Dagsorden: 21. maj 2025 kl. 13:00

Skjern Kristne Friskole, Fasanvej 18, 6900 Skjern
Børne- og Familieudvalget

Deltagere

  • Carsten Bjerg
  • Dan K. Jørgensen
  • Kristian Andersen
  • Marie Kamp From
  • Niels Kristian Larsen
  • Linda Nielsen
  • Henrik Hammelsvang

Kopier link til punktet  -   Print

1: Dialog og rundvisning på Skjern Kristne Friskole

Sagsnr: 24-025729

Sagsfremstilling

Dialog og rundvisning på Skjern Kristne Friskole.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Kopier link til punktet  -   Print

2: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Kopier link til punktet  -   Print

3: Opsamling på politiske beslutninger i udvalgene i valgperioden 2022-2025

Sagsnr: 25-010961

Sagsfremstilling

De tidligere år har praksis været, at administrationen ultimo hvert år har lagt en opfølgning på politikkerne op til byrådet. Da vi nu er i slutningen af en byrådsperiode, har direktionen bedt Viden & Strategi om at lave en opsamling til de politiske udvalg, som viser, hvad de enkelte udvalg har opnået i denne byrådsperiode.

Formålet er at give udvalgene et samlet overblik med konkrete eksempler på, hvilke aftryk et byråd og dets politiske udvalg kan sætte i Ringkøbing-Skjern Kommune. Samtidig kan overblikket tjene som inspiration til det kommende byråd.

Opsamlingen er et nyt tiltag, som erstatter den tidligere praksis med årlige opfølgninger på politikområder i byrådet. Opsamlingen dækker perioden 2022-2024.

Viden & Strategi har udarbejdet et fælles dagsordenspunkt til alle politiske udvalg. Til hvert udvalg er der vedlagt bilag, som dækker de fag- og stabsområder, det pågældende udvalg har ansvar for.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalget tager opsamlingen til efterretning.

BilagBeslutning

Kopier link til punktet  -   Print

4: Budgetlægning 2026 og overslagsårene på Børne- og Familieudvalgets område

Sagsnr: 24-025334

Sagsfremstilling

På Børne- og Familieudvalgets møde den 9. april 2025 afgav Udvalget signaler til det videre arbejde med budgetlægningen.

Administrationen har foreløbig følgende forslag til nye drifts- og anlægsønsker:

Driftsønsker:

Dagtilbud og Undervisning

  1. Bedre ledelsesvilkår for dagtilbudslederne
  2. Pavillonen ved helheden i Vorgod-Barde, forlængelse af lejeaftale med ét år
  3. Indføre eller udbrede evidensbaserede indsatser i folkeskolerne.

Børn og Familie

  1. Sundhedsplejen - ny bekendtgørelse. 
  2. Tandplejeudbud. Planlægningen af udbuddet er i gangsat. 

Anlægsønsker:

Dagtilbud og Undervisning

  1. Ungdomsskolen - fase 2.
  2. Troldehuset i Lem - garderobe og indgangsparti
  3. Pavillonen ved Borris Børnehus, køb af pavillonen
  4. Etablering af STU-huset på Lønborgvej
  5. Til- og ombygning af SFO ved Borris Skole

Børn og Familie

  1. Ombygning/renovering af Kloster plejehjem til Sommerfuglen

Det fremgår af budgetproceduren, at det enkelte fagudvalg i løbet af foråret bør drøfte alle Udvalgets forslag, og ikke kun nye forslag. Udvalget kan fremkomme med ønsker til omprioritering af eksisterende budgetlagte anlægsprojekter, og efter behov nye anlægsprojekter, idet der henstilles til, at omfanget af nye forslag begrænses mest muligt.

Børne- og Familieudvalgets anlægsbudget inklusiv overførsel er vedlagt som bilag. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Viden og Strategi, Økonomi bemærker, at det af Byrådets budgetprocedure fremgår:

  • at ethvert forslag til nye tiltag/aktivitetsændringer skal modsvares af et kompenserende finansieringsforslag
  • at driftsforslagene skal prioriteres ud fra beskrivelsen i budgetproceduren. 

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget drøfter sagen og afgiver signaler til det videre arbejde. 

BilagBeslutning

Kopier link til punktet  -   Print

5: Orientering om resultaterne fra Handicapsagsbarometeret 2024

Sagsnr: 25-009454

Sagsfremstilling

Folketinget har i SSA-reserven (Aftale om udmøntning af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet) for 2022-2025 afsat midler til en samlet retssikkerhedspakke, som skal bidrage til at styrke retssikkerheden og forbedre tilliden på handicapområdet.

Ét af initiativerne i retssikkerhedspakken er et handicapsagsbarometer til måling af juridisk sagsbehandlingskvalitet i kommunerne. Ankestyrelsen udarbejder Handicapsagsbarometeret én gang om året i perioden 2023-2025. Handicapsagsbarometeret er baseret på ikke-påklagede kommunale sager, som kommunerne har fremsendt til Ankestyrelsen. Handicapsagsbarometeret giver et aktuelt billede af den juridiske sagsbehandlingskvalitet på tværs af landets kommuner på et udvalgt sagsområde. Handicapsagsbarometeret er omvendt ikke repræsentativ, hvis man ser på resultaterne for den enkelte kommune.

Handicapsagsbarometeret 2024

Handicapsagsbarometeret for 2024 omhandler merudgiftsydelsen til børn i servicelovens § 41 (nu barnets lovs § 86) og merudgiftsydelsen til voksne i servicelovens § 100. Handicapsagsbarometeret består af to separate rapporter, en på børneområdet og en på voksenområdet.

Handicapsagsbarometeret på børneområdet

børneområdet på landsplan viser handicapsagsbarometeret, at der er retlige mangler i 50 procent af sagerne. Den mest udbredte retlige mangel er manglende sagsoplysning, men der ses også andre mangler, såsom mangelfuld begrundelse, manglende eller forkert hjemmel, forkert vurdering og manglende partshøring. Hvis de gennemgåede sager var blevet påklaget, ville Ankestyrelsen have stadfæstet 55 procent af sagerne. Barometrets resultater ligger dermed tæt på tendensen i Ankestyrelsens klagesagsbehandling, hvor Ankestyrelsen i perioden 2020-2023 stadfæstede 60 procent af sagerne.
 
På børneområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune har Ankestyrelsen gennemgået fire sager fra Børn og Familie. I 50 procent af sagerne er der konstateret retlige mangler, hvilket er sammenligneligt med både typer og antallet af mangler, der ses på landsplan.
Ringkøbing-Skjern Kommune har et politisk vedtaget serviceniveau for merudgiftsydelser (godkendt af Børne- og Familieudvalget i 2021). Dette bidrager til gennemsigtighed for borgerne og sikrer en ensartet sagsbehandling. 
For at sikre, at sagerne indeholder relevante og korrekte oplysninger, er de interne værktøjer til målgruppevurdering desuden blevet revideret. Det er blandt andet præciseret, at der skal indhentes oplysninger fra alle relevante fagpersoner, og at barnet skal inddrages i sagsbehandlingen (jf. Barnet Lov § 5). Derudover er formuleringerne i anmodninger om statusattester fra læger og sygehuse blevet kvalificeret. Endelig deltager Børn og Familie i den tværkommunale taskforce på handicapområdet med det formål at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen.

Handicapsagsbarometeret på voksenområdet

voksenområdet på landsplan viser Handicapsagsbarometeret, at de retlige krav er overholdt i 87 procent af sagerne. Den mest udbredte mangel er manglende sagsoplysning, men barometeret viser også mangelfuld begrundelse, manglende hjemmel og forkert vurdering. Hvis de gennemgåede sager var blevet påklaget, ville Ankestyrelsen have stadfæstet 90 procent af sagerne. Til sammenligning har styrelsen stadfæstet 60 procent af de påklagede sager i perioden 2020-2023. Kommunerne laver altså færre fejl i den generelle sagsbehandling af dækning af merudgifter efter servicelovens § 100 end i de sager, der påklages. Dette kan ifølge Ankestyrelsen bl.a. skyldes, at der er stor  variation i kompleksiteten i sagerne på området, hvor de mange relativt simple sager sjældent påklages til Ankestyrelsen.

På voksenområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune har Ankestyrelsen gennemgået 4 sager fra
Handicap og Psykiatri. Ankestyrelsen har ikke fundet retlige mangler i afgørelserne i de 4 sager om
merudgiftsydelse. Handicap og Psykiatri samarbejder aktuelt med taskforcen på handicapområdet
(Ankestyrelsen og Socialstyrelsen) med det formål at styrke kvaliteten af sagsbehandlingen.
Myndighed i Handicap og Psykiatri har i forbindelse med task force-forløbet nedsat et særligt team,
som fremover varetager sagsbehandlingen af sager vedrørende merudgiftsydelse. Dette med henblik
på at samle erfaring og viden på færre medarbejdere og deraf styrke sagsbehandlingen yderligere på
området.

Lovforslag om ændring af merudgiftsydelse til kompensationsydelse

Folketinget arbejder på nogle mere enkle og gennemsigtige merudgiftsregler, som kan bidrage til at højne kvaliteten af kommunernes sagsbehandling. Regeringen har fremsat et lovforslag om en ny model for kompensationsydelsen (tidligere merudgiftsydelsen), som bl.a. handler om at indføre et ensartet og forenklet udmålingssystem på både børne- og voksenområdet. Lovforslaget er aktuelt ved at blive behandlet i Folketinget.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Handicapsagsbarometeret for 2024 måler på kommunernes retspraksis ift. merudgiftsydelsen til børn i servicelovens § 41 (nu barnets lovs § 86) og merudgiftsydelsen til voksne i servicelovens § 100.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.

Sagen overføres til orientering i Handicaprådet.

BilagBeslutning

Kopier link til punktet  -   Print

6: Nyt serviceniveau i Sundhedsplejen

Sagsnr: 25-010168

Sagsfremstilling

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en ny vejledning om forebyggende sundhedsydelser til børn, unge og deres forældre, der afløser den tidligere vejledning, der senest er justeret i 2019. Vejledningen indeholder en række nye anbefalinger, som kommunerne forventes at følge. Anbefalingerne har i praksis karakter af forpligtigelser til Sundhedsplejen, men der er endnu ikke en afklaring af, hvorvidt vejledningen udløser en kompensation til kommunerne via DUT-mekanismen til implementeringen. Det er derfor nødvendigt med en udvidelse af Sundhedsplejens budgetramme fra budgetåret 2026 og frem, hvis Ringkøbing-Skjern Kommune skal leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Den nye vejledning om forebyggende sundhedsydelser til børn, unge og deres forældre baserer sig på en omfattende revision af blandt andet:

  • Barnets Lov, januar 2024
  • Sundhedsreformen, Et sammenhængende nært og stærkt sundhedsvæsen, maj 2022
  • Ulighed i børns behandling, Sundhedsvæsenets kvalitetsinstituts rapport, januar 2025
  • Forebyggelsespakkerne, Sundhedsstyrelsen, 2018
  • Samarbejdsaftaler under Sundhedsaftalen (overvægt og amning) 2024-2027

I den nye vejledning lægges der øget vægt på, at Sundhedsplejen skal igangsætte indsatser, der er særligt målrettet børn og unge, som vokser op under sårbare eller belastende vilkår. Det kan for eksempel være:

  • Tidlig fødsel, lav fødselsvægt eller andre afvigelser i forhold til vægt og højde
  • Børn, der lever i familier med fattigdom, psykisk sygdom, misbrug eller vold
  • Børn, der indvandrer til Danmark med deres forældre
  • Skolevægring
  • Unges tidligere risikoadfærd

Derudover stilles der krav om, at alle børn i alderen 0-18 år niveauinddeles i fire niveauer. Niveauerne tager udgangspunkt i, hvilke indsatstyper det enkelte barn eller den enkelte unge har behov for, og fordeler sig således:

  1. Universelt niveau- Kommunens generelle sundhedsfremmende ydelser
  2. Behovsindsats - Sundhedsfaglige problemstillinger (for eksempel fejludvikling)
  3. Udvidet indsats - Inddragelse af tværprofessionelle samarbejdspartnere
  4. Indgribende tværprofessionelle indsatser

Formålet er at styrke den tidlige opsporing, sikre rettidig støtte og fremme tværfagligt samarbejde omkring barnet og familien.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Viden og Strategi, Økonomi bemærker, at en udvidelse af Sundhedsplejens budgetramme med 3,7 fuldtidsstilling giver en merudgift på 2,2 mio. kr. 

