1. marts 2019

Sundhedsuge med fokus på fællesskaber

Sundhedsuge med fokus på fællesskaber

”Sammen om sundhed – gennem hele livet”. Sådan lyder overskriften på Ringkøbing-Skjern Kommunes nye sundhedspolitik, der forventes endeligt vedtaget i uge 17. Og sådan lyder overskriften, når kommunens Sundhedsuge som sædvanligt sparkes i gang i samme uge.

Det er 12. gang, at uge 17 danner rammen om en ekstra indsats for folkesundheden og livsglæden på tværs af køn, aldersgrænser, sognegrænser, interesser og konditionsniveau. I år ligger hovedvægten på at Sundhedsugen skal blive afsæt for en sundere og sjovere levevis, der rækker ud over uge 17.

- Vi kender jo nok alle sammen, det at det egentlig er rart at blive skubbet i gang med en sundere kost, mere motion eller mere frisk luft. Det skaber glæde og fællesskab, når vi er sammen om sundheden. Men trods de gode intentioner rammer hverdagen os tit. Derfor håber vi, at Sundhedsugen kan være med til at inspirere til sundhedspartnerskaber, hvor vi kan fastholde hinanden i den sunde levevis, fortæller Trine Bloch Burmølle, udviklingskonsulent ved Sundhedscenter Vest.

Sundhedspartnerskaberne kan være på en arbejdsplads, hvor kolleger hjælper hinanden med at huske at få armene op over hovedet og strække ud midtvejs igennem en dag ved computeren, eller forpligter hinanden på en frisk gåtur i frokostpausen. Det kan også være partnerskaber i f.eks. en gymnasieklasse, hvor de unge forpligter hinanden på en tobaksfri tilværelse eller i en folkeskoleklasse, hvor eleverne lover sig selv og hinanden ikke at drikke sodavand i et helt år.

- Sundhed er mange ting; og både fysisk og mental sundhed er vigtigt for os som hele mennesker. I erkendelsen af, at vi ikke kan være sunde alene lægger kommunens sundhedspolitik vægt på fællesskabet omkring et sundere liv. Og i Sundhedsugen i uge 17 håber vi at inspirere rigtig mange borgere til gennem sundhedsfællesskaber, der giver både fysisk og psykisk velvære, at holde hinanden op på de gode intentioner – hele året, forklarer Trine Bloch Burmølle.

Hun vil allerede nu gerne høre fra borgere, der gennem forpligtende fællesskaber – eller sundhedspartnerskaber – hjælper hinanden til at komme ud på den ugentlige løbetur – også når det er mandag aften, mørkt, koldt og regn…

- I år har vi besluttet at præmiere langtidsholdbare, forpligtende fællesskaber. Så derfor vil vi allerede nu gerne høre om sundhedspartnerskaber, og følge de gode intentioner ud i fremtiden, siger Trine Bloch Burmølle – og tilføjer, at sundhedsaktiviteter af kortere, mindre forpligtende karakter stadig tæller på pluskontoen i både sundhed og livsglæde:

- Det er ganske gratis og et solidt skridt i den rigtige retning, hvis man bruger Sundhedsugen som afsæt til at samle klassen eller kollegerne, landsbyen eller familien til en cykeltur ud i det grønne.

www.sundhedsuge.dk kan interesserede læse mere og få gode ideer til aktiviteter i sundhedsugen.

Se invitationen her: