17. oktober 2023

97 procent af nye ukrainere er i job – samme tal på landsplan er 77 procent

97 procent af nye ukrainere er i job – samme tal på landsplan er 77 procent

Da Rusland invaderede Ukraine, måtte mange ukrainere flygte til andre lande. En række af dem kom til Ringkøbing-Skjern Kommune. I dag bor der 442 fordrevne ukrainere i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er kvinder, børn, mænd og pensionister.

 Af dem, der er i den arbejdsdygtige alder er hele 221 i job. Det svarer til 97 procent.

- Det er en kæmpe succes, som skyldes flere faktorer: Erhvervslivet manglede hænder, og så var de både dygtige og fleksible i at ansætte de nye borgere, selvom der ville være sproglige udfordringer. Succesen skyldes også, at ukrainerne har været villige til at tage job, der ikke nødvendigvis lignede de jobs, de havde i Ukraine, fortæller Marianne Gramstrup, afdelingsleder i Social og Integration i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Social og Integration er en afdeling under Beskæftigelse og en aktiv medspiller i at få de nye borgere godt ind på det lokale arbejdsmarked:

- Vi har været ude og tilbyde hjælp ift sprog og til at hjælpe med, hvordan man kan indgå på en dansk arbejdsplads, lige som vi også har hjulpet med at opklare misforståelser i dagligdagen, siger hun.

Særloven, der giver de fordrevne ukrainere ophold her i landet, er blevet forlænget til den 17. marts 2025. Det betyder, at de fordrevne ukrainere til den tid skal rejse tilbage til Ukraine igen.

- Det vil give de lokale virksomheder nogle udfordringer med rekruttering, for der er stadig ikke mange ledige her i kommunen. Men måske har denne oplevelse vist virksomhederne, at man godt kan ansætte medarbejdere, som ikke nødvendigvis kan sproget, som måske ikke kan arbejde fuld tid eller måske har brug for andre hensyn. Det kan måske blive en ny mulighed for både virksomheder og lokale ledige fremover, siger Marianne Gramstrup.

Der kommer stadig nye ukrainere til, lige som der også er nogen, der rejser tilbage. Men det er meget få, der for tiden rejser mellem Ukraine og Ringkøbing-Skjern.

- De har fået en hverdag her. Børnene går i skole og daginstitution – og vi hører kun, at dét går godt. Dem, der har ønsket egen bolig, har fundet et sted at bo, mens nogle få har ønsket at blive i deres midlertidige boliger på plejehjemmet i Rindum, i boligerne på Reberbanen i Ringkøbing og i de små boliger i Videbæk. De er alle boliger, der ligger centralt og giver mulighed for både fællesskab, transport til og fra arbejde og skole. De ældste ukrainere har primært ønsket at bo hos deres familie, fortæller Marianne Gramstrup, der sender endnu en buket roser af sted:

- Vi er gode til det her i Vestjylland. Alle har løftet deres del af opgaven; Virksomhederne, ukrainerne, lokalsamfundene, frivillige og ukrainernes egne netværk. Det er helt klart en fælles opgave, der har resulteret i denne succes.

 

De ligger i toppen

Rebild Kommune: 89 beskæftigede = 98 %

Ringkøbing-Skjern Kommune: 221 beskæftigede = 97 %

Tønder Kommune: 147 beskæftigede = 95 %

Lemvig Kommune: 96 beskæftigede = 95 %

Billund Kommune: 78 beskæftigede = 94 %

Varde Kommune: 165 beskæftigede = 93 %

Vejen Kommune: 152 beskæftigede = 92 %

Favrskov Kommune: 62 beskæftigede = 91 %

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

 

 

Se hele opgørelsen på landsplan og kommuneplan HER