Referat: 15. maj 2023 kl. 18:00

Sdr. Vium, Esbølvej 9, Sdr. Vium, DK-6893, Hemmet
Landdistriktsrådet

Deltagere

  • Irene Lund Pedersen
  • Jens Mortensen
  • Dan K. Jørgensen
  • Bjarne Svendsen
  • Dennis Barbesgaard
  • Jens Erik Damgaard
  • Jes Nissen
  • Rita Byskov
  • Marie Kamp From
  • Henrik Hammelsvang
  • Marie Nielsen
  • Irvin Christensen

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af referat fra sidste møde

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Godkendelse af referat fra sidste møde i Landdistriktsrådet.

Indstilling

Det indstilles, at referatet godkendes.

BilagBeslutning

Godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

2: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Indstilling

Det indstilles, at dagsorden godkendes.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

3: Orientering fra Landdistriktsrådets formand

Sagsnr:

Sagsfremstilling

  1. Til orientering er den nye ansøgningsrunde for LAG midler netop igangsat. Vi forsøger at bistå LAG i Ringkøbing-Skjern med information til sognene, så det gode budskab kommer så langt ud som muligt. Se bilag.
  2. I sidste møde besluttede vi at sende et brev til Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune med en opfordring til at gøre Folketinget opmærksom på landdistrikter og landsbyers udfordringer i anledning af varmeforsyningsprisernes himmelflugt. Umiddelbart efter mødet kom Landdistrikternes Fællesråd på banen med det samme budskab, ligesom det er drøftet i en temadag i Folketinget, hvor vores eget rådsmedlem Jes Nissen fra Borris deltog. Ydermere er der afholdt en temaaften for sognene i marts i Ringkøbing-Skjern Kommune. I mødet drøftedes resultatet af en række indledende screeninger i landsbyer og større institutioner. Formanden vurderer på baggrund af ovenstående aktiviteter, at et brev til Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune for nuværende ikke er aktuelt. Vores Byråd er i øvrigt ikke herre over de høje rådgivnings- og materiale priser pt. https://www.rksk.dk/om-kommunen/planer-og-kort/varmeinfo
  3. Kort refleksion omkring vores områdemøder, som netop er gennemført. Alle ideer er indsamlet og bringes i spil i forhold til udmøntningen af den netop vedtagne nye Landdistriktspolitik og tilknyttede handlingsplan. Se bilag.
  4. Landdistriktsrådets årsmøde ligger den 1. november 2023. Vi har tre frivillige på valg, så der er god grund til at følge op på sognene i forhold til at gøre sig klar med kandidater og stedfortrædere. Opfordring til de områdeansvarlige om at række ud som opfølgning på de nyligt afholdte områdemøder.  Vi skal også have fastlagt et tema for årsmødet. Forslag modtages gerne, så vi kan have et konkret forslag til årsmødet med i august mødet. 

         

 

BilagBeslutning

Formandens orientering blev taget til efterretning. Landdistriktsrådet er fortsat stemt for at skrive det påtænkte brev til Byrådet om vedblivende at holde fokus på landsbyernes situation omkring varmeforsyningen. Administrationen udfærdiger udkast til formandsskabets godkendelse.

Kopier link til punktet  -   Print

4: Hvilke priser er der for vores landsbyer at gå efter?

Sagsnr: 23-008915

Sagsfremstilling

Hvordan bidrager vi til, at landsbyerne får søgt diverse landsbypriser og dermed opnår både hæder og gode penge? Vi henleder landsbyernes opmærksomhed på mulighederne i nyhedsbreve - måske vi skal prikke lidt mere fremover og tilbyde mere ansøgningssupport.

Baggrund

Rådet har ved tidligere lejligheder drøftet, hvordan vi kan motivere vores landsbyer til at søge diverse priser:

  1. Landdistrikternes Fællesråds pris på 50.000 kr. (deadline for ansøgning er 14. juni 2023) https://www.landdistrikterne.dk/aarets-landsby/ 
  2. Region Midt´s Landsbypris på 150.000 kr. LAG i Ringkøbing-Skjern Kommune indstiller
  3. og Ringkøbing-Skjern Kommune supplerer med 25.000 kr. til den indstillede landsby. Deadline passeret i 2023. Deadline for ansøgningen til 2024-prisen er formodentlig 1. februar 2024
  4. Indenrigs- og Boligministeriets Landdistriktspris, 1. præmie på 15.000 kr.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger. 

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Til drøftelse.

BilagBeslutning

Landdistriktsrådet besluttede sig for at opfordre Borris til at søge Landdistrikternes Fællesråds pris. Deadline 14. juni 2023. Administrationen tilbyder support til ansøgningen. 

I god tid inden ansøgningsfristen til Region Midt´s Landsbypris i 2024 drøftes potentielle kandidater i Ringkøbing-Skjern Kommune. Kandidaterne tilbydes support til ansøgningen. 

Kopier link til punktet  -   Print

5: Besøg af Jacob Muldkjær i Landdistriktsrådet

Sagsnr: 23-008907

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget har godkendt ansøgningen om mere tid til direktøren for Ringkøbing Fjord Handelsråd. Direktør Jacob Muldkjær medvirker i mødet for at fortælle om den øgede indsats og ønsket om at nå længere ud i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Baggrund

Implementeringen forventes i den kommende tid at komme til at handle om

  • involvering i projektansøgning til regionalfondsprojektet "Udvikling af bæredygtige og levende bymidter"
  • indlede dialog med Landdistriktsrådet om mulig support til handelserhvervet i landsbyer og landdistrikter
  • at implementere indsatser under den nyligt indgåede klimapartnerskabsaftale imellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Ringkøbing Fjord Handelsråd
  • fortsat at drive nuværende lokale projekter med 1:1 håndholdt vejledning i digital tilstedeværelse og forretningsudvikling
  • at deltage i indsatser der sikrer fastholdelse og rekruttering af arbejdskraft til erhvervet
  • tiltrækning af handelsvirksomheder til kommunen

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Vedrørende opnormering af handelsdirektørstillingen bemærker Jura, at handelsdirektørens
arbejde består i opgaver, som kommunen lovligt kan støtte. Det er et krav for kommunens
støtte, at handelsdirektørens arbejde er rettet mod en åben kreds af aktører og ikke kun er for
foreningens medlemmer.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Fokus på support til detailhandlen i landdistrikterne formodes at give en positiv afsmitning på omsætningen

Indstilling

Administrationen indstiller, at Landdistriktsrådet medvirker til at kvalificere indsatsten og løbende følger op på den igangsatte dialog med Ringkøbing Fjord Handelsråd

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Ringkøbing Fjord Handelsråds tilbud om support til detailhandlen i landdistrikterne blev drøftet. Landdistriktsrådet tilbyder support i forbindelse med formidling af budskabet om, hvad Handelsrådet kan tilbyde. Handelsrådet udarbejder udkast til formidling. Handelsrådet inviteres til at deltage i efterårets temadag for landsbyer og landdistrikter. Der sigtes efter den 6. september. 

Kopier link til punktet  -   Print

6: Borgerinddragelse i fremtidens VE-anlæg

Sagsnr: 23-007562

Sagsfremstilling

 

Landdistriktsrådet besluttede i sommeren 2022 at klimadagsordenen og særligt inddragelse af borgerne i forbindelse med nye VE-anlæg skal på dagsordenen i møderne fremover. Det sker under overskriften "Hvordan kan Landdistriktsrådet bidrage til maksimal inddragelse og rettidig kommunikation omkring nye projekter". I dette møde orienteres om Klimarådets arbejde med temaet borgerinddragelse. Efterfølgende drøfter Landdistriktsrådet, hvordan rådet kan bidrage til indsatsen.

Baggrund: 

 I 2008 nedsatte Byrådet det lokale Klimaråd til at vejlede Byrådet. (Dengang kaldet Energirådet.)

Her er Klimarådets anbefalinger og forslag til at øge den lokale opbakning til fremtidens Vedvarende-Energianlæg. Klimarådet og en nedsat arbejdsgruppe har på fem møder drøftet, hvordan accepten af Vedvarende Energianlæg kan fremmes via øget lokal værdiskabelse til borgerne. Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får her til orientering/drøftelse esensen af Klimarådes arbejde. Se bilag. 

