23. august 2022

Gratis tandpleje til unge under 22 år

Gratis tandpleje til unge under 22 år

Når unge er fyldt 18 år, ”glemmer” helt op mod halvdelen af en årgang at komme til tandlæge. Efter 18 fødselsdagslys er pustet ud, skal de unge nemlig selv finde en tandlæge og også selv betale for regningen. Det betyder, at der pludselig kan gå lang tid mellem tandlægebesøgene, og det kan af gode grunde give tandsygdomme, der bliver opdaget alt for sent.

Sådan behøver det ikke være længere. Siden den 1. juli kan unge født i 2004 eller senere nemlig få gratis tandlægehjælp, indtil de fylder 22 år.

- De kan sagtens fortsætte hos den tandlæge, de har gået hos hele tiden, men de kan også gå ud og finde en anden tandlæge, forklarer Ulla Henningsen, overtandlæge i Ringkøbing-Skjern Kommune og tilføjer:

- Men hvis man gerne vil bruge en anden tandlæge, end den, man har haft hidtil, er det meget vigtigt, at man meddeler skiftet på tandplejens kontor, før man tager til den første behandling hos den nye. Også selvom man skifter fra én privat til en anden privat.  Så bliver journalen nemlig overført, og så kan Ringkøbing-Skjern Kommune betale for behandlingen – det kan vi ikke, hvis man først meddeler et tandlægeskift efter besøg og behandling hos den nye tandlæge.

Den nye mulighed er et resultat af en ændring i Sundhedsloven, og den gælder altså for unge født i 2004 og senere. Unge, der er født i 2003 og tidligere er ikke omfattet af den nye ændring – heller ikke selvom de ikke er fyldt 22 endnu.

Ordningen med gratis tandpleje til unge under 22 år betyder, at den kommunale tandpleje får en ny målgruppe i stolen:

- Det glæder vi os til. De fleste vil være patienter, som vi har kendt i mange år, så derfor vil det være en helt naturligvis fortsættelse af det arbejde og de relationer, som vi har opbygget, siden de unge mennesker var små børn, siger Ulla Henningsen.

 

Tandplejens kontorer findes her:

Holmegaardsvej 10 og Ringkøbing Skole, Rindumvej 1, Ringkøbing,

tlf: 99 74 24 00 og mail: tandplejen.holmegaardsvej@rksk.dk

Bredgade 108, Skjern,

tlf: 99 74 22 75 og mail: tandplejen.skjern@rksk.dk