27. september 2023

Vil du med på aftenskole?

Colourbox

De mørke stunder har nu overhalet antallet af lyse timer i døgnet. Dét er bare en af de mange gode grunde til at søge mod aftenskolerne, der både leverer på nye hobbyer og på fællesskab.

Hører du til dem, der synes, at de lange lyse sommeraftener kan så meget mere end de uendelige mørke efterårs- og vinteraftener? Så vil aftenskolerne gerne slå et slag for, at du giver et af deres mange tilbud en chance, før du eventuelt slår rødder i sofaen foran fjernsynet hen over efteråret og vinteren.

- Man kan nemt miste gejsten, når vejret står på lavtryk – eller komme til at føle sig ensom, hvis man ikke har et naturligt fællesskab at mødes i. Det gælder særligt, når vind og vejr ikke ligefrem lokker en ud ad døren, siger Linda Højland Milling, fritidskonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Hun minder derfor om, at mulighederne spænder bredt, hvis man giver sig i kast med et kursus på en af aftenskolerne i kommunen.

- Vi har haft deltagere, der har døjet med f.eks.  social angst, som fik en stor hjælp af at gå på aftenskole. Når man eksempelvis sidder og strikker, koncentrerer hjernen sig om det, og det giver en pause fra dagligdagens besværligheder. Så der er både psykiske og fysiske fordele ved at udøve et håndværk, siger også Karen Marie Ventzel, der er aftenskoleleder og formand for Aftenskolesamvirket.

Vær god ved dig selv

Det mentale velvære har været i fokus de seneste år. Flere og flere danskere scorer lavt på den mentale helbredsskala. Det er der uomtvisteligt flere årsager til, men et par af dem kan være kedsomhed eller ensomhed.

- Aftenskolerne har et stort katalog af tilbud - og kan herudover hjælpe med at give en et fast holdepunkt, hvor man mødes med mennesker om en fælles interesse – nemlig at blive bedre til det, man er kommet for. Og det er bevist, at man har større mulighed for at leve et længere og sundere liv, hvis man plejer sig selv og sin mentale sundhed. Der kan aftenskolerne spille ind, siger Linda Højland Milling.

Hun tilføjer, at aftenskolen naturligvis også er et tilbud til borgere, der bare gerne vil lære et nyt håndværk eller kaste sig over en ny hobby. Aftenskolerne har et bredt udvalg af emner og aktiviteter, man kan fordybe sig i. Det er alt fra at lære at spinde med spinderok, sy sin egen ulddyne, binde blomster, eller samles om at lave et godt måltid mad.

Ringkøbing-Skjern Kommune støtter otte aftenskoler, som løbende har hold åbne for tilmelding.

FAKTA:

De otte aftenskoler i Ringkøbing-Skjern Kommune er:

LOF – Ringkøbing-Skjern 
Snarlig opstart i kor, lær at spinde med spinderok og kreativt blomsterkursus.

FOF Herning
Lær at hækle i Videbæk, Skjern Mandekor

AOF Ringkøbing-SkjernWorkshop - Sæt garnlageret i spil med en struktureret tilgang, Skolen i Skjern.

GOK Vestjylland
Varmtvandsbassin, pilates, foredrag og højskoledage.

Lyne Aftenskole
Dansk samtale

Tryllestaven i Tarm
Keramik, drejekursus og broderi.

Ringkøbing Amts Husflid
Familieweekend, kniplekursus og spændende udflugter.

Formiddagshøjskolen
Til dig, som gerne vil møde nye mennesker, finde venner og mødes til foredrag, debat og hyggeligt samvær.

Læs mere om aftenskolerne og om Aftenskolesamvirket på linket her: https://www.rksk.dk/borger/kultur-og-fritid/foreninger/foreningssamvirket-og-aftenskolesamvirket