Danmark har forpligtet sig på den international Paris-aftale. Det samme har Ringkøbing-Skjern Kommune via DK2020.
I den forbindelse er der høje nationale forventninger og mål om opstilling af yderligere vedvarende energianlæg (VE-anlæg) i kommunerne, som skal gøre Danmark uafhængig af fossil brændsel og sikre grøn forsyningssikkerhed.
Mange borgere i kommunen har forståelse for dette behov, og opbakning til opsætningen af energianlæg i kommunen er formentligt vokset i takt med Ruslands krig i Ukraine. 
Der opleves dog fortsat en modstand mod opstilling af energianlæg, idet mange borgere ikke forstår, hvorfor energianlæg netop skal placeres i deres nærområde og hvilken indvirkning anlægget vil have.

I den forbindelse har Klimarådet i Ringkøbing Skjern kommune nedsat en arbejdsgruppe, der har arbejdet med forslag til, hvordan kommunen og myndighederne kan øge den lokale opbakning til nye energianlæg. Arbejdsgruppen har udarbejdet en række punkter, som Klimarådet efterfølgende har bearbejdet. Resultatet af det samlede arbejde, er dette dokument, se bilag, som beskriver en række anbefalinger efterfulgt af nogle forslag til, hvordan Ringkøbing Skjern kommune eventuelt kan arbejde videre herfra.
Borgerne har ofte en bredere accept af de små og lokalt ejede anlæg, da værdien er tydeligere end ved større og ofte ”udefrakommende” anlæg. Klimarådets anbefalinger bør derfor som udgangspunkt betragtes i forhold til de større VE-anlægsprojekter.
Klimarådet har beskæftiget sig med anbefalinger der ligger uden for al nuværende lovbestemt kompensation og puljeordning herunder blandt andet eksisterende Grøn Pulje. Anbefalingerne skal derfor betragtes som ekstra værdiskabelse ud over det lovbestemte.

Klimarådet har valgt at dele begrebet lokal værdiskabelse op i to:

  1. Økonomisk værdiskabelse
    Denne værdiskabelse er den rent penge-baseret værdiskabelse. Den består blandt andet af direkte kompensation til naboer, gratis andele, købsordning, afkast pr. produceret kWh, lokale puljer og lignende.
  2. Ikke-økonomisk værdiskabelse
    Denne værdiskabelse er den værdi et anlæg kan tilføre til enten et lokalområde og/eller til kommunen som helhed. Det kan fx være initiativer til øget biodiversitet og natur, rekreative områder og installationer, skovrejsning, oplysning og undervisning, sundhed, klimatilpasning og lignende.

Definition af borgergrupper:
I Klimarådets arbejde har det været vigtigt at få defineret de 3 borgergrupper, som rådets anbefalinger omtaler, nemlig Naboer, Lokalområdet og Alle borgere i kommunen. Definitionen er visualiseret og beskrevet i dokumentet. Se bilag.

Klimarådets anbefalinger:
Det er Klimarådets overordnede anbefaling, at øget lokal værdiskabelse og tidlig borgerinddragelse vil fremme borgernes accept af energianlæg.
Klimarådet vurderer, at mange borgere i kommunen, som sådan ikke har noget imod opstilling af VE-anlæg, men de har noget imod anlægget, hvis de ikke får et afkast og oplever øget værdi som resultat af det opstillede anlæg, samt får medindflydelse. Det handler derfor grundlæggende om, hvordan kommunen og myndighederne formår at få borgerne til at se og opnå gevinsterne frem for ulemperne.
Dette mener Klimarådet kan ske gennem anbefalinger 1-11 oplistet i bilaget:
F.eks. anbefaling nr. 6:

I forbindelse med projektansøgninger til energianlæg bør udviklerne redegøre for projektets værdiskabende effekter, både kvalitative og kvantitative. Det kan f.eks. være inden for følgende emner:
a. Energi og klima (fx produktion i kWh og CO2-reduktion, livscyklusanalyser4 osv.)
b. Erhvervsudvikling og antal arbejdspladser (f.eks. følge-erhverv, grønne jobs, osv.)
c. Natur (Biodiversitet, faunapassager, klimatilpasning osv.)
d. Multifunktionel arealanvendelse
e. Økonomisk værdiskabelse
f. Bidrag til lokalt forbrug. (F.eks. varme, el, fællesforeninger, forsyningssikkerhed osv.)
g. Transport og infrastruktur (F.eks. ladestandere, cykelstier, delebiler, samkørsel, internet osv.)
h. Almennyttige formål. (F.eks. uddannelse, bynær skov, badesøer, deløkonomiske tiltag osv.)
i. Kommunens økonomi (F.eks. selskabsskat osv.)
j. Eventuelt andet

Forslag til det videre arbejde:
Borgerne vil ofte betragte sig selv som amatører imod et stort og professionelt udvikler-selskab. Det er derfor vigtigt at borgerne får en ligeværdig, professionel rådgivning.