Alternativet til en opnormering på 3,7 fuldtidsstilling er, at der ses på Sundhedsplejens nuværende opgaveportefølje. Sundhedsplejen løser i dag opgaver, som ikke er lovbestemte, og som derfor kan udfases. 

Det bemærkes herudover, at der i opnormeringen på 3,7 fuldtidsstilling er truffet nogle beregningsmæssige forudsætninger, som betyder, at stillingerne er et udtryk for "bedste bud" på nuværende tidspunkt. Her tænkes blandt andet på forudsætningen om antallet af børn, som har behov for en indsats på mono- eller tværfagligt niveau og antallet af gravide.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget tager stilling til, om sagen skal indgå i budgetprocessen for 2025. 

BilagBeslutning

Kopier link til punktet  -   Print

7: Afrapportering på Social - og Boligstyrelsens centrale udmelding vedrørende gravide med skadeligt rusmiddelbrug

Sagsnr: 25-010299

Sagsfremstilling

Den centrale udmelding fra Social- og Boligstyrelsen

Social- og Boligstyrelsen har med servicelovens § 13 b, stk. 2 og 3 kompetence til at udmelde målgrupper og særlige indsatser til kommunerne, hvis styrelsen vurderer, at der er behov herfor. Social- og Boligstyrelsen har de seneste år af flere omgange været i dialog med kommunerne om målgruppen af udsatte gravide kvinder med et skadeligt rusmiddelbrug og om behovet for døgnbehandlingsindsatser til målgruppen.

I maj 2024 har Social- og Boligstyrelsen bedt kommunerne om at udarbejde et løsningsforslag vedrørende tilbud om døgnbehandlingsindsatser i den enkelte region til målgruppen af udsatte gravide kvinder med et skadeligt rusmiddelbrug. Det er vurderet, at der skulle udarbejdes en afrapportering på tværs af alle 98 kommuner.

Der har været nedsat en administrativ styregruppe og arbejdsgruppe på tværs af de fem KKR-områder. Styregruppen er enig om, at målgruppen af udsatte gravide med rusmiddelbrug er en sårbar gruppe, der har brug for specialiseret hjælp. Afrapporteringen fra styregruppen og arbejdsgruppen er blevet godkendt i de fem KKR-områder i april 2025 og sendes derefter til orientering i kommunerne.

Når afrapporteringen er politisk behandlet i alle 98 kommuner, sendes den til Social- og Boligstyrelsen.

Afrapportering fra kommunerne som besvarelse af den central udmelding

Der er udarbejdet en kommunal afrapportering på Social- og Boligstyrelsens centrale udmelding vedrørende sårbare gravide med rusmiddelbrug. Afrapporteringen lægger op til, at opgaven med etablering- og drift af døgnbehandlingstilbud til målgruppen placeres i Familieambulatorierne i regionerne. Danske Regioner har tidligere har præsenteret et udspil vedrørende dette.

Forslaget om en løsning i regi af Familieambulatorierne har baggrund i, at målgruppen af gravide med et skadeligt rusmiddelbrug først og fremmest er hjemmehørende på sundhedsområdet. Målgruppen vil kunne modtage en højt specialiseret, tværfaglig og individuel indsats i Familieambulatorierne.

Kommunerne anerkender i afrapporteringen, at målgruppen findes, men at der er meget få borgere i målgruppen i den enkelte kommune. Kommunernes primære faglighed i forhold til målgruppen består i at sikre misbrugsbehandling samt støtte op om en helhedsorienteret og højt faglig sundhedsindsats i samarbejde med Familieambulatorierne. Opgaven med at tilbyde en højt specialiseret døgnbehandlingstilbud er således ikke en kommunal opgaven men en regional opgave.

Kommunerne har derfor valgt ikke at komme med input til dimensionering, placering og indretning af døgntilbuddene, da Social- og Boligstyrelsens bør konkretisere dette i samspil med Familieambulatorierne og Sundhedsstyrelsen.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Social- og Boligstyrelsen har med servicelovens § 13 b, stk. 2 og 3 kompetence til at udmelde målgrupper og særlige indsatser til kommunerne, hvis styrelsen vurderer, at der er behov herfor.

