25. september 2023

Røde plakater langs vejene skal redde liv

ringkøbingvej

I de kommende uger vil bilisterne i Ringkøbing-Skjern Kommune møde knaldrøde plakater på udvalgte veje. 

89 meter.

Så langt når du at køre uden et kigge på vejen foran dig, hvis du bruger 4 sekunder på at kigge på din telefon, mens du kører afsted på landevejen med 80 km/t.

Kører du på motorvej med 110 km/t kører du hele 122 meter i blinde, hvis du kigger på mobiltelefonen i fire sekunder i stedet for på vejen.

Dét pointerer Rådet for Sikker Trafik, der sammen med politiet og en lang række kommuner nu sætter ind med endnu en kampagne, der skal få os til at være mere opmærksomme i trafikken og f.eks. lægge mobiltelefonen til side, når vi kører bil.

”Når du er uopmærksom, har du sværere ved at nå at reagere, hvis uheldet er ude. Og det sker desværre alt for ofte på vejene” skriver Rådet i det kampagnemateriale, der er rundsendt til de 59 kommuner, der deltager i kampagnen – herunder også Ringkøbing-Skjern Kommune.

Langs udvalgte veje sætter kommunen derfor nu knaldrøde plakater op med budskabet “Kør bil, når du kører bil” og/eller “Kør cykel, når du kører cykel”. Plakaterne skal advare trafikanterne indtil midten af oktober.

- Vi har knap så tæt trafik på vores veje som i de store byer, men farten er til gengæld høj, og vi kan jo se, at der bliver dræbt flere mennesker pga. uopmærksomhed i trafikken i vores politikreds end i nogen anden dansk politikreds, siger Michael Steen Vejrup, vejingeniør i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han peger på, at de lange, lige veje kan få bilister til at blive fartblinde eller undervurdere, hvor vigtigt det er at have øjnene på vejen, når man kører.

Uopmærksomhed er et stort problem

Når man ser på, hvorfor trafikulykkerne sker, så er uopmærksomhed og manglende orientering det helt store problem i seks ud af ti dødsulykker.

Derfor sætter kommunerne plakater op, mens Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension på sociale medier, web tv og i landets biografer kører en landsdækkende kampagne om uopmærksomhed i trafikken. Kampagnen varer fra den 25. september til 15. oktober, og i den sidste uge af kampagnen bakker politiet op med kontrol.

- Når kommunerne sætter plakater op langs vejene og politiet sætter ind med kontrol, så er det med til at påvirke trafikanterne til at opføre sig mere sikkert. Mobilen frister mange, når den brummer med notifikationer eller opkald, og derfor har mange brug for den her reminder om at holde fokus, når de er ude i trafikken, siger Lisbeth Sahl Bauditz, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Se kampagnen her: https://sikkertrafik.dk/koer-bil-naar-du-koerer-bil/

Fakta:

Uopmærksomhed eller utilstrækkelig orientering spiller ind i over hver 2. dødsulykke i trafikken.

Dræbte per politikreds: Så mange har mistet livet i ulykker, hvor en trafikant var uopmærksom eller ikke orienterede sig godt nok i trafikken (fordelt på politikredse): https://sikkertrafik.dk/media/l3khfqf4/505-dr%C3%A6bte_bla.jpg

Så langt kører du i blinde: Se hvor langt du kører i blinde, hvis du kigger væk fra trafikken i 4 sekunder: https://sikkertrafik.dk/media/h4cef4f0/i-blinde_bla.jpg

Se de 59 kommuner der er med i kampagnen: https://sikkertrafik.dk/media/cole2wkw/59-kommuner-med-i-k%C3%B8r-bil-kampagnen-november-2023.pdf