9. februar 2022

Så er der ledige pladser i kommunens borgerpanel

Skyfish

Kommunens håndtering af coronakrisen og tilfredsheden med handelslivet i kommunen. Frivillighed, infrastruktur og synet på livet i Ringkøbing-Skjern kommune generelt.

Dét er blot nogle af de emner, som medlemmerne af Ringkøbing-Skjern Kommunes borgerpanel er blevet bedt om at tage stilling til.

Derfor ved politikerne, at over 90 procent af borgerne føler sig trygge ved at færdes i eget nabolag. Herudover ved politikerne, at 72 procent er tilfredse med handelslivet i kommunen, og at 55 procent af borgerne har lavet frivilligt arbejde i det seneste år

Bor du i Ringkøbing-Skjern Kommune, og er du over 18 år? Så kan du muligvis også få indflydelse på politikken og udviklingen i kommunen. 1.200 af de nuværende 2.000 deltagere i borgerpanelet står nemlig til udskiftning, og i de kommende uger vil tilfældigt udvalgte borgere blive kontaktet af kommunen igennem e-Boks for at høre, om de har lyst til at få en plads i borgerpanelet. Bliver du kontaktet - og siger du ja - har du også muligheden for at få indflydelse.

Borgerpanelets formål

Ringkøbing-Skjern Kommune har siden 2008 haft et borgerpanel, som fordelt på køn, alder og geografi udgør et repræsentativt udsnit af kommunens borgere over 18 år. Borgerne til panelet bliver tilfældigt udvalgt for at sikre, at panelet er repræsentativt. Deltagerne udgør 5 procent af kommunens borgere over 18 år.

Borgerne i panelet besvarer årligt tre til fire elektroniske spørgeskemaundersøgelser, som gør politikere og administration klogere på, hvordan det er at være indbygger i kommunen. Undersøgelserne spænder vidt og har tidligere bl.a. haft fokus på en udvidelse af Rute 15 mellem Ringkøbing og Herning, lokale fødevarer og miljøbevidsthed. Spørgsmål om affaldshåndtering har også været en tur igennem borgerpanelet – et helt konkret emne som berører alle borgere i kommunen.

- I Byrådet har vi et ønske om at skabe udvikling i samarbejde med borgerne og inddrage dem i højest muligt omfang. Her er borgerpanelet et vigtigt redskab. Gennem borgerpanelet kan vi få konkrete pejlinger på borgernes holdninger til aktuelle emner i kommunen, siger borgmester Hans Østergaard.

Udskiftning

Når over halvdelen af borgerpanelet nu står til udskiftning, hænger det sammen med kommunens princip om, at borgerne i panelet højst må være med i fem år. Det afværger den såkaldte ”panel-effekt”, som gør borgerne for rutinerede i at svare. Desuden bliver panelmedlemmer, der ikke har svaret på de udsendte spørgsmål det seneste år, sorteret fra, for at gøre plads til nye kræfter.

Borgerpanelets besvarelser er fortrolige, og det vil alene være Ringkøbing-Skjern Kommunes analyseafdeling, der håndterer besvarelserne.


FAKTA:

Borgerpanelet i Ringkøbing-Skjern Kommune består af 2.000 borgere over 18 år, som fordelt på køn, alder og geografi udgør et repræsentativt udsnit af kommunens borgere. Deltagerne udgør 5 procent af kommunens borgere over 18 år.

Borgerpanelet har eksisteret siden 2008 og blev etableret, fordi politikerne ønsker en dialog med borgerne om kommunens politikker og udvikling.

Du kan se tidligere borgerpanelundersøgelser på www.rksk.dk/borgerpanelet.