Økonomi

Kommunerne lægger i forslaget op til, at et døgntilbud til målgruppen af udsatte gravide kvinder med et skadeligt rusmiddelbrug etableres ved statslig finansiering.

Effektvurdering

Målgruppen af gravide med et skadeligt rusmiddelbrug vil kunne modtage en højt specialiseret, tværfaglig og individuel indsats, hvis der bliver etableret et døgnbehandlingstilbud i regi af Familieambulatorierne i regionerne.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget tager orienteringen til efterretning.

BilagBeslutning

Kopier link til punktet  -   Print

8: Etablering af STU-huset i nye rammer på Lønborgvej

Sagsnr: 22-027389

Sagsfremstilling

Til mødet i Børne- og Familieudvalget den 19. marts 2025 havde Ejendomscentret fået udarbejdet tre forslag til, hvorledes STU-huset kunne etableres i samme bygningskompleks som Skjernåskolen på Lønborgvej i Tarm. Et flertal i Byrådet stemte den 8. april for et forslag om, at en af de beskrevne modeller skal danne grundlag for den videre planlægning og for udarbejdelse af et anlægsforslag til budgetlægningen. Børne- og Familieudvalget skal på den baggrund tage stilling til, hvilken af modellerne der skal arbejdes videre med.

I de tre analysemodeller placeres afsnittet til STU-huset forskellige steder i bygningskomplekset men
i alle tilfælde med egen indgang og parkeringsplads. Der er oprindeligt reserveret 69 mio. kr. til
ombygning af Lønborgskolen ud af de i alt 156 mio. kr., som Byrådet har aftalt at anvende på
skoleprojekterne i Skjern og Tarm. De forventede meromkostninger ved at etablere STU-huset på
Lønborgvej udgør henholdsvis 4,4 mio. kr., 5,8 mio. kr. og 12,9 mio. kr. for model 1, 2 og 3.

Materialet med de tre modeller har været udsendt til høring hos Skjernåskolens bestyrelse og Specialbørnehavens forældrebestyrelse og i det fælles MED-udvalg for STU-huset, Skjernåskolen og Specialbørnehaven. Høringssvarene er vedlagt som bilag til punktet.

Både forældrebestyrelserne og MED-udvalget anbefaler, at model 3 skal danne grundlag for den videre planlægning og for udarbejdelse af et anlægsforslag til budgetlægningen. Det anføres, at denne model bedst tilgodeser ønsket om en løsning for STU-huset, som adskiller sig i det visuelle udtryk fra specialskolen og specialbørnehaven med signaler om ungdomsuddannelse og ungdomsmiljø. STU-huset får egen indgang, faglokaler og udearealer. Med valg af model 3 vil skolen og Specialbørnehaven stadig skulle afgive arealer til STU-huset, men basislokalerne vil i mindre grad blive inddraget i denne model.

Repræsentanter fra administrationen deltager ved punktet.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Viden og Strategi, Økonomi har ingen yderligere bemærkninger. 

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstillinger, at Børne- og Familieudvalget tager stilling til, hvilken af de 3 modeller der skal danne grundlag for den videre planlægning og for udarbejdelse af anlægsforslag til budgetlægningen.

BilagBeslutning

Kopier link til punktet  -   Print

9: Ansøgning om opbakning til deltagelse i forsøgsordning om skolemad

Sagsnr: 25-010149

Sagsfremstilling

Skolerne i Hvide Sande og Fjelstervang ønsker at deltage i den nationale forsøgsordning for skolemad. For at kunne deltage kræves kommunalpolitisk opbakning.

Formål med forsøget

Formålet med forsøgsordningen er at indsamle viden og erfaringer om:

  • Forskellige måder at organisere skolemadsordninger på.

  • Skolemads betydning for elevernes sundhed, læring og trivsel.

Et centralt element er at styrke fællesskabet blandt eleverne gennem fælles frokostmåltider.