Klimarådet foreslår derfor, at Ringkøbing Skjern kommune undersøger muligheden for, at facilitere og finansiere en ekstern rådgiver til borgerne i forbindelse med VE-anlægsprocesser. Det er vigtigt at den eksterne rådgiver er uvildig og kommunen bør undersøge om finansieringen kan ske gennem den eksisterende Grøn Pulje.

Fællespulje: Klimarådets vurdering er, at det er vigtigt at de penge som et VE-anlæg generer til borgergrupperne, hurtigt og effektivt kommer ud at arbejde, så de opfylder kravet om lokal værdiskabelse.

I bilag er til inspiration også vedlagt en liste med VE-afkastmodeller.

Alle Klimarådets anbefalinger 1-11 og forslag 1-5 bedes nærlæst som et samlet hele. Se bilag.

Klimarådet vil fortsat have fokus på udviklingen i forholdet mellem energianlæg og værdiskabelse, men opfordrer Ringkøbing Skjern kommune til, at de for nuværende beskrevne anbefalinger og forslag medtages i både den nuværende politiske beslutningsproces, men også anvendes som fagligt grundlag for debatten fremadrettet. Klimarådets medlemmer deltager gerne i denne debat.

 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Klimarådet har ikke forholdt sig til juridiske aspekter og begrænsninger i anbefalingerne, ligesom rådet heller ikke har forholdt sig til implementeringen af anbefalingerne i kommunens forvaltning og byrådets arbejde.

Økonomi

Klimarådet foreslår, at Kommunen undersøger om ekstern professionel rådgiver til borgerne i forbindelse med VE-anlægsprocesser kan finansieres gennem den eksisterende Grøn Pulje.

Grøn Pulje-midler kan man søge og anvende til projekter til gavn for naboer til vedvarende energianlæg og til gavn for lokalsamfundet generelt.
Midlerne i Grøn Pulje kan man anvende til mange forskellige formål, herunder grønne tiltag, landskabelige rekreative eller kulturelle formål etc.
Opstillere af vedvarende energianlæg indbetaler midler til puljen i forbindelse med igangsætning af energianlæg.

Her er link til Grøn Pulje i Ringkøbing-Skjern Kommune: Grøn Pulje

Effektvurdering

Nyeste IPCC rapport:

Den helt overordnede konklusion er, at Parisaftalens mål om at holde den globale temperaturstigning til et godt stykke under 2 °C og gerne 1,5 °C teoretisk stadig kan nås. Dette mål er dog voldsomt udfordret, og det kræver massiv, hurtig og seriøs handling på tværs af lande og sektorer, hvis målet skal holdes i live.

Rapporten understreger samtidig, at hvert ton og hver decimal tæller i den globale temperaturstigning, da alle risici for klimaskader er større, sker hurtigere og ved lavere temperaturer end hidtil antaget. En tidlig og hurtig indsats for at reducere drivhusgasudledningen kan derfor betale sig, og det understreges i rapporten, at vi i dag kender løsningerne, der skal i spil, for at modvirke klimakrisen.

Værdiskabelse til borgene i Ringkøbing-Skjern Kommune:
Vindmøller og solceller er nu blandt verdens absolut billigste teknologier til at fremstille energi. Og VE-anlæg på land vil alt andet lige være billigere end VE-anlæg på havet.
Klimarådet vurderer at værdiskabelse fra VE-anlæg, som kommer borgerne til gavn vil øge accepten af VE-anlæg i Ringkøbing-Skjern Kommune. Værdiskabelserne er både økonomiske og ikke-økonomiske og kan have stor betydning for borgerne. Værdiskabelserne kan synliggøres og fremmes via Klimarådets anbefalinger 1-11 samt forslagene 1-5.

 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Landdistriktsrådets drøfter indsatsen og anvender orienteringen til forberedelse af temadagen i september.

BilagBeslutning

Borgerinddragelse i fremtidens VE-anlæg bliver et tema på temadagen den 6. september.

Klimarådets medlemmer Marie Kamp From, Irene Lund Pedersen og Irvin Christensen (som også er medlemmer af Landdistriktsrådet) inddrages i planlægningen af temadagen sammen med formand Bjarne Svendsen og Jes Nissen.

Kopier link til punktet  -   Print

7: Mobilitet i landdistrikterne

Sagsnr: 21-027582

Sagsfremstilling

Landdistriktsrådet anmodes om at tage initiativet i den kommende proces omkring løsningen af mobilitetsudfordringer og behovet for øget samkørsel med afsæt i den offentlige trafiks begrænsninger. Sagen tilgår også Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget i det ordinære møde den 22. maj.

Baggrund

Mange regionale busruter står overfor besparelser, og også i Ringkøbing-Skjern Kommune er der udsigt til færre afgange. Helt konkret har Region Midt vedtaget en besparelse på 41,2 mio. kr. umiddelbart før årsskiftet 2022-2023. Det betyder, at 35 busruter i regionen berøres, og at fire ruter helt ellers delvis mister det regionale tilskud. Den kollektive trafik er under pres i landdistrikterne, og det forventes ikke, at presset bliver mindre i de kommende år. Med andre ord er der behov for løsninger, som sikrer, at borgerne fortsat kan komme fra A til B, også selvom man ikke har en eller flere biler i husstanden, hvilket er helt almindeligt.

Det er en udfordring at bevæge sig rundt i kommunen uden en bil, særligt hvis man er bosat i landdistrikterne. Med forringelser på den kollektive trafik kan det være lige til for familier at løse sine mobilitetsproblemer ved at anskaffe flere biler til husstanden. Der kommer flere og flere biler på de danske veje, og flere af dem tilhører ejere på samme adresse. I Ringkøbing-Skjern Kommune har 27% af familierne to eller flere biler. Samtidig er transporten den eneste kategori i kommunens klimaregnskab, der er steget siden baseline-året 1990, og den tendens forventes at fortsætte.

Fra benzin- og dieselbiler til El-biler

Der forventes over de nærmeste år en høj grad af omstilling fra fossilbiler til elbiler. Der er stadig mange ting, der taler for at hjælpe borgerne til at dække deres transportbehov på anden vis, end ved at købe bil nummer to eller tre. Dels kræver det mange ressourcer at producere og købe en bil, uanset om den kører på el eller diesel, og dels kan der være problematikker omkring trængsel og parkering, særligt i byerne, der kan afhjælpes ved fokus på andre transportformer. Der kan også være særlige mobilitetsproblematikker forbundet med de unge under 18, der ikke på egen hånd kan transportere sig rundt i bil. 

Ringkøbing-Skjern Kommunes klimapolitik

Kommunens klimapolitik har ambitiøse mål for omstillingen af transporten. I 2030 skal udledningen fra transport være faldet med 70% ift. 1990, og i 2040 er målet en 100% fossilfri transport.
I kommunens klimahandlingsplan er beskrevet flere tiltag omkring grøn mobilitet, blandt andet kampagner for grøn transport og udarbejdelse af en grøn mobilitetsplan med inddragelse af flere aktører.

Landdistriktspolitikken

Ligeledes taler den nye landdistriktspolitik ind i problematikken. I målsætning 4, indsats 4, i den nye landdistriktspolitik for årene 2023-2027 lyder det:

Vi vil støtte op om mobilitetsprojekter i landdistrikterne i bestræbelserne på at udvikle og styrke nye muligheder for at komme fra A til B i kommunen. Det kan f.eks. ske gennem initiativer omkring udbredelse af flere delebiler og udbredelse af samkørsels apps.

Proces er igangsat

Administrationen har på den baggrund igangsat et arbejde omkring samkørsel, der indtil videre har omhandlet indsamling af data samt dialog med forskellige udbydere af mobilitetsløsninger. De indsamlede data tænkes anvendt i dialogen med Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget, Landdistriktsrådet og BYFORA (styregruppen for de fem centerbyer) med henblik på at sikre størst mulig fokus på mobilitet og samkørsel - herunder udvikle gode ideer til direkte anvendelse i vores store geografi i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Landdistriktsrådet vil gennemføre en temadag i efteråret, som omhandler bl.a. bosætning, mobilitet og samkørsel. Her vil Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget blive inviteret med sammen med BYFORA, så dialogen og udviklingen af de gode ideer omfatter både land og by og tillige ses som en konkret og praktisk udmøntning af Klimahandlingsplanens grønne tiltag. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Omkostningen til gennemførelse af temadagen i efteråret, hvor Landdistriktsrådet er vært,  finansieres af landdistriktsmidlerne. Specifikke tiltag, såsom samkørsels apps eller lignende og eventuelle omkostninger forbundet hermed, fremlægges i et senere dagsordenspunkt.

