Der er masser af muligheder for frisk luft og naturoplevelser i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Flere af emnerne indeholder et kort, hvor du kan få en mere visuel indgang til emnet.
Rigtig god fornøjelse!
Fiskemuligheder i Ringkøbing-Skjern
Kommunen byder på nogle af de absolut bedste fiskevande i Danmark.
Åerne byder på gode muligheder for lakse-, ørred- eller stallingfiskeri, og særligt Skjern Å er blevet kendt for sit gode laksefiskeri.
I søerne kan der fiskes gedder, aborre, fredfisk eller regnbueørred i de mange Put & Take-søer.
Molerne ved Hvide Sande Havn er kendt for sit gode fiskeri efter makrel, fladfisk og sild.
Surfcasting med lange stænger og store kastevægte er der gode muligheder for ved strandene på den lange kyststrækning.
På flere af kommunens arealer er der muligheder for fiskeri på vandløbsstrækninger, hvor der kun kræves fisketegn.
Fisketegn og fiskekort
Alle lystfiskere skal have gyldigt fisketegn, som kan indløses på nettet, på posthusene samt mange turistkontorer. Kortet indløses for et år, en uge eller en dag. Du kan læse mere om fisketegn og købe fisketegn online på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside. Lystfiskeri i Put & Takesøer er generelt fritaget for kravet om fisketegn.
Udover det obligatoriske fisketegn kræver lystfiskeri i søer og vandløb indløsning af fiskekort, der administreres af en række lokale lystfiskerforeninger. Fiskekort kan købes i turistkontorer, lystfiskerbutikker eller på fiskekort.dk
På nogle af Naturstyrelsens arealer er fiskeri frit, og fiskekort er ikke påkrævet.
Lokaliteterne fremgår af friluftskortet Ud i Naturen.
Vær opmærksom på at visse fiskearter har mindstemål og fredningstider, som du skal overholde for at sikre sunde fiskebestande i fremtiden.
Vandløb og mange søer har ligeledes en generel fredningstid på visse tidspunkter af året.
Se mere om fredningstider og mindstemål.
Madpakkesteder
Når du skal finde et godt sted at nyde madpakken eller kaffekurven, kan du kigge på kortet. Der vil komme flere madpakkesteder på efterhånden.
Åbn kortet ved at klikke på billedet nedenunder,
Udsigtspunkter
Her kan du finde tårne og andre steder, hvor I kan komme op i højden og se landskabet lidt fra oven. Det er et hit for både børn og voksne!
Åbn kortet ved at klikke på billedet nedenunder.
Brug kortet til at finde den nærmeste sundhedssti, træningspavillon eller parkour-bane.
De er ganske gratis at bruge!
Åbn kortet ved at klikke på billedet nedenunder.
I Danmark findes der mange skiltede cykelruter af forskellig længde. De længste ruter, der forbinder flere landsdele betegnes nationale cykelruter, mens de lidt kortere der krydser kommunegrænser betegnes regionale cykelruter. Herudover findes rigtig mange lokalruter, der forløber inden for kommunegrænserne.
Ens for alle ruter er, at de kan have stor variation i belægning, men de er dog alle farbare på cykel.
Nationale cykelruter
Danmark har 11 nationale cykelruter på tilsammen 4.000 km. De nationale cykleruter er skiltede med små kvadratiske skilte med cykelsymbol og hvidt rutenummer i rødt felt på blå baggrund.
Ruterne forløber primært på mindre veje, der er tyndt befærdede eller på cykelstier langs større veje.
Kort med ruteforløb af alle de nationale cykelruter kan findes på Vejdirektoratets hjemmeside
I Ringkøbing-Skjern kommune forløber to Nationale cykelruter, Rute 1, der betegnes Vestkystruten og Rute 4 med betegnelsen, Danmark på tværs.
Cykelrute 1
Cykelrute 1, Vestkystruten (N1) er en 560 km lang rute der går fra Skagen i Nord og til Rudbøl i syd. Ruten går langs hav, skov og fjord og er en af Danmarks længste skiltede cykelruter.
I Ringkøbing-Skjern kommune forløber 65 kilometer af ruten ad mindre kommuneveje og cykelstier, og på turen vil du komme til cykle i det skønne klitlandskab langs vestkysten og få muligheden for at opleve det flade landskab og et rigt fugleliv.
Cykelrute 4
Cykelrute 4, Danmark på Tværs (N4) er en 310 km lang cykelrute der forløber fra Søndervig i vest og til København i øst. I Ringkøbing-Skjern kommune forløber 62 km af strækningen.
På den del af ruten der er beliggende i Ringkøbing-Skjern kommune, kan du blandt andet opleve bylivet i Søndervig, stemingen på havnen i Ringkøbing, og cykle gennem Den Grønne Korridor i Skjern.