Betingelser for deltagelse

  • Brugerbetaling: Ved udtrækning fastsættes en brugerbetaling pr. barn pr. måltid på enten 0 kr., 15 kr. eller 25 kr.

  • Måltidets værdi: Hvert måltid skal have en værdi på 53 kr., hvoraf 15 kr. skal være råvarekost.

  • Finansiering:

    • Differencen mellem måltidets værdi og forældrenes eventuelle betaling finansieres af en statslig pulje.

  • Opbakning uanset brugerbetalingsniveau:

    • Det er frivilligt for familierne, om de vil benytte ordningen.

    • Skolen kan trække sig fra forsøget, men der forventes opbakning til deltagelse uanset brugerbetalingsniveau.

Organisering på de to skoler

  • Levering af mad:

    • Begge skoler ønsker maden leveret udefra.

    • Eleverne kan involveres i servering, opdækning, fællesspisning, oprydning osv.

  • Deltagende trin:

    • Hvide Sande Skole: Ønsker deltagelse med enten indskoling, mellemtrin eller udskoling

    • Fjelstervang Skole: Kan deltage med hele skolen grundet elevtal under 50 pr. trin.

Betaling

  • Skolerne har ingen udgifter forbundet med at deltage i forsøget. Maden m.m. betales med midler fra den statslige pulje og eventuelt af forældre. 

Tidsplan

  • Skolerne får svar på udtrækning i første halvdel af juni 2025.

  • Forsøget løber fra skoleåret 2025/2026 til og med første halvdel af skoleåret 2028/2029.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger. 

Økonomi

Viden og Strategi, Økonomi bemærker, at ordningen er økonomisk neutral for de deltagende skoler, for så vidt angår udgiften til maden, forudsat indkøbet kan holdes indenfor 53 kr. pr. elev pr. skoledag.

Skolens tidsmæssige forbrug på ordningen skal afholdes indenfor skolens almindelige budgetramme. 

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om eventuel kommunalpolitisk opbakning til skolernes deltagelse.

BilagBeslutning

Kopier link til punktet  -   Print

10: Budgetopfølgning pr. 30. april 2025 på Børne- og Familieudvalgets område

Sagsnr: 24-024914

Sagsfremstilling

Budgetopfølgningen pr. 30. april 2025 på Børne- og Familieudvalgets område udviser et forventet mindreforbrug på 2,05 mio. kr., hvilket er et mindreforbrug på 0,6 mio. kr. i forhold til forrige budgetopfølgning.

Det samlede mindreforbrug fordeler sig på:

  • Dagtilbud og Undervisning - mindreforbrug på 4,6 mio. kr.
  • Børn og Familie - merforbrug på 2,55 mio. kr.

Dagtilbud og Undervisning

Beløb i hele 1.000 kr.
- = merindtægt/mindre forbrug
+ = mindre indtægt/merforbrug

Korrigeret
budget
2025 ekskl. Overførsler

Forventet regnskab 2025

Afvigelse

Afvigelse
sidste måned

Dagtilbud og Undervisning - central

221.441

216.841

-4.600

-4.000

Undervisning

 

 

 

 

Specialundervisning/støtte

8.995

7.995

-1.000

-1.000

STU, FGU og KUI*

30.620

27.020

-3.600

-3.600

Fri- og efterskoler + 10. kl. UCRS

95.570

95.570

0

0

Fælles udgifter/indtægter

19.991

19.591

-400

-400

Dagtilbud

 

 

 

 

Dagtilbud/SFO - flere/færre børn

-49.179

-49.779

-600

0

Private tilbud - flere/færre børn

49.069

49.869

800

0

Dagplejen

37.010

36.210

-800

0

Fælles udgifter/indtægter

7.241

7.241

0

0

Undervisning/dagtilbud

 

 

 

 

Mellemkommunal - almen

2.674

3.674

1.000

1.000

Befordring - special

19.450

19.450

0

0

Dagtilbud og Undervisning - Decentrale enheder

694.975

683.039

-11.936

-11.936

Dagtilbud og Undervisning i alt

916.416

899.880

-16.536

-15.936

*STU = Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse, FGU - Forberedende GrundUddannelse, KUI - den Kommunale UngeIndsats

Mindreforbruget på 0,6 mio. kr. skyldes følgende:

  • mindreforbrugpå 1,4 mio. kr. som følge af færre børn i kommunale dagtilbud herunder i dagplejen end forudsat ved budgetlægningen.
  • merforbrug på 0,8 mio. kr. som følge af flere børn hos private passere og flere børn i tilskudsordningen - tilskud til pasning af egne børn

Børn og Familie

Beløb i hele 1.000 kr.
- = merindtægt/mindre forbrug
+ = mindre indtægt/merforbrug

Korrigeret
budget
2025 ekskl. Overførsler

Forventet
regnskab
2025

Afvigelse

Afvigelse
sidste måned

Børn og Familie - central

133.864

136.414

2.550

2.550

Anbringelser

103.680

106.880

3.200

2.400

Investeringsstrategi

-7.632

-32

7.600

7.600

Central refusionsordning SDE

-9.429

-14.429

-5.000

-5.000

Øvrige foranstaltninger

4.768

4.768

0

0

Forebyggende foranstaltninger

32.809

31.709

-1.100

-1.100

Sikrede institutioner

3.663

2.863

-800

0

Enkeltydelser/tabt arbejdsfortjeneste

6.005

4.655

-1.350

-1.350

Børn og Familie - decentrale

105.522

104.578

-944

-944

Børn og Familie - i alt

239.386

240.992

1.606

1.606

Resultatet er det samme som ved forrige budgetopfølgning. Dog skal nævnes, at der er følgende ændringer:

  • merforbrug på 0,8 mio. kr. på anbringelsesområdet som følge af stigende udgifter i enkelte sager
  • mindreforbrug på 0,8 mio. kr. til sikrede institutioner. Der er p.t. ingen anbragt på sikrede institutioner. Der er dog fortsat medregnet et forbrug på 1,2 mio. kr. på området til kommende anbringelser. 

Investeringsstrategien.

Ved tidligere budgetopfølgninger er det oplyst, at arbejdet med de enkelte delelementer i investeringsstrategien er igangsat. Dette gør sig fortsat gældende. Dermed er den indarbejdede reduktion på 7,6 mio. kr. fortsat medtaget i budgetopfølgningen som et merforbrug.

Som det fremgår af nedenstående oversigt forventes det, at der pr. maj måned 2025 vil være 127 anbringelser. Det er 3 mere end budgetlagt. Forventningen til antallet af anbringelser hele året er på nuværende tidspunkt opgjort til 125,8 helårsanbringelse. Derfor forventes anbringelsesbudgettet at udvise et merforbrug på 3,2 mio. kr.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Viden og Strategi, Økonomi har følgende bemærkninger:

Budgetopfølgningen pr. 30. april 2025 for Børne- og Familieudvalget ser således ud inklusiv de decentrale enheder.

Beløb i hele 1.000 kr.
- = merindtægt/mindre forbrug
+ = mindre indtægt/merforbrug

Overførsler fra 2024 til 2025

Korrigeret
budget
2025 ekskl. overførsler

Forventet
regnskab
2025

Afvigelse

Afvigelse
sidste måned

Børne- og Familieudvalget

29.226

1.155.802

1.140.872

-14.930

-14.330

Centrale

2.530

355.305

353.255

-2.050

-1.450

Dagtilbud og Undervisning

2.530

221.441

216.841

-4.600

-4.000

Børn og Familie

0

133.864

136.414

2.550

2.550

Decentrale

26.696

800.497

787.617

-12.880

-12.880

Dagtilbud og Undervisning

22.215

694.975

683.039

-11.936

-11.936

Børn og Familie

4.481

105.522

104.578

-944

-944

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget tager budgetopfølgningen til efterretning.

BilagBeslutning

Kopier link til punktet  -   Print

11: Gensidig orientering

Sagsnr: 24-025729

Sagsfremstilling

1.
Orientering om anlægsprojekter v/styregruppeformændene. 

2.
Orientering om kommende sager til Børne- og Familieudvalget. 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Kopier link til punktet  -   Print

12: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning
Kontaktoplysninger
Dagtilbud og Undervisning, Sekretariatet
Dagtilbud og Undervisning, Sekretariatet
Dyrvigsvej 9
6920 Videbæk