24. februar 2021

Vilde ture i Naturens Rige hitter

Foto: Camilla Gaasdal (der har givet lov til at vi bruger billedet)

”Tak for den skønneste tur. Bestemt ikke sidste gang vi skal på vandretur i Momhøje…” skriver Charlotte Søgaard Slyk.

Sofia Micaela Christiansen skriver: ”Tak for den skønne rute. Skønne steder der findes i Ringkøbing-Skjern kommune”, mens Rigmor Nielsens kommentar lyder: ”God tur. Jeg har gået og løbet mange ture i Momhøje, men her kom jeg da godt nok nogle steder, jeg aldrig har været før”.

Kommentarerne er blot nogle få af de godt 120 kommentarer, der i løbet af den forgangne weekend blev lagt op på facebooksiden Wild West Walk ’n’ Run.

Wild West Walk ’n’ Run er en ny måde at opleve naturen på. Konceptet går i al sin enkelthed ud på at invitere borgerne ud i naturen til en gå- eller løbetur på afmærkede spotruter i kommunens skove og plantager.

Pop-up ruterne fører ad uvante veje, væk fra de vanligt trådte stier, ind i skoven og forbi overraskelser og steder, man normalt måske ikke lige kommer. Og fælles for turene er, at ruterne for en kort stund er så godt afmærket, at man ikke risikerer at fare vild, når man bevæger sig uden for alfarvej.

Fælles er også, at de små røde flag, der markerer ruterne bliver fjernet igen efter få dage, så det er hér og nu, hvis man skal nå det.

Unikt samarbejde

Den første rute blev markeret i Snogdal Plantage den første weekend i februar. Derefter fulgte Tarm Kommuneplantage og senest Momhøje. Konceptet har foreløbig tre weekender i træk fået hundredevis af borgere ud i en af kommunens plantager – og ind på den tilhørende Facebookside, hvor naturfotos med glade smil og friske kinder uploades til den tilhørende fotokonkurrence.

Bag facebooksiden – og konceptet Wild West Walk ’n’ Run - står Sundhedscenter Vest, Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling for Kultur, Natur og Fritid samt Ringkøbing-Skjern Museum. Herudover er det frivillige fra FrivilligVests West Crew-team, der hver tirsdag indsamler flagene på ruten.

I et unikt samarbejde har udviklingskonsulenter på sundhedsområdet, kommunens skovfoged og museets naturvejleder i fællesskab - og i samarbejde med frivillige borgere - skabt dét, der selv på vestjysk godt kan kaldes en gedigen succes.

- Vi havde da en formodning om, at det ville blive taget godt imod, siger skovfoged Poul Gregersen og peger på, at et lignende koncept i Nationalpark Thy har trukket folk til fra nær og fjern:

- Men jeg tror ikke, vi havde regnet med, at folk var nødt til at parkere på marken ved siden af P-pladsen i Snogdal eller langs hele den ene side af tilkørselsvejen mod Naturcenteret i Momhøje, siger han og tilføjer:

- Det er sjældent, at man tager et initiativ, som slet ikke får kritiske røster med på vejen, men her er der faktisk lutter positive tilbagemeldinger.

- Wild West Walk ’n’ Run har på tre uger vist sig at være en kæmpesucces. Vi kan se på kommentarsporet, at folk er begejstrede, og vi hører det også, når vi selv er ude at gå ruterne, fortæller også Karen Søndergaard, fysioterapeut ved Sundhedscenter Vest og en af initiativtagerne til Wild West Walk ’n’ Run.

Corona-sikker aktivitet

Faktisk har den store opbakning til pop-up ruterne givet ekstraarbejde til arbejdsgruppen bag, fordi det har været vigtigt at sikre god afstand og ensretning på ruterne af hensyn til corona-smitten.

- Vi besluttede allerede efter første weekend at udvide med en dag, så de små røde flag, der markerer ruten og bliver sat ud om torsdagen, nu først bliver samlet ind om tirsdagen. Derudover minder vi om, at man skal holde afstand og gå i grupper af max 5 personer, ligesom vi appellerer til, at man følger rutens ensretning, så man ikke møder andre på turen, og at man går i en bue udenom, hvis man skal overhale undervejs, fortæller Karen Søndergaard.

Ud over at en god vandretur i den friske luft er blandt de sygdomsforebyggende tiltag, Sundhedscenter Vest anbefaler, har Wild West Walk ’n’ Run den fordel, at borgerne kommer ud og opdager nye hjørner af natur i Naturens Rige, samtidig med, at de lærer om naturen.

- Vi kan se på de mange billeder, som er lagt op på Facebook, at folk virkelig har været opmærksomme på den natur, de har set på ruterne. Og vi kan se, at turene er spændende for folk i alle aldre, siger udviklingskonsulent ved Sundhedscenter Vest, Trine Bloch Burmølle.

En ny oplevelse

I de videoer, som naturvejleder Sabine Jensen fra Rinkøbing-Skjern Museum optager og lægger på Facebooksiden, når hun har markeret den kommende weekends rute, fortæller hun om dyrespor i sneen, egern-afgnavede kogler og uglegylp – og hvad man ellers kan finde på ruten.

- Vi ved jo, at folk gerne vil ud og opleve naturen. Men vi ved også, at mange er lidt bange for at fare vild, hvis de ikke har en sti at holde sig til. Wild West Walk ’n’ Run kombinerer de to ting, fordi man kan komme off track uden at fare vild, siger Sabine Jensen.

Hun peger på, at noget af det, besøgende netop kommenterer er, at man kommer væk fra stierne og ind imellem mos og myretuer, grangrene og grævlingehuler – og at der dukker nye sider af ellers velkendte skove og plantager op, når man forlader den nedtrådte sti og følger nye veje.

Et udsagn, der bekræftes af Steen Lund. På Facebooksiden skriver han om ruten i Tarm Kommuneplantage: ” Dejlig tur her i “baghaven” som jeg syntes, jeg kender ret godt. Alligevel opdagede jeg nye steder - TAK...!” Kommentaren sluttes af med en taknemmeligheds-emoji og en glad smiley.

Den kommende weekends rute vil blive markeret i Sandbæk Plantage, der er Ringkøbing-Skjern Kommunes største plantage

 

FAKTA:

Wild West Walk 'n' Run er en ny måde at opleve naturen på: Otte forskellige gå- og løberuter i Naturens Rige i de otte weekender i februar og marts 2021.

Bag Wild West Walk 'n' Run står Sundhedscenter Vest, Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling for Natur, Kultur & Fritid samt Ringkøbing-Skjern Museum, mens frivillige fra FrivilligVests West Crew står for indsamlingen af flagene.