Regionale cykelruter
I Danmark findes der tusindvis af skiltede og kortlagte regionale cykelruter - i alt over 12.000 km. De regionale cykelruter er også skiltede med blå cykeltavler, men til forskel fra de nationale cykelruter, har regional ruterne altid rutenummeret i hvid firkant.
De regionale ruter er skiltede med numrene 16-99 og er beregnet for cyklister på ferie og udflugt. Ruterne har samme standard som nationale ruter.
I Ringkøbing-Skjern forløber flere regionale cykelruter, blandt andet
Grønt hold fra Å-Center Syd har været rundt i Naturens Rige med fokus på at synliggøre tilgængeligheden og mulighederne for at anvende naturen. Kom med dem på tur, når de viser de skønne steder, som er lette at komme til.
På kortet får du hurtigt overblik over nærmeste offentlige legeplads. Der er billeder af legepladserne, så du kan se, hvad du kommer hen til.
God fornøjelse!
Åbn kortet ved at klikke på billedet nedenunder.
Der er rigtig mange muligheder for at overnatte ganske gratis i shelters rundt omkring i kommunen.
Åbn kortet nedenfor og få et overblik over mulighederne i kommunen og find information om de enkelte pladser, som kan bookes.
På kortet er også vist nogle bålhytter og picnic-steder, som kan bookes.
I booking-kalenderen kan du se, om tilbuddet er ledigt.
Der er fantastiske muligheder for windsurfing, kitesurfing og paddelsurfing i kommunen - faktisk nogle af de bedste i Danmark.
På kortet kan du finde gps-positioner for de forskellige surf-lokaliteter. Du kan også få vist nærmeste adgangsvej til stranden og nærmeste redningspost.
Åbn kortet ved at klikke på billedet nedenunder.
Surfing ved Hvide Sande
Der er talrige muligheder for surfing i kommunen. Hvide Sande er til windsurfere, kitesurfere, og paddelsurfere, der ønsker at udfordre havets bølger, og typisk foregår det udfor stranden umiddelbart syd for udløbet af Hvide Sande Havn. Her er en fantastisk mulighed for erfarne surfere, at prøve kræfter med bølgerne. Surfing i bølgerne foregår i vestlige vindretninger, og især i nordvestlige vindretninger. På dage med god vind vil bølgerne kunne nå en højde på flere meter.
Surfing på Ringkøbing Fjord
Ved Ringkøbing Fjord er der talrige muligheder for wind- og kitesurfing, og det er muligt at finde et område at surfe i uanset vindretningen. Der er også muligheder for at få undervisning i surfing i enten Hvide Sande eller ved Bork Havn. Fjorden er generelt meget lavvandet og byder derfor på særligt gode forhold for begyndere i alle aldre.
I den sydlig del af Ringkøbing Fjord er kysten ved Bork Havn og Skaven Strand meget populære. På klittangen er det særligt surfområdet nord for Hvide Sande. Her er etableret en ”Aqua Sports Zone” med surfcenter, kajakudlejning og vandskibane (kabelbane). Surfcentret udlejer udstyr og har undervisning i både kitesurfing, windsurfing og paddelsurfing. I fjordens nordlige del er området ved Kloster blevet særligt populært. Lokaliteten ligger på Baggersvej, der er en sidevej til Søndervig Landevej mellem Ringkøbing og Søndervig.
Ved Ringkøbing kan du surfe ved Ringkøbing Surfklub, der er beliggende i byens sydligste del ved Vellingvej.
Hvor må du surfe på Ringkøbing Fjord
De fleste steder omkring fjorden er surfing tilladt, men det er værd at bemærke, at fra Haurvig Kirke og ned til Nymindestrømmen ved Nymindegab er surfing forbudt. Det gælder ligeledes for Tipperne. Det er også forbudt at surfe i området umiddelbart nordøst for Skaven Strand og på hele strækningen op til nord for klægbanken. Ved Skaven Strand skal der tages særligt hensyn ved fugleøen ”Høje Sande”. Disse områder er vigtige yngle- og rasteområder for fugle, og områderne skal derfor forstyrres mindst muligt.
Kalenderen tilbyder 420 offentlige ture og arrangementer, der
handler om natur- og kulturhistorie i Varde og Ringkøbing-Skjern
Kommuner. Turene ledes af kyndige vejledere eller guider, der
kan fortælle om egnen og den lokale natur og kultur.
Den fortæller dag for dag hvilke ture og arrangementer, du kan deltage i rundt omkring i kommunerne. Ved hvert arrangement står der en række nyttige oplysninger om mødested, varighed med mere. Et logo angiver, hvem der er ansvarlig for det enkelte arrangement.
Kalenderen fås på turistkontorer, museer og biblioteker, samt i Borgerservice i Varde og Ringkøbing-Skjern Kommuner.
Materialet er ikke i webtilgængeligt format. Hvis du har problemer med at få materialet læst op af en skærmlæser, så kan du kontakte Land, By og Kultur.
Se kalenderen online (160 sider, 65 Mb)