29. september 2022

Vinterlys-festival rykker til Skjern

Skjern Udviklingsforum

Med en både kold og mørk vinter forude er der allerede nu god grund til at glæde sig til den 18. februar 2023.

Den dag åbner Ringkøbing-Skjern Kommunes Vinterlys-festival nemlig – denne gang i Fredskoven i Skjern. I 8 dage – frem til den 25. februar - vil festivalen endnu en gang sprede lys i vintermørket og give lokale såvel som besøgende en vitaminindsprøjtning i form af kunst og lyd- og lysinstallationer af international kvalitet.

Men bør man overhovedet afholde en lysfestival i en tid, hvor vi alle skal spare på strømmen?

- Vi har selvfølgelig overvejet nøje, om at det var en god idé at afholde Vinterlys 2023. Og vi har besluttet, at der netop i en vinter, som ser ud til at blive ekstra kold og mørk, er brug for fællesskaber, oplevelser og lyspunkter – og sådan et fælles lyspunkt er Vinterlys, forklarer Per Høgh Sørensen, afdelingsleder for Kultur, Natur og Fritid i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han tilføjer, at Vinterlys festivalen arbejder med en bæredygtighedsvinkel, der skal sikre, at installationerne har et lavt energiforbrug:

- Alle installationer vil selvfølgelig køre på LED-pærer, så vi sparer mest muligt på strømmen, samtidig med at vi skruer mest muligt op for lyset og livsglæden. På den måde kan Vinterlys blive en case på, hvor meget lys man kan skabe, hvis man husker at tage de klimamæssige forholdsregler.

Vinterlys-festivalen blev første gang afholdt i Alkjær Lukke i Ringkøbing i februar i år – også med LED-pærer i kunstinstallationerne. Vinterlys 2022 førte til et strømforbrug på 784 kWh, hvilket på det tidspunkt kostede 1.669 kr. for hele ugen.

Anslået 15.000 mennesker deltog i lysfestivalen. Herudover var der Vinterlys-arrangementer ude omkring i kommunen.

- Planen har hele tiden været, at Vinterlys skulle flytte rundt i kommunen bl.a. for at markere, at vi er én kommune og ét fællesskab. Og i år er det så altså Skjern, der bliver vært, forklarer Per Høgh Sørensen.

Sammen med kommunens kulturmedarbejdere var han i sidste uge i Fredskoven i Skjern for at mødes med ca. 30 frivillige fra Skjern Udviklingsforum til de første forberedelser til festivalen. Tanken er, at de frivillige allerede nu skal med helt ind i festivalens maskinrum – og dermed være en aktiv del af planlægningen af Vinterlys ’23.

Herudover vil frivillige fra FrivilligVest’s West Crew endnu en gang blive involveret i Vinterlys-festivalen.     

  

Fakta:

Vinterlys afholdes i Fredskoven i Skjern den 18.-25. februar 2023. Der er gratis entré og alle er meget velkomne.

Vinterlys-festivalen blev første gang afholdt i Alkjær Lukke i Ringkøbing i februar 2022 med det formål at bringe lys ind i vintermørket og skabe fællesskab på tværs af kommunen.

Følg forberedelserne på Facebook-siden Vinterlys