6. september 2018

En hjælpende hånd til pårørende

En hjælpende hånd til pårørende

De er pårørende, og dermed bliver de også tit ufrivilligt frivillige: Alle de mennesker, der i det daglige på den ene eller anden måde kerer sig om et familiemedlem med sygdom eller f.eks. misbrugsproblemer og derfor passer og plejer, står til rådighed og bekymrer sig.

At det også tærer psykisk at være altofrende, pligtopfyldende pårørende er baggrunden for, at Sundhedscenter Vest under Ringkøbing-Skjern Kommune i samarbejde med FrivilligVest nu inviterer alle pårørende til en aften, hvor det er deres ve og vel, der er i højsædet.

"SOS - Jeg er pårørende" hedder arrangementet, der finder sted i Innovest på onsdag den 12. september kl. 17-19.30. Arrangementet er gratis og alle interesserede pårørende er meget velkomne.

Du er ikke alene

Til arrangementet vil der være personlige beretninger fra pårørende til mennesker med alvorlig sygdom, sen-hjerneskade, demens, og alkoholmisbrug samt et barn med ADHD og en psykisk udviklingshæmmet. De kommer og fortæller, hvordan de håndterer de udfordringer, de har som pårørende.

- Som pårørende synes man, at man skal gøre mange ting for den der er syg eller har en problematik, men man glemmer måske ofte, hvordan man sørger for at passe på sig selv, siger Trine Bloch Burmølle, udviklingskonsulent i Sundhedscenter Vest.

Hun pointerer, at pårørende udover forhåbentlig at få nogle gode råd og betragtninger med hjem også får en forståelse af ikke at være alene:

- Selvfølgelig får magtesløshed og frustration også indimellem overtaget hos pårørende - og måske især, hvis de har en følelse af at stå alene med problemet, eller hvis de skammer sig over at tænke, at det er hårdt at være pårørende, forklarer hun og tilføjer:

- Derfor er det en del af arrangementet, at folk skal opleve, at der er andre, der har det som dem; at det er ok at være frustreret indimellem og at tale om den frustration.

 

De ufrivilligt frivillige

En anden god grund til at møde op til SOS-aftenen er, at Anne Sophie Ågård ph.d. og klinisk sygeplejespecialist kommer og fortæller om at være ufrivillig frivillig - og inviterer til åben debat:

- Når vores nære og kære bliver syge eller svækkes, er det ikke alene den syges liv, der forandres og udfordres. Mange pårørende oplever et stort ansvar i forbindelse med nye udfordringer i dagligdagen, forklarer hun.

Dermed bliver pårørende uden egentlig at vælge det ofte trukket ind i en stor og betydningsfuld, frivillig indsats - og bliver ufrivilligt frivillige.

- I dag yder pårørende en omfattende og uvurderlig indsats for patienter, for sundhedsvæsenet og for samfundet. Men at være pårørende betyder ofte, at man selv får brug for støtte, påpeger Anne Sophie Ågård.

Den støtte kan man for eksempel få til SOS-aftenen, hvor der udover oplæg og debatter også vil være mulighed for at netværke og få kontakt til selvhjælpsgrupper og vejledning.

- Man bliver en bedre pårørende af at få ladet batterierne op ind imellem, så hele ens liv ikke kommer til at handle om at være pårørende. Så alene af den grund synes vi, pårørende skal møde op, lyder opfordringen fra Trine Bloch Burmølle.

 

FAKTA:

"SOS - Jeg er pårørende" finder sted i Innovest på onsdag den 12. september kl. 17-19.30. Arrangementet er gratis men af hensyn til de sandwich, der serveres bedes interesserede tilmelde sig senest mandag den 10. september kl. 12 på sundhedscenter.vest@rksk.dk eller telefon 99 74 19 12. (Har du ikke fået tilmeldt dig i tide, er du dog stadig meget velkommen til at komme).

 

Program:
Velkomst ved konferencier Lars Foged
Åbningstale ved Lennart Qvist, formand for Social- og Sundhedsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Oplæg "Ufrivillig frivillig" ved Anne Sophie Ågård, ph.d. og klinisk sygeplejespecialist.
Pause med sandwich og vand.
Sessioner med korte beretninger fra forskellige pårørende
Opsamling ved Lars Foged
Mulighed for at besøge stande, hvor der kan findes hjælp og vejledning til pårørende.