyver her”, siger han og forudsiger, at ’det med at ryge’ vil være et no-go på alle arbejdspladser om 2-5 år.
Andre rollemodeller i Røgfri Fremtid-kampagnen er bl.a. håndboldspilleren René Rasmussen fra Skjern Håndbold og advokaten Lotte Bliddal, hvis medarbejdere er kontraktligt forpligtet til ikke at ryge i arbejdstiden.
Sundhedscenter Vest kører i forvejen et rygestop-forløb, og vil som en del af kampagnen også ’uddanne’ røgfri-ambassadører, der kan vejlede andre i at søge hjælp til at blive tobakken, e-cigaretten eller snusklumpen kvit.
- Vi ved, at det er i samværet med andre, at det kan være svært at holde fast i et rygestop, som når kollegerne tager en rygepause eller fodboldholdet nyder en smøg efter kampen. Derfor sætter vi kræfterne ind for at skabe en kulturændring, så vi kan få røgfrie miljøer, forklarer Lene Vinkler Brodde og tilføjer:
- I en røgfri fremtid vokser børn op uden at se eller mærke rygning.
Fakta:
Plakater, videoer og andet informationsmateriale er tilgængeligt på Sundhedscenter Vests hjemmeside.
- 2. september 2024
Danmarks flotteste busskur indvies i landsby med 950 beboere - 12. september 2024
Nye regler for at komme af med asbest og eternit - 12. september 2024
Livets cirkel bliver til lyskunst i Ringkøbing Havn - 24. september 2024
Lær at tackle-forløb kan hjælpe dig med at passe bedre på dig selv - 16. september 2024
VR-briller får børn til at slappe af i tandlægestolen - 19. september 2024
Ny planlægning for Æ Gammel Havn 46 i Hvide Sande