Effektvurdering

Indsatsen forventes at medvirke positivt til opnåelse af de ambitiøse klimamål i Ringkøbing-Skjern Kommune. Forudsætningen er et tæt parløb og en tværgående italesættelse mellem råd, udvalg og borgere i vores kommune. 

Indstilling

Administrationen indstiller,

  • at Landdistriktsteamet og Klimasekretariatet udfærdiger forslag til program til gennemførelse onsdag den 6. september fra kl. 16.00. 
  • Forslaget forelægges Landdistriktsrådets formand til godkendelse.
  • Hele rådet orienteres inden sommerferien (udgangen af juni 2023).

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Landdistriktsrådet besluttede, at temaet mobilitet og samkørsel bliver en del af temadagen for borger- og sogneforeningerne den 6. september. 

Kopier link til punktet  -   Print

8: Ansøgning til Landdistriktsrådet den 15. maj 2023

Sagsnr: 23-009943

Sagsfremstilling

Landdistriktsrådet har modtaget fire ansøgninger til mødet den 15. maj:

  1. Ansøgning fra Rækker Mølle Forsamlingshus til igangsætning af en proces, som kaldes "Mere Fællesskab i Rækker Mølle - Visionsplan". Ansøgningen handler om at køre en proces i byen for at skabe mere fællesskab mellem de forskellige foreninger. Der ansøges om 48.500 kr. 
  2. Lystbækforeningen søger midler til renovering af en lejet ejendom, hvor foreningen holder til huse. Hele renoveringsprojektet beløber sig til 1.2 mio. kr. Der søges Landdistriktsrådet om 85.000 kr. 
  3. Landsbyklyngen VestRum søger midler til etablering af et "Info-hus". Ansøgningen lyder på   20.000 kr. i alt.
  4. Hee Sogn søger 50.000 kr. til finansiering af indkøb af traktor og vogn til vedligeholdelse af grønne områder. Det samlede projekt er på 120.000 kr. De 70.000 kr. er fundet lokalt.

 

Se tildelingskriterier her: https://www.rksk.dk/om-kommunen/legater-priser-og-puljer/landdistriktspuljen   

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ansøgning 2 (Lystbækgaard) drejer sig om midler til renovering af en lejet ejendom, hvilket ligger udenfor Landdistriktspuljens kriterier.

Øvrige ansøgninger ligger indenfor puljens tildelingskriterier.

 

Økonomi

Ansøgningerne, som ligger indenfor Landdistriktspuljens tildelingskriterier beløber sig til 118.500,00 kr. 

Effektvurdering

De ansøgte midler vurderes til at have en gavnlig effekt for de lokale projekter. Hee Sogn bør opfordres til lejlighedsvis at stille udstyret til rådighed for Landsbyklyngen VestRum (hvis Landdistriktsrådet beslutter sig for at bevilge midlerne).

Indstilling

Til drøftelse og beslutning

BilagBeslutning

Landdistriktsrådets beslutninger meddeles direkte til ansøgerne pr. telefon ligesom ansøgerne efterfølgende får et brev pr. mail.

Kopier link til punktet  -   Print

9: Økonomistatus på Landdistriktsområdet maj 2023

Sagsnr: 23-009973

Sagsfremstilling

Økonomiafdelingen har bistået med valideringen af et overblik over projektbevillinger over årene fra Landdistriktspuljen. Bevilges de ansøgte landdistriktsmidler, som ligger indenfor tildelingskriterierne, i maj mødet 2023, vil der være ca. 30.000 kr. tilbage i puljen (foruden eventuelle tildelte midler, som ikke udbetales og dermed går retur til puljen).

Administrationen foreslår derfor, at Økonomiudvalget ansøges om nye 400.000 kr. til Landdistriktspuljen finansieret af Økonomiudvalgets Landdistriktsmidler. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Se overblik i bilag. 

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget ansøges om nye puljemidler til landdistriktspuljen (i alt 400.000 kr.)

BilagBeslutning

Orienteringen blev taget til efterretning. Administrationen forbereder en ansøgning til Økonomiudvalget inden sommerferien om tilførsel af flere puljemidler til Landdistriktspuljen. 

