Cool Kids
– gruppeforløb for børn/unge med angst og deres forældre
For børn og unge med angst er der hjælp at hente lokalt i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Ansøgninger om deltagelse i gruppeforløb modtages løbende. Der afholdes to gruppeforløb om året, henholdsvis et i foråret og et i efteråret.
Forløbet henvender sig til børn og unge med angst i alderen 8-17 år. Gruppen sammensættes ud fra ansøgerfeltets alder.
Læs mere om tiltaget herunder:
Hvad er Cool Kids?
Cool Kids er evidensbaserede angstbehandlingsprogrammer, der er udviklet i Australien og sidenhen oversat til dansk på Angstklinikken ved Aarhus Universitet.
Cool Kids er teoretisk funderet i kognitiv adfærdsterapi.
Behandlingsprogrammerne består af 10 sessioner, som hver varer 2 timer. Behandlingen foregår i grupper af ca. 5-6 børn/unge. I gruppeforløbene med de yngste børn/unge deltager forældrene ved alle sessioner, hvorimod forældrene skal forvente at deltage delvist i forløbet til den ældste målgruppe (13-17-årige).
Forskningsresultater viser, at over 80 % af alle børn og unge med forskellige angstlidelser, som gennemfører et Cool Kids-forløb, har god effekt af forløbet.
Hos nogle børn er alle angstsymptomer forsvundet ved afslutningen af forløbet, og for resten af børnene ses en betydelig reduktion af angstsymptomerne.
Børnene har mindre fravær i skolen, klarer sig bedre fagligt og socialt og deltager i flere fritidsaktiviteter, end før de deltog i behandlingsforløbet. Undersøgelserne viser også, at barnets egen oplevelse af angst og bekymring falder betydeligt, og familiens samlede stressniveau reduceres.
Angste børn og unge kan ofte:
- Stille mange unødige spørgsmål og kræve konstant beroligelse.
- Være meget bekymrede og tænke meget på, hvad der kan gå galt.
- Foretrække at være sammen med personer de kender godt og er trygge ved og holde sig tæt til jer, når de færdes uden for hjemmet.
- Klage jævnligt over hoved- eller mavepine
- Undgå uvante eller vanskelige situationer f.eks. ved at finde på undskyldninger eller blive syge.
- Have svært ved at sove og tage lang tid om at falde i søvn.
Forældre til angste børn oplever ofte, at deres barns angst har stor indflydelse på barnets og familiens liv og aktivitet. Forældre har ofte på forskellig vis forsøgt at støtte deres børn i at undgå angst, hvilket for nogle familier betyder, at hele familiens liv er centreret om at undgå situationer, hvor deres barn reagerer følelsesmæssigt voldsomt på angsten.
Forældre ser deres børn reagere såvel psykisk som fysisk på angsten og oplever ofte, at deres sædvanlige forældreadfærd ikke er tilstrækkelig til at hjælpe barnet ud af angsten. Børnene/de unge oplever ofte selv at være magtesløse i forhold til at håndtere angsten.
Hvad kan Cool Kids hjælpe med?
Cool Kids-forløbet giver nye mestringsstrategier for både det enkelte barn og deres forældre, idet alle lærer nye måder at håndtere angsten på.
Børn og forældre bliver bevidste om, at tanker, følelser og handlinger hænger sammen. Via psykoedukation bliver barnet eksempelvis opmærksom på, at ondt i maven nødvendigvis ikke er udtryk for influenza, men kan være barnets angst for en given tanke.
Efter forløbet fortæller forældrene, at børnene er blevet gladere og mere frie og kan gøre ting, de aldrig har kunnet gøre før. Fx sove hos en kammerat, være alene hjemme eller sige noget i klassen. Familierne udtrykker efter endt forløb stor lettelse over, at angsten ikke længere styrer deres liv.
Hvem kan deltage?
Har du/I et barn mellem 8 og 17 år, der lider af angst i en så alvorlig grad, at det griber ind i barnets liv og udvikling, kan et Cool Kids-forløb ofte hjælpe.
Hvem står for behandlingsforløbet?
Behandlingsprogrammet udføres af psykologer fra Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Ringkøbing-Skjern kommune.
Hvornår og hvordan tilmelder man sig?
Vi starter et nyt gruppeforløb til februar 2025. Gruppeforløbet afholdes på primært onsdage.
Der afholdes forsamtaler i ugerne 3, 4 og 5. Selve forløbet starter den 27. februar 2025. Frist for ansøgning er den 13. december 2024.
For at komme i betragtning til forløbet skal I udfylde et ansøgningsskema. Skemaet finder I her. I vil derefter blive kontaktet. Hvis det vurderes, at I ligger indenfor målgruppen, vil I blive indkaldt til en forsamtale. Herefter foretages den endelige visitation.
Da det er usikkert, hvor mange henvendelser der kommer, kan det ikke garanteres, at alle i målgruppen, vil kunne tilbydes forsamtale/behandling
Der kræves ingen henvisning fra læge eller andre professionelle.
6920 Videbæk