Kopier link til punktet  -   Print

10: Orientering fra landdistriktskoordinatoren

Sagsnr:

Sagsfremstilling

1. Forslag om en temaeftermiddag/aften i eftersommeren, onsdag den 6. september, initieret af Landdistriktsrådet om 

  • Landsbyklyngerne i Ringkøbing-Skjern Kommune: Hvordan går det med VestRum, Bedst Mod West og Friskvind? Er der flere klynger på vej? Erfaringsudveksling.
  • Klimadagsordenen: 1. Borgerinddragelse og 2. Mobilitet og samkørsel i landdistrikterne: Hvordan løser vi mobilitetsudfordringer? 
  • Hvad gør vi med frivilligheden? Vi har brug for at pleje den. Og hvordan kan vi fastholde frivillige samt arbejde med rekruttering af frivillige?  
  • Lejeboliger i landdistrikterne. Igangværende projekter og nye på vej.
  • Kommunikationsplatform: Hvordan lærer vi af hinanden?
  • Forslag om lille arbejdsgruppe med et par medlemmer fra LDR og Landdistriktsteamet.
  • Integration/kulturforståelse: Hvordan kan vi arbejde med kulturforståelse i vores landdistrikter – særligt i forhold til vores nye udenlandske medborgere?

2. Henvendelse fra flere sider (bl.a. cykelklubber og lejrskolen Kronheden) om potentialet i at få synliggjort Drivvejen som vandrer- og cykelsti igennem vores kommune. Den er allerede synlig på det meget populære natur- og turistkort udarbejdet af Land, By og Kultur (kort udleveres under punktet). Vi arbejder på en sagsfremstilling til Landdistriktsrådets næste møde i august.

3. Den nye landdistriktspolitik er nu vedtaget i Byrådet og handlingsplanen er på vej til at blive koordineret med øvrige politikområder.

4. På onsdag er Ringkøbing-Skjern Kommune vært for KL´s netværk for medarbejdere, som arbejder med fundraising. Vi skal samles på NATURKRAFT.

5. Status på den nationale bredbåndspulje. Se mere her: https://sdfi.dk/digital-infrastruktur/bredbaand/bredbaandspuljen

6. Status på Landsbyfornyelsespuljen vedr. nedrivning af ejendomme: 

  • 4 ejendomme er lige blevet revet ned i hhv. Sdr. Vium, Lem, Vorgod, Fjelstervang.
  • Der kommer snart 14 ejendomme kommer i udbud til nedrivning i flg. byer:

  Tim (3), Ølstrup (1), Spjald (3), Vorgod (1), Videbæk (1), Hemmet (1), Lyne (1), Skjern (1)

Tarm (1), Ringkøbing (1), 

  • Og 3 der ikke er klar til udbud endnu i hhv. Vorgod, Ringkøbing samt Lyne

NB. De ejendomme, der er ligger i Skjern og Ringkøbing, ligger i det åbne land. Kommunen kan ikke rive ned inde i byer over 4000 indbyggere.

7. Flere puljer kan søges i øjeblikket - herunder bl.a. den statslige pulje: https://livogland.dk/stoettemuligheder/landdistriktspuljen/projekter-i-landdistrikter-med-landvindmoeller-og-solcelleparker

 

 

 

 

Indstilling

Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

11: Gensidig orientering og videndeling

Sagsnr:

Indstilling

Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Gennemført.

Kopier link til punktet  -   Print

12: Pressekontakt

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Det er et fokuspunkt for Landdistriktsrådet at fastholde og forbedre pressekontakten.

Indstilling

Det indstilles, at mulige emner for pressen drøftes og besluttes.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Det blev besluttet at kommunikere temadagen i september til borger- og sogneforeningerne et par gange før sommerferien for at sikre, at budskabet når bredt ud. 

Kopier link til punktet  -   Print

13: Punkter til næste møde

Sagsnr:

Indstilling

Det indstilles, at Landdistriktsrådet drøfter og beslutter punkter til næste Landdistriktsrådsmøde.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

 

  1. Endeligt program for temadagen den 6. september 2023
  2. Projekt Drivvejen i appen "Naturens Rige": Kan det lade sig gøre? Estimat på tidsplan og projektomkostninger mv.


Kopier link til punktet  -   Print

14: Eventuelt

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Intet